Fejl i Sundhedsplatformen gav forkerte medicinoplysninger til kræftpatienter

15. marts 2021 kl. 12:001
Fejl i Sundhedsplatformen gav forkerte medicinoplysninger til kræftpatienter
Illustration: Hanne Kokkegård.
En fejl i Sundhedsplatformen har betydet forkerte doserings-oplysninger på kræftmedicin. Det har givet risiko for overdosering, men ifølge Region Hovedstaden har alle berørte patienter taget den rigtige mængde medicin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En fejl i Sundhedsplatformen har betydet, at der har stået forkerte doserings-oplysninger på et lægemiddel til behandling af æggestokkræft.

Ifølge et notat til regionsrådet i Region Hovedstaden opstod fejlen i slutningen af januar i forbindelse med en manuel ændring af kode på lægemidlet Olaparib, der altså blandt andet bruges til behandling af kræft i æggestokkene.

»35 patienter i ambulant behandling med lægemidlet fordelt på 4 afdelinger i begge regioner var berørt. Fejlen medførte, at doseringsoplysninger på lægemidlet i Sundhedsplaformen var forkerte. På FMK var i alt 13 ordinationer på 11 patienter behæftet med fejlen. Der var således potentielt risiko for overdosering,« står der i notatet til regionsrådet, hvor det også understreget, at ingen patienter rent faktisk har overdoseret.

»Den kliniske opfølgning har imidlertid afdækket, at alle patienter har indtaget korrekt og aftalt dosis af lægemidlet i perioden.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionen har også orienteret Styrelsen for Patientsikkerhed, og her forsikrer man, at Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) er i gang med at stramme op på arbejdsgangene i Sundhedsplatformen for at forhindre, at noget lignende sker igen:

»Regionens IT-organisation er i proces med at korrigere arbejdsgange i relation til manuelle opdateringer af lægemiddelkoder i Sundhedsplatformen mhp. at forebygge lignende menneskelige fejl i fremtiden.«

Tilbagevendende problem

Det er langtfra første gang, at der er fejl på medicinområdet i Sundhedsplatformen.

Så sent som i august 2020 betød en fejl i det store EPJ-system, at der stod forkerte oplysninger i Det Fælles Medicinkort hos 2.310 patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den type fejl har der været adskillige af, siden man implementerede Sundhedsplatformen, og allerede i 2018 bad daværende sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) regionerne om at holde særligt øje med samspillet mellem Epic-systemet og Det Fælles Medicinkort (FMK).

FMK bruges af læger, sygeplejersker og sundhedspersonale til at orientere sig om, hvilken og hvor meget medicin en patient skal have.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. marts 2021 kl. 19:51

Det er vel bare lagt ind en catch 40. jeg har været ude for at få forkert, som jeg så protesterede over. DEt kan undre, da jeg havde fået samme dosis i lang tid. Man kan altså læse forkert ? manglende kronologisk oversigt?