Fejl i SSD-cache og sløset backup gav Tieto 5 dages it-mareridt

En kombination af svigtende flash-diske i et EMC-system og en elendig backup-procedure får skylden for det massive nedbrud hos svenske Tieto i november.

Hvordan kunne det gå så galt, spurgte mange svenske kunder sig selv i november, da it-koncernen Tieto skulle bruge fem dage på at komme på benene efter et nedbrud.

Læs også: Kæmpe svensk nedbrud hos Tieto: 50 firmaer lammet i dagevis

Og mens firmaet selv har været meget fåmælt om detaljerne, er der nu dukket en slags forklaring op ad andre veje.

Ifølge oplysninger som Computersweden og engelske The Register har opsnuset, var det en fejl en SSD-disk i et EMC-storagesystem, der førte til nedbruddet i første omgang.

Men forklaringen på den meget lange recovery-tid er for dårlige backup-procedurer, lyder dommen.

Ifølge Computersweden førte diskfejlen i cache-systemet til korrupte data, så heller ikke spejlingen af disken kunne bruges til noget. Dernæst tog Tieto fat i backup’en, men den duede heller ikke. Sidste bastion var så bånd-backup, men også her var der problemer.

Tieto brugte nemlig båndsystemet Legato Networker, der ikke var kompatibelt med det Windows 2008 R2 styresystem, der blev brugt.

Disksystemet, der gik omkuld, var et VNX5700 fra EMC, med Fast Cache, hvor fire 200 gigabyte SSD-drev sørgede for hurtige svartider. Den egentlige storage skete på et Thick Pool-system med 60 diske på 600 gigabyte hver.

Her bliver data gemt på kryds og tværs, for at øge hastigheden, men det gør det meget svært at håndtere disse data, når noget går galt og data bliver korrupte.

De 50 kunder, der var lammet af nedbruddet, herunder banker og store offentlige myndigheder, har ikke været imponerede over Tietos indsats.

»En times nedbrud er meget seriøst, og efter fire timer skifter vi til en nødplan. 100 timer er så langt forbi noget, vi nogensinde har prøvet før, at jeg ikke kan finde ord. Vi er dybt chokerede,« har Bo Andersson, it-direktør for banken SBAB, sagt til Computersweden, ifølge The Register.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jens Rohde

Legato Networker hedder ikke sådan længere. I dag er det EMC Networker. Og Networker kan skam tage backup til meget andet end bånd. Hvilket ikke påvirker restore det fjerneste. Networker er ret ligeglad med, hvilken type medier data læses fra - selvfølgelig under forudsætning af, at medierne ikke er defekte.

Og jo, man kan også lave restore af Windows 2008R2 med Networker. Proceduren er dog ganske anderledes end med ældre versioner af windows. Og ikke mindst kræves der, at man er opgraderet til nyeste version af Networker. På såvel backup server som Windows-server.

-Jens

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere