Fejl i oldgammelt e-valgs-system forsinker EP-valg i Belgien

27. maj 2014 kl. 11:201
Dele af Belgien havde først resultaterne fra Europa-Parlamentet mandag, fordi et gammelt system til e-valg viste forkerte resultater.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da stemmerne fra søndagens valg skulle tælles sammen i Belgien, og 3,5-tomme-disketter med resultater fra de forskellige valgsteder ankom og blev indlæst, var der noget galt. Sammentællingen af stemmerne kunne simpelthen ikke passe.

Leverandøren af det gamle system til e-valg måtte arbejde på overtid natten til mandag, og i stedet for at komme først med resultaterne, kunne områder med e-valg levere resultater fra valget som de sidste, i løbet af mandag. Det skriver IDG News Service.

I den flamsk-talende del af Belgien bliver der brugt to forskellige systemer til e-valg, hvor borgerne stemmer ved hjælp af en maskine på valgstedet. Et nyere Linux-baseret system, og så det gamle system, der er baseret på hardware fra 1980'erne.

Maskinerne i det gamle system kører på DOS, der bliver bootet fra en 3,5-tomme-diskette, og nøjes med én megabyte RAM. Vælgerne kører et kort med magnetstribe igennem en kortlæser, så deres valg bliver indlæst på kortet, som så kan aflæses igen, når det bliver afleveret i valgurnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når valgstederne lukker, bliver stemmerne fra systemet læst ud på disketter, som så skal videre til regionale optællingssteder, hvor de samlede resultater bliver beregnet. Det var i denne del af processen, at det gik galt, og ifølge de belgiske myndigheder var der ikke fejl i selve afstemningen og i de data, som blev overført til den samlede sammentælling.

Men det har belgierne kun myndighedernes ord for, ingen beviser, og derfor bør afstemningen gå om, mener organisationen VoorEVA.be, som arbejder for at stoppe brugen af e-valg i landet.

Kildekoden til e-valg-systemerne bliver offentliggjort efter valget, men det er ikke nok til at bevise, at der ikke kan pilles ved resultaterne, mener organisationens talsmand Kommer Kleijn.

Han nævner eksempler på fejl i systemet tidligere år, hvor for eksempel et valgsted i 2003 endte med 4096 flere afgivne stemmer, end der var registrerede vælgere, og i 2006 hvor antallet af stemmer på nogle kandidater faldt undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske problemer med hardwaren er også normalt, og ved valget i søndags var der brug for support 600 gange i løbet af dagen, for eksempel hvis skærmen eller kortlæseren ikke fungerer.

Belgien er et af de få europæiske lande, der bruger e-valg, men primært i den flamske del af landet. I den fransk-talende del af Belgien bruger man papir og blyant på 80 procent af valgstederne.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. maj 2014 kl. 23:22

Er det ikke også i Belgien at de har pligt til at stemme? Det har intet med eValg at gøre, blot lidt association omkring Belgien. Ja, Tintin er nu også en god serie.