Fejl i gammelt it-system hos Skat: 1.200 boligejere er sluppet for boligskat i flere år
Fejl i et gammelt it-system til ejendomsvurderinger hos Skat har betydet, at 1.200 borgere ikke er blevet opkrævet korrekt boligskat i en årrække.
Det oplyser Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Fejlene består blandt andet i, at grunde er registreret som havende en værdi på nul kroner, eller at en ejendom står opført som en ubebygget grund, selvom der faktisk står et færdigt hus.
»Det vurderes foreløbigt, at ejere af ca. 1.200 ejendomme ikke har betalt korrekt ejendomsværdiskat på baggrund af denne fejl. Vurderingsstyrelsen er tilsvarende ved at foretage udsøgning af ejendomme, i hvilke der ligeledes formodes at være lignende fejl i grundværdierne og dermed fejl i grundskyldsbetalingen,« skriver Vurderingsstyrelsen.
»Den manglende betalte boligskat kan efter en konkret vurdering vise sig at have skattemæssige konsekvenser for nuværende og tidligere ejendomsejere i op til 10 år tilbage i tid.«
Afløseren er forsinket
Det fejlramte vurderingssystem er på vej på pension, men afløseren er forsinket.
Et nyt system til ejendomsvurderinger skulle have været i brug hos skattemyndighederne allerede i 2019, men det blev i efteråret udskudt til 2020.
Helt konkret er det udviklingen af det endelige sagsbehandlingssystem til at understøtte de nye vurderinger, der har sat en bremse på projektet, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) valgte derfor at udsætte ibrugtagningen med indtil videre et år.
»Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af,« sagde han dengang.
Vurderingsstyrelsen understreger, at fejlen for de berørte rettes, og at de pågældende boligejere bliver kontaktet af styrelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.