Der er huller i it-systemerne og fejl i dataene, når det gælder Schengen-områdets grænsekontrol.
Det betyder, at millioner af rejsende ikke bliver kontrolleret, når de rejser ind i Schengen-området – som det ellers er politisk bestemt.
Grænsevagterne får nemlig ikke altid de oplysninger fra systemerne, som er nødvendige for at kunne bestemme, om en rejsende må rejse ind i området. Det viser en undersøgelse foretaget af Den Europæiske Revisionsret, skriver Jyllands-Posten.
Et eksempel er, at Schengen-databasen VIS kun kan genkende én type langtidsvisa ud af over 200 typer. I 2017 blev der udstedt knap 2,6 mio. visa af den type, som politiet i andre lande altså ikke kan bruge databaserne til at kontrollere.
Hver anden har lukket folk ind uden kontrol
Et andet eksempel, som Jyllands-Posten også skriver om, er, at der er fejl i dataene.
Nogle gange er systemerne ikke opdaterede, eller også er dataene mangelfulde. Navne kan være stavet forkert, eller for- og efternavne kan være byttet om.
Det giver mange falsk positive resultater, når grænsevagterne skal kontrollere indrejsende i systemet. Og de skal tjekkes igennem manuelt. De mangelfulde databaser gør, at nogle grænsevagter simpelthen opgiver at bruge systemet til at kontrollere de indrejsende.
»Omkring hver anden vagt erkender at have lukket folk ind uden at tjekke i databasen. Det kan skyldes, at der er lang kø i lufthavnen, systemerne er nede eller ikke opdateret,« siger Bettina Jacobsen, som er det danske medlem af Den Europæiske Revisionsret og har stået i spidsen for undersøgelsen, til Jyllands-Posten.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.