Fejl hos KMD kapper kommuners internetforbindelser

4. september 2019 kl. 15:2812
Fejl hos KMD kapper kommuners internetforbindelser
Illustration: KMD.
En række kommuner har onsdag mistet internetforbindelsen og adgangen til flere systemer. Det skyldes driftforstyrrelser hos KMD, der stadig er i gang med at løse problemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

KMD er onsdag ramt af driftsforstyrrelser, der betyder, at flere kommuner har været uden internetforbindelse, ligesom personalet ikke har kunnet tilgå flere kommunale systemer.

Anonyme kilder har onsdag henvendt sig til Version2 i sagen, og en kilde fortæller blandt andet, at personale på plejecentre i en berørt kommune ikke kan benytte det system, de skal bruge til at dosere medicin korrekt.

Version2 har rettet henvendelse til KMD, der uden at gå i detaljer bekræfter, at man har problemer med at levere internetforbindelse til sine kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»KMD kan bekræfte, at vi i øjeblikket oplever driftsforstyrrelser på visse af vores linjer ud til kunderne. Det kan medføre periodevise problemer med vores kunders internetforbindelser og tilgang til enkelte systemer. KMD arbejder i dialog med vores tekniske samarbejdspartnere med at genoprette det normale driftsbillede på linjerne,« lyder det i et skriftligt svar fra kommunikationschef Christoffer Hellmann.

Ifølge kilder, der ønsker at være anonyme, drejer det sig om KMDs forbindelse til leverandøren Global Connect, der angiveligt har været nede siden natten mellem tirsdag og onsdag.

Det er anden gang inden for kort tid, at KMDs kunder oplever problemer med driften. Så sent som i juli måned var en række systemer lagt helt eller delvist ned i flere dage i forbindelse med en ændring i diskstrukturerne hos KMD.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
8. september 2019 kl. 11:25

Når du ansætter digitaliseringschefer, der måles på antallet af digitaliseringsprojektet, så bliver digitaliseringen målet i sig selv.

11
8. september 2019 kl. 11:24

De ansvarlige kommunale chefer har vel sørget for, at der er administrative nødprocedurer for kritiske opgaver, såfremt IT systemerne er ude af drift ?

10
5. september 2019 kl. 20:49

"Ud over stepperne" og "vi er på en rejse". Tilsyneladende drejer det sig kun om at gungre ud over stepperne. Gungreriet er det vigtige. Målet kender ingen.

Jeg er sikker på, at bissende køer har det herligt sammen.

Men der var vist stadig en tid, hvor oppetid var vigtig. Og at man aldrig tabte data. Man havde folk kørende rundt med magnetbånd mellem forskellige "hemmelige" steder (som enhver kunne gætte sig til). I dag kan et banalt servernedbrud slette oplysninger om medicinordinationer (et uoplyst gæt er noget med en log på samme fysiske disk som databasen) eller fra skolevæsnet (var det ikke galt med noget RAID i Odense for et par år siden?). Man skal ikke lægge al sin vægt over på det fremmeste ben, før man ved, at man har et godt fodfæste. Det kan man ikke, når man bisser. Der er ikke tid.

9
5. september 2019 kl. 13:04

A pro pros ....

Måske er problemet ikke kun, om det er offentligt eller privat, men at der er tale om overdreven, amokløbet, uigennemtænkt digitalisering i det hele taget...Måske skal vi bare snart indse, at ikke alt kan/skal digitaliseres.

6
5. september 2019 kl. 11:08

Tak for svar, Henrik Størner.

Konkret mht. KMD, så valgte kommunerne at score kassen ved at sælge firmaet til en kapitalfond.

Ja, det er netop min pointe - at vi skal lade være med at hoppe på den kortsigtede limpind om og om igen.

Så det kan godt være at alting var bedre i gamle dage, men vilkårene var også anderledes: Graden af digitalisering var meget mindre, og et it-system som var nede var ikke så stort et problem - man udfyldte bare en papirformular der blev ekspederet når systemet var oppe igen.

Ja - vi sidder med konsekvenserne af hovedløs digitalisering ("fuld fart frem næsten med hovedet under armen", som Brian Mikkelsen så sødt kom til at lade munden løbe over med). Det er derfor, man ikke ofte nok kan reklamere for analogist.dk, som heldigvis ser ud til at få mere og mere vind i sejlene. Måske (jeg er ikke helt sikker) kan vi lige nå at opdage, at vi er blevet kuppet, inden det er alt for sent.

Den nye russiske serie "Better than us" (Netflix) giver et fint - næsten genialt - billede af, hvor vi er på vej hen, hvis vi ikke besinder os. Den forekommer mig ikke direkte urealistisk, den er bare nogle år længere fremme i tiden. Og det slog mig, at selv om digitaliseringen tydeligvis har haft fuld fart frem i den verden, så ligner den på mange måder den nuværende - bare med en del flere "gadgets". Og det er tankevækkende, hvordan dette i sig selv bidrager til en følelse af fængsel og ufrihed - hvor fortalerne for denne udvikling jo slår den op som det modsatte. (Nå, det var en lille afstikker fra KMD - sorry. Det blev sat i gang med din bemlrkning om, at alting jo faktisk VAR en del enklere, inden vi blev hovedløst digitaliserede ).

5
5. september 2019 kl. 10:29

Jeg skal være den første til at kritisere kvaliteten i KMD's og CSC/DXC's service til stat og kommuner. Og jeg har arbejdet begge steder.

Men inden der går total "det-var-meget-bedre-i-gamle-dage" nostalgi i kommentarsporet synes jeg man burde tage et reality-tjek. Rigtig mange af de systemer som KMD og CSC host'er for det offentlige er rigtig gamle - se bare på Skat, som stadig kører systemer der blev udviklet i de "gode gamle dage". Hver gang sådan et system skal fornyes bliver leverandørerne stillet over for en enorm udfordring:

  • Lovgivningen der skal digitaliseres er ufatteligt kompleks og slet ikke gearet til at puttes ind i et it-system.
  • Det nye system skal indeholde alle de gamle data, også selv om datamodellen er fuldstændig utidssvarende.
  • Kravspecifikationen er skrevet af en flok konsulenter uden begreb om hvad systemet skal kunne eller hvordan arbejdsprocesserne fungerer
  • Det må ikke koste noget og skal færdiggøres indenfor 1 finansår.

Kig blot på nogle af de andre diskussioner her på V2 om business-cases, kravspecifikationer, udviklingsmetoder, projektstyring etc.

Konkret mht. KMD, så valgte kommunerne at score kassen ved at sælge firmaet til en kapitalfond. Og straks derefter snuppede de størstedelen af KMD's forretning ved at oprette Kombit, der alene havde til opgave at bestille udvikling af nye udgaver af alle de gamle systemer. Resultatet var selvfølgelig at KMD måtte begynde at kigge på bundlinjen, og når man er en privat-ejet virksomhed der mister en stor del af sin forretning bliver man nødt til at fyre folk. Så kommunerne ligger som de selv har redt.

Samme historie hos CSC/DXC.

Så det kan godt være at alting var bedre i gamle dage, men vilkårene var også anderledes: Graden af digitalisering var meget mindre, og et it-system som var nede var ikke så stort et problem - man udfyldte bare en papirformular der blev ekspederet når systemet var oppe igen. Villigheden til at betale var en anden, måske fordi udgifterne var mere usynlige når de blev skjult i en offentlig styrelses lønudgift.

Og endelig så er det jo ikke fordi de it-opgaver som stat og kommuner faktisk har beholdt in-house ligefrem brillerer med fantastisk effektivitet, innovation, funktionalitet eller kvalitet.

4
5. september 2019 kl. 09:54

Omstilling fra monopol til konkurrence er en svær øvelse for (næsten) alle virksomheder. Ofte er der en meget virksomhedskultur, hvor kunders behov ikke er særlig vigtige. Når det så blandes med profitkrav og konkurrence, får man tilsyneladende det værste fra begge verdener.

3
4. september 2019 kl. 23:12

Når man privatiserer tingene, så får man det hele meget bedre og til en meget billigere pris.

I et andet univers end det vi lever i.

2
4. september 2019 kl. 21:07

Ja men så fik ejerne (kommunerne) gode ideer om hvordan man tjener penge på KMD, hvilket medførte at de så måtte sælge... ...vi havde også Datacentralen som blev solgt CSC (nu DXC), de kørte div. statslige ting, bl.a. Skat, CRM (Centralt Register for Motorkøretøjer), CPR samt CVR.

1
4. september 2019 kl. 15:46

... dengang KMD hed Kommunedata, og var et hæderkronet og respekteret foretagende...