Fejl i gammelt it-system hos Skat: 1.200 boligejere er sluppet for boligskat i flere år

Illustration: H. Mølsted
Et gammelt it-system har fejlet hos Skat, og det betyder, at 1.200 boligejere ikke er blevet opkrævet boligskat i årevis. Afløseren til det fejlbehæftede system er forsinket indtil 2020.

Fejl i et gammelt it-system til ejendomsvurderinger hos Skat har betydet, at 1.200 borgere ikke er blevet opkrævet korrekt boligskat i en årrække.

Det oplyser Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fejlene består blandt andet i, at grunde er registreret som havende en værdi på nul kroner, eller at en ejendom står opført som en ubebygget grund, selvom der faktisk står et færdigt hus.

»Det vurderes foreløbigt, at ejere af ca. 1.200 ejendomme ikke har betalt korrekt ejendomsværdiskat på baggrund af denne fejl. Vurderingsstyrelsen er tilsvarende ved at foretage udsøgning af ejendomme, i hvilke der ligeledes formodes at være lignende fejl i grundværdierne og dermed fejl i grundskyldsbetalingen,« skriver Vurderingsstyrelsen.

»Den manglende betalte boligskat kan efter en konkret vurdering vise sig at have skattemæssige konsekvenser for nuværende og tidligere ejendomsejere i op til 10 år tilbage i tid.«

Afløseren er forsinket

Det fejlramte vurderingssystem er på vej på pension, men afløseren er forsinket.

Et nyt system til ejendomsvurderinger skulle have været i brug hos skattemyndighederne allerede i 2019, men det blev i efteråret udskudt til 2020.

Læs også: Nyt ejendomsvurderingssystem udsættes: Frygt for ulovlig sagsbehandling af borgernes ejendom

Helt konkret er det udviklingen af det endelige sagsbehandlingssystem til at understøtte de nye vurderinger, der har sat en bremse på projektet, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) valgte derfor at udsætte ibrugtagningen med indtil videre et år.

»Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af,« sagde han dengang.

Vurderingsstyrelsen understreger, at fejlen for de berørte rettes, og at de pågældende boligejere bliver kontaktet af styrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Skat nævner kun et antal, men fortæller ikke, om der er tale om en særlig gruppe af boliger. Det lyder ikke sandsynligt, at der er tale om “håndværkertilbud” allesammen.

Hvor store beløb er der - egentlig - tale om?

Hvor stor en del af nulskat-ejendommene er nyere “liebhaverboliger” i den tocifrede millionklasse? Måske endda store landejendomme? Er der tale om særlige områder? Whisky-bæltet samt ekempelvis Gilleleje og omegn eller… eller…?

Kan almindelige mennesker også "abonnere" på én af de - efterhånden - utallige og periodisk ret så udbytterige “fejl” hos Skat? Eller skal man være medlemmer af de rette loger, partier eller bare de allerhøjeste indkomstgrupper?

Hvorfor antage rendyrket inkompetence og vedvarende sjusk, hvis årsagerne - efterhånden - kan forklares lige så plausibelt med en helt anden logik!?!

 • 6
 • 4
#2 Knud Larsen

Fejl ville også være bare lidt tilgiveligt, hvis Skat udviste vilje og evne til at rette op på fejlene. Men totalt fravær af fejlopretning, massiv undertrykkelse af klager - berettigede men afvist på hjemmestrikkede falske anbringender. Samtidig med at Skat har brugt masser af tid på at opjustere vurderinger på et løst grundlag i en tid hvor Folketinget har dømt stop for vurderinger tegner et billede af et Skat, der er gået totalt i baglås og et billede af Ministre og folketingspolitikere, der er helt ligeglade med borgerne. Der burde for længst være rejst en rigsretssag mod samtlige ansvarlige, der har smølet så meget med sagerne. -Rigsrevisionen var allerede i 2010 efter Skat. det kostede 1,2 mia i godtgørelser til 100.000 boligejere - Århundredets skattetyveri - 330.000 diskrimineringer - der er ændret på op til 500.000 efter at Folketinget sætter stop for vurderinger. - se det hele på http://skat-uret.dk/nyheder/2013-2018-ejendomsbeskatning.aspx

 • 3
 • 0
#3 Aksel Maack

Jeg synes artiklen er en version2 af sandheden. I pressemeddelelsen står "Fejlen skyldes bl.a. forkerte registreringer, som knytter sig til det gamle og fejlbehæftede vurderingssystem." Jeg synes der er problematisk at de forkerte registreringer ikke nævnes. Jeg kan ikke vurdere hvor fejlbehæftet vurderingssystemet er, MEN forkerte registreringer VIL give fejl og det er der fokus burde være. Det kunne også være rart at vide hviklek midler der over tid er brugt på at holde systemet up to date. Jeg har lidt svært ved at tro aat det nye system er helt fejlfrit, at man fra politisk side har besluttet et det er det, er en anden sag og hvordan vil man i det nye system sikre sig mod forkerte registreringer - jeg spørger bare, kan være andre IT-udviklere kan lære noget.

 • 2
 • 0
#4 Per Larsen

Det må næsten være udlæninge, som ikke kender de danske skatte regler helt godt! Alle danskere, der har investeret i fast ejendom i en eller anden form ved at der betales ejendoms-skat. Gør men ikke det, som ejer af en ejendom, er der fejl. Vil det ikke være naturligt at informere myndighederne om det, så man ikke får et skattesmæk, -- når det som nu erkendes? Eller er man bare lidt naiv og mener, at det er deres egen skyld, og det kan man løbe fra.

Mvh.

 • 1
 • 5
#5 Deleted User

Godt spørgsmål!

Du er inde på noget med forkerte registreringer, men... er der tale om uheld, sjusk eller det noget værre "en bevidst handling"?

Problemerne har eksisteret i ti år eller mere. Denne vending:

"Fejlene består blandt andet i, at grunde er registreret som havende en værdi på nul kroner, eller at en ejendom står opført som en ubebygget grund, selvom der faktisk står et færdigt hus."

antyder, at der har været tale om "nul-skat" eller tæt herpå i en del, måske alle tilfælde. Og at INGEN tidligere har opdaget noget som helst endsige haft mistanker om.... osv. Ama'r!

Så opstår besynderligheden. Ejendommens ejer må vel have opdaget fænomenet. Normalt ville ejeren vide, at det der med at slippe, var kun en stakket frist, og så kontakte skattefar. I stedet for at trække pinen ud over 8, 10 eller flere år. Det sidste giver en klar økonomisk gevinst for borgeren, men det ville jo nok opfattes som at spille hasard over meget lang tid, hvis der var tale om en tilfældig fejl. Ik'?

Ligeledes må Skat have konstateret fænomenet i en række tilfælde, herunder ved boopgørelser, hvor skat altid er inde over. Senest da, må fænomenet "nul-skat" have vakt opmærksomhed. Over ti år dør samlet set cirka 9.2 procent af borgerne, eller her må der være tale om 110 personer. Ikke mange i det store billede, men stadig nok til at nogen ét eller andet sted i Skat, må have taget stilling til fænomenet.

Når boet opgøres, afdøde har adresse i en villa, der ikke eksisterer og har værdien nul, skal det nok gå meget mærkeligt til, om der ikke stilles spørgsmål. Eller? Er fejlene blot blevet rettet "i mindelighed"?

Hvis du som borger på den anden side ved, at "fejlen" IKKE er en tilfældighed, taler vi om et helt andet fænomen. Ik'?

Da vil der ofte også være "et mønster" i "fejlene".

Smil.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere