Fejl i data: Grænsevagter kan ikke kontrollere millioner af rejsende

Systematiske datafejl i Schengen-områdets it-systemer til grænsekontrol betyder, at politiet ved grænserne ikke kan kontrollere millioner af rejsende. Systemerne kan kun tjekke én visatype ud af over 200.

Der er huller i it-systemerne og fejl i dataene, når det gælder Schengen-områdets grænsekontrol.

Det betyder, at millioner af rejsende ikke bliver kontrolleret, når de rejser ind i Schengen-området – som det ellers er politisk bestemt.

Grænsevagterne får nemlig ikke altid de oplysninger fra systemerne, som er nødvendige for at kunne bestemme, om en rejsende må rejse ind i området. Det viser en undersøgelse foretaget af Den Europæiske Revisionsret, skriver Jyllands-Posten.

Et eksempel er, at Schengen-databasen VIS kun kan genkende én type langtidsvisa ud af over 200 typer. I 2017 blev der udstedt knap 2,6 mio. visa af den type, som politiet i andre lande altså ikke kan bruge databaserne til at kontrollere.

Hver anden har lukket folk ind uden kontrol

Et andet eksempel, som Jyllands-Posten også skriver om, er, at der er fejl i dataene.

Nogle gange er systemerne ikke opdaterede, eller også er dataene mangelfulde. Navne kan være stavet forkert, eller for- og efternavne kan være byttet om.

Det giver mange falsk positive resultater, når grænsevagterne skal kontrollere indrejsende i systemet. Og de skal tjekkes igennem manuelt. De mangelfulde databaser gør, at nogle grænsevagter simpelthen opgiver at bruge systemet til at kontrollere de indrejsende.

»Omkring hver anden vagt erkender at have lukket folk ind uden at tjekke i databasen. Det kan skyldes, at der er lang kø i lufthavnen, systemerne er nede eller ikke opdateret,« siger Bettina Jacobsen, som er det danske medlem af Den Europæiske Revisionsret og har stået i spidsen for undersøgelsen, til Jyllands-Posten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

..., efter den herskende logik, give en god begrundelse for at udstyre os alle med chip i nakken. Så kan "man" altid vide, hvor "vi" altid er - og passende alarmer, røde lamper og automatlåste døre kan lynhurtigt gribe ind, hvis "vi" ved en fejl skulle komme til at vove os ind på forbudt område.

Og vækst vil det også give til samfundets egentlige, sande borgere - tech-giganterne...

Hvad kan gå galt i den plan?

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere