Feber? Meld dig syg med tryk på en app

31. juli 2012 kl. 16:017
Sommertour: KMD vil bruge apps til at rykke betjeningen af de tunge, administrative systemer ud i bilen, dagligstuen og klasseværelset. Men selv om du melder dig syg med et tryk på din smartphone, skal du måske stadig ringe til chefen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du som kommunalt ansat en morgen har det for skidt til at komme på arbejde, ligger der godt nyt og venter på dig i App Store og Google Play.

For med KMD's nye app Mit Fravær kan du nemlig blive under dynen og nøjes med at klikke på "sygdom". Så får receptionen og din nærmeste leder automatisk besked, og sygefraværet registreres i det bagvedliggende Opus-økonomisystem.

»Du kan indberette alle typer fravær i app'en. Omsorgsdage, sygdom, tjenestefri, barn syg og så videre. Medarbejderen får en oversigt over fravær på måneds- og årsbasis og kan se, hvor hun ligger i forhold til gennemsnittet,« siger Benjamin Christian Munk, der er projektchef i KMD's afdeling for administrative softwareløsninger, til Version2.

App'en er et af de første skridt i KMD's strategi om at lette byrden på de administrative medarbejderes skuldre så meget som muligt ved at skubbe store backend-systemers data helt ud til de brugere i kommunerne, som det hele handler om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Formålet med vores mobility-strategi er at gøre apps til en naturlig del af forretningsprocesserne. Hvor det er muligt, vil vi flytte backenden ud i en brugssituation. Det kan typisk være indberetninger, kontrolbesøg og andre business intelligence-lignende ting,« siger Benjamin Christian Munk til Version2.

Foreløbig har KMD eksperimenteret med apps i den lettere ende af spektret. Blandt andet er det blevet til en medarbejder-foto-app, der giver adgang til at uploade et personalebillede direkte fra smartphone-kameraet og ind i de administrative systemer.

Applikationer, der for eksempel håndterer dybt personfølsomme oplysninger er man endnu ikke nået til, ligesom KMD heller ikke er 100 procent afklaret med, hvilken forretningsmodel, der skal følge med mobilapplikationerne.

»Ja det er ind til videre et godt spørgsmål. Men vi arbejder blandt andet med en model, hvor kommunerne køber adgang til en bestemt app for et bestemt antal medarbejdere. Alternativt kan det være, at app'sne bliver en del af den samlede Opus-pakke (kommunalt ERP-system, red.), og så er app'sne inkluderet i prisen,« forklarer Benjamin Christian Munk.

Kan man ikke frygte for, at eksempelvis Mit Fravær-appen gør det for let at sygemelde sig?

»Jo,« smiler Benjamin Christian Munk over videolinket, »og det er også derfor, at nogle steder har vedtaget, at man også skal ringe ind og melde sig sygemelde sig, men det er stadig en rationalisering af arbejdsgangen, for alt er jo nu registreret decentralt,« siger Benjamin Christian Munk.

Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her., hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
1. august 2012 kl. 12:06

Hvis det er så let at melde sig syg, at man kun skal trykke på en knap får vi endnu flere "sygedage", aka. pjækkedage, i det offentlige.

At melde sig syg skal tværdimod være besværligt og kræve telefonisk kontakt til en person. Og helst en anden på holdet, som nu skal til at yde en ekstra indsats. Kun på den måde kan unødigt sygefravær minskes.

Denne app vil kun skabe endnu mere pjækkeri!

7
1. august 2012 kl. 12:58

Hvis det er så let at melde sig syg, at man kun skal trykke på en knap får vi endnu flere "sygedage", aka. pjækkedage, i det offentlige.

Har du en statistik der viser at der er flere pjækkedage i det offentlige end i det private? Jeg tænker ikke på sygedage, for dem kan der være mange grunde til, herunder fysisk og psykisk arbejdsmiljø, samt miljø med større smitterisikio (f.eks. institutioner).

Borset fra det synes jeg selv det er er bedst med en personlig (telefonisk) sygemelding (til egen leder) så man lige kan snakke kort sammen.

4
1. august 2012 kl. 11:41

--- så er jeg syg og har ikke energi og klarhed nok i hovedet til meget andet at ringe til ét telefonnummer og melde mig syg - og så må firmaet klare resten med at kommunkere det ud, evt. via en app i firmaet, ikke på min mobil!

Hvis jeg havde en "smart"phone kunne det da godt være at en app ville være lettere, men så skal det hele klares fra den.

Hader når jeg både skal ringe til min chef samt sekretær eller personaleafdeling hvilket jeg har været udsat for at skulle.

3
1. august 2012 kl. 11:22

Nu er det jo ikke kun egen sygdom, der kan registreres, men også barn syg m.v.

Det smarte vil jo stadig være, hvis du har meldt dig syg via appen og du stadig skal ringe, at den så fortæller "Husk også at ringe til din chef" og så en knap med 'Ring op', således at du ikke selv skal til at finde nummeret på chefen et eller andet sted.

Hvis det så samtidig bliver registreret i medarbejderens kalender, så hjælper det også kollegerne.

2
1. august 2012 kl. 08:41

Som #1 er inde på. Hvis problemet med sygefravær er så enormt i nogle virksomheder at den administrative del bliver for meget. Så er det nok lederne der burde gå sammen og finde kilden til fraværet........

Samtidig er det doubelt arbejde at skulle melde sit fravær over denne App og stadig ringe.

1
31. juli 2012 kl. 18:42

Ja, jeg kan ikke få det til at være meget andet end symptom-behandling. Hvis sygemeldinger er så stort et administrativt problem, som det uden tvivl er, så mener jeg altså ikke, at det er det administrative problem man skal arbejde med. Men det er måske bare mig der ikke er med på beatet.

6
1. august 2012 kl. 12:08

Som medarbejder kan jeg godt se en klar fordel i at kunne melde mig syg med tre klik på min telefon eller tablet og alle relevante personer har adgang til sygemeldingen med det samme, frem for at skulle sende en mail til en administrativ adesse (som jeg højst bruger 2-3 gange om året), min chef og eventuelle kollegaer der har behov for hurtig besked (hvilket afhænger at de konkrete planer jeg havde for arbejdsdagen). Specielt taget i betragtning af at jeg sandsynligvis ikke er i stand til at tænke klart...

Så kan jeg nok også overkomme at skulle ringe eller skrive i løbet af dage. Bare jeg er fri for at skulle gøre det inden klokken 9 om morgenen når jeg har ligget med maveinfluenza på badeværelsesgulvet hele natten.

På den anden side, så er det en app jeg kun vil bruge 2-3 gange om året. Så der er let 20% sandsynlighed for at jeg har skiftet telefon eller virksomheden har ændret proceduren når jeg melder mig syg. Og jeg vil dig hellere skrive en mail end at skulle finde og installere en ny app eller finde rundt på et nyt intranet efter en hel nats maveinfluenza.