FE søger chef for Center for Cybersikkerhed

Forsvarets Efterretningstjeneste søger chef for Center for Cybersikkerhed.

Den mangeårige chef for Center for Cybersikkerhed (CFCS), Thomas Lund-Sørensen, kan være afgående.

I hvert fald er Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på udkig efter en chef for CFCS.

Det fremgår af dette jobopslag.

Hvorvidt det betyder, at den nuværende chef for CFCS er på vej ud af organisationen, er uvist. Thomas Lund Sørensen oplyser i en mail til Version2, at han ingen kommentarer har til stillingsopslaget.

Og FE's pressefunktion er foreløbig ikke vendt tilbage med et svar på vores henvendelse om, hvorvidt Thomas Lund Sørensen er afgående som chef for CFCS.

Hvis du er interesseret i stillingen, så lægges der ifølge opslaget blandt andet vægt på, at du har et »indgående kendskab til cybersikkerhedsområdet«, og så skal du have »international forhandlingserfaring på højt niveau«.

Thomas Lund-Sørensen har været chef for Center for Cybersikkerhed, siden organisationen blev oprettet som en del af FE i 2012.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Nielsen

Tror du/i ikke bare at Thomas Lund Sørensen er ansat på "Åremål"?

På nudansk ville man sige at hans kontraktperiode er ved at udløbe.

Men hvorfor skal den slags stillinger altid have fast arbejdssted i København?

 • 4
 • 0
#3 John Foley

Sagen er den, at Thomas Lund-Sørensen, chef for CFCS, skal have mere i lønposen, og det kan kun ske ved at sætte ham i en højere lønskala. Reglerne kræver derfor at stillingen opslås, så andre proforma kan søge stillingen. Men det hele er et spil for galleriet, idet der ikke hersker tvivl om at han får stillingen, som Departementschefens, Thomas Ahrenskiels, foretrukne, uanset hvor mange andre og mere kvalificerede ansøgninger der sendes ind. Beslutningen er truffet på forhånd, det andet er blot proforma og et spil for galleriet.

 • 9
 • 0
#4 Louise Klint

Når nu vi taler om nyt job: Jeg læste tilfældigt hos DR, at Center For Cybersikkerhed/FE også har søgt kandidater til et nyt Cyberakademi: "Junior cyberanalytikere".

Her er målet, at kandidaterne, unge uden de store forudsætninger, efter blot 3 måneders uddannelse skal medvirke til at bemande CFCS’s nye Cybersituationscenter. 05.03.19: https://www.dr.dk/nyheder/indland/forsvaret-opretter-cyberakademi-man-be...

Cybersituationscenteret skal, fra 2020, bemandes døgnet rundt, året rundt. Her skal genereres et samlet situationsbillede over aktuelle cybertrusler imod Danmark, på baggrund af akkumuleret viden fra kilder og samarbejdspartnere i ind- og udland. https://fe-ddis.dk/cfcs/sitcen/Pages/opgaver.aspx

Ansøgningsfristen er desværre udløbet nu, så du kan ikke søge i denne omgang, men læse nærmere om jobbet her: https://fe-ddis.dk/Nyheder/nyhedsarkiv/2019/Pages/CenterforCybersikkerhe...

Uddannelsen vil være modulopbygget over 12 uger, hvor grundmodulet vil indeholde undervisning i blandt andet datasikkerhed, netværksforståelse og programmering, mens undervisningen i modul 1 vil gå i dybden med angrebstyper, angrebsopdagelse, analyser af sikkerhedshændelser og brug af relevante tekniske værktøjer. Efter 15 ugers uddannelse vil omkring 10 kandidater blive tilbudt et job i Cybersituationscenteret, hvor de vil indgå som junior cyberanalytikere og dermed blive del af det hold, som først opdager angreb mod dansk kritisk infrastruktur.

Har jeg forstået det rigtigt, således at det bliver de kommende kandidaters opgave at medvirke til at overvåge den samlede, kritiske, danske it-infrastruktur? Udmøntningen af Netsikkerhedstjenesten og det aktuelle lovforslag, vi har talt så meget om her på V2? 27.03.19: https://www.version2.dk/artikel/ny-cfcs-lov-nu-lagt-frem-virksomheder-ka...

Er det bare mig, eller er dette her virkelig langt ude? (= Højrisiko).

Ansøgerne skal sikkerhedsscreenes, javist. Men ellers forekommer det relativt uforpligtende.

Man behøver ikke at kunne noget særligt, får gratis, overskuelig uddannelse samt mulighed for job og fast indtægt bagefter. What´s not to like, hvis man er 18-20 år og skoletræt? Penge på lommen, spænding og så pynter ”cyberanalytiker” gevaldigt på et relativt blankt cv. Så kan du smutte efter et år, når du lissom skal videre. Det kan godt være, at der er nogle tavshedsklausuler, men altså… Jeg er ærligt talt målløs.

 • 8
 • 0
#5 John Foley

Godt set og vurderetnLouise Klint! CFCS kan af flere årsager ikke få eller tiltrække, relevant og kompetent arbejdskraft og forsøger nu med dette "Akademi- stunt" at få unge til at søge en stilling og løse opgave, der døgnbamandet skal betjenes 24/7, underbetalt. Samtidig får disse unge uddannelse, ret og adgang til stort set alt, jf. den netop behandlet lov, der giver endnu flere og udvidede beføjleser til FE og CFCS, i en hidtil uset og uhørt grad. Når disse unge efter nogle få månders uddannelse, i frustration, forlader CFCS bliver de en tikkende bombe, der statsbetalt vil kunne udgøre en veritabel trussel mod landets sikkerhed, uanset deres underskrevne tavshedserklæringer.

 • 7
 • 0
#8 René Nielsen

Nu er jobopslaget som Louise Klint henviser til væk, men i realiteten er det vel en 3 måneders operatøruddannelse hvor man alene skal betjene de værktøjer som FE på forhånd har udvalgt.

Det kunne f.eks. være at betjene Hacking Teams ”Remote Control System” som er et fjernbetjent Malware system.

Det kunne også være at ”føre et situationskort” ligesom når man ser gamle krigsfilm, hvor folk flytter rundt på modeller af flyvemaskiner på en landkort, således at generalerne som står højt hævet, kan beslutte slaget.

En operatør behøver jo ikke kunne hacke eller forstår principperne bag. Han skal bare følge den brugervejledning som er udarbejdet. På samme vis som at jeg som alm. flypassager ikke behøver at forstå areodynamikken i flyvning.

Dermed kan de mere værdifulde folk hos FE, beskæftige sig med de områder som kræver større indsigt.

Ditlev Petersen – jeg tror at du ville kede dig bravt i den stilling :-)

 • 1
 • 0
#9 Louise Klint

Ja, det er rigtigt, at man skal have en kandidatgrad for at komme i betragtning til chefens job. Men som ”junior analytiker” er der ingen krav om grader:

Uddannelsen retter sig mod kandidater, som har it-interesse, evner og lyst til en karriere inden for cybersikkerhed, men som ikke nødvendigvis har den fornødne uddannelse eller træning.

… Vi prioriterer at se på potentialet hos kandidaterne og ikke kun på, om de kan fremvise et eksamensbevis eller forudgående erfaring. Det betyder, at vi søger i et bredt felt af unge kvinder og mænd, og at vi er parate til at lære dem dét om cybersikkerhed, som de mangler at kunne for at komme i gang med en it-karriere med fokus på cybersikkerhed,” siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Det er en lønnet 3-måneders fuldtidsuddannelse med jobmulighed bagefter, og den udbydes igen i 2020.

Om jobbet som junior cyberanalytiker: En junior cyberanalytiker skal monitorere alarmerne fra CFCS’ prober og opsætte regler i regelhåndteringssystemet i tæt samarbejde med resten af analytikerne i situationscenteret. De nyansatte analytikere skal også anvende relevante oplysninger og threat intel fra open source-kilder, vedligeholde situationsbilledet og være kontaktpunkt for virksomheder og myndigheder, som er udsat for alvorlige cyberhændelser. Cyberanalytikerne vil også indgå som et centralt første led i håndteringen af konkrete cyberangreb.

https://fe-ddis.dk/Nyheder/nyhedsarkiv/2019/Pages/CenterforCybersikkerhe...

:)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere