FE-skandalen: Ledelsen blev flere gange advaret om mulige ulovligheder

Illustration: Forsvarets Efterretningstjeneste
En medarbejder i Forsvarets Efterretningstjeneste råbte flere gange vagt i gevær om, at data om danske statsborgere blev sendte videre til NSA.

Ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev flere gange advaret om, at der kunne være mulige ulovligheder i tjenestens hemmelige samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Det skriver DR Nyheder på baggrund af flere af hinanden uafhængige kilder med indsigt i sagen.

Advarslernes omdrejningspunkt er det hemmelige samarbejde mellem FE og NSA, som ifølge flere medier handler om at indhente informationer fra kommunikationskabler i Danmark.

Ifølge DR Nyheder har en medarbejder i FE personligt advaret både sektorchefen for indhentning, samt den tidligere topchef Thomas Ahrenkiel og den nu hjemsendte FE-chef Lars Findsen om de mulige ulovligheder. Advarslerne blev ifølge DR Nyheder afvist gentagne gange.

Oplysningerne om de gentagne advarsler kommer i kølvandet på, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne har kritiseret FE for at have indhentet og videregivet en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere. Sagen har indtil videre ført til, at fire nuværende og tidligere chefer i efterretningstjenesten er blevet sendt hjem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Bjarne Nielsen

Hvem forestiller du dig skulle op af den mur? De involverede ministre (Weekendavisen siger 10 forsvarsministre, og en god mængde andre højstående ministre i flere regeringer)? Eller de folk, som kompromiterer nationens sikkerhed ved at plaple ud om følsomt og givtigt samarbejde allierede imellem?

Weekendavisen beskriver, hvordan man opdagede og udnyttede at udenlandske nettrafik var i transit i København, og at det i mange år har givet Danmark en unik og givtig særstatus, som vores størrelse og placering ellers slet ikke tilsiger. Efter sigende er det med i "1. arbejdsdags-pakken" for alle nye forsvarsministre, og noget tyder på, at man skrev den lov, som også fødte TET, rundt om dette samarbejde, og nok for at få "juraen" på plads (man har tilsyneladende ment, at det allerede lå indenfor skiven, men ville gerne have det slået helt fast) - så vigtigt har man anset det for at være.

Samme steds undrer man sig også over, at rutinerede gamle ræve som Arenkiel og Findsen begge skulle have lavet den amatørfejl, ikke at orientere fyldestgørende, rettidigt og på rette sted, og sørge for den fornødne opbakning oppefra. Den undren deler jeg.

Noget tyder på, at TET ikke "got the memo", og ikke har forstået at læse de uudtrykte men klare forventninger til deres rolle. Og uanset om man hepper på jura eller realpolitik, så er det svært ikke at se forsvarminister Bramsen som en elefant, der er braset direkte ind i en porcelænsbutik. Husk i den forbindelse på, at Mette Frederiksen var justitsminister i 2014-15 ... det er meget svært at forestille sig, at hun ikke har været vidende om det allerede dengang.

Jeg undrer mig stadig over, hvad der gjorde, at den (eller de) whistleblowers, som TET henviser til, pludselig var trygge ved at tale ud om en sag, som er så brisant. WA bemærker også, at det ikke lader til at TET har klappet de udmeldinger til offentligheden, som er sket, helt så grundigt af op ad til, som ellers er praksis. Der er noget, som virker underligt her.

Men uanst, så er Danmark nok nu smidt ud af det gode selskab på r.. og albuer (det kan man så selv om, hvad man vil mene om), og hvis Arenkiel og Findsen tager den her "på kinden", så er der nok en del, som kommer til at stå i gæld til dem.

 • 11
 • 2
#3 Michael Cederberg

Weekendavisen beskriver, hvordan man opdagede og udnyttede at udenlandske nettrafik var i transit i København, og at det i mange år har givet Danmark en unik og givtig særstatus, som vores størrelse og placering ellers slet ikke tilsiger.

Det er noget for noget. Hvis man vil have meget hjælp fra amerikanerne (eller nogen andre) så må man levere noget og vi har ikke (mange) agenter i udlandet, spionsatellitter eller aftaler kloden rundt med andre lange om efterretninger. Det kan ikke undre at FE og diverse regeringer har valgt denne aproch givet situation vi står i.

At vi står med hatten i hånden og blot må give alt til amerikanerne kan vi kun takke os selv for. Europæerne har i alt for lang tid lukreret på amerikanerne og derfor ydmyget os selv. Beggars can't be choosers. Vi må finde en europæisk løsning. Danmark er for lille til at løfte opgaven selv.

 • 6
 • 2
#7 Michael Cederberg

Yes, og for at finde en løsning skal vi som samfund have en åben dialog om hvad vi vil og ikke vil.

Det er bare lidt svært uden at afsløre detaljer om efterretningsmetoder. Derfor har vi en smart mekanisme: Repræsentativt demokrati. Vi vælger nogle ganske få repræsentanter. Nogle af disse repræsentanter får detaljerne at vide. Og de træffer beslutninger på vegne af os alle. Såfremt vi er utilfredse kan vi vælge nogle andre.

 • 0
 • 2
#8 Bjarne Nielsen

Jeg har efterlyst en forklaring på "hvorfor nu", og der tegner sig måske konturerne af en:

Der har været tale om et længerevarende samarbejde, men det er åbenbart accellereret engang i 2012-15-ish:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/spionskandale-medarbejder-advarede-fle...

Så, med mine ord, så har der tilsyneladende været almindelig accept af en vis uungåelig bifangst i neglicerbart omfang, men meget tyder på, at det omkring det tidspunkt er løbet løbsk. Og at man i den forbindelse bevidst har forsøgt at holde TET i mørket.

Det lader også til, at den initielle opbakning er ved at smuldre, og man istedet forholder sig afventende i forhold til, hvad der er op og ned: https://www.dr.dk/nyheder/indland/breve-fra-ansatte-i-spiontjenesten-kas...

Det sætter unægteligt det hele i et potentielt meget anderledes lys. Det er ikke svært at komme op på ryggen af en tiger; det svære er at komme ned igen. Og hvis man spiser suppe med djævlen, så skal man have en lang ske.

Måske skylder jeg forsvarsminister Bramsen en undskyldning; det hele kan være væsentligt mere speget end jeg først antog. Godt, at det ikke er mig, som sidder på den tiger.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere