FE: Russiske hackere har spioneret mod den danske energiforsygning
Kritisk dansk infrastruktur, som eksempelvis energisektoren, har været under angreb.
Ifølge Jørgen S. Christensen, som er forsknings og teknologidirektør i Dansk Energi, er organisationen blevet advaret om en russisk hackingkampagne mod forsyningstjenesterne.
Det skriver Jyllands-Posten
»Vi har fået henvendelser fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om, at der nu er en russisk kampagne i gang. Når det sker, udpeger de nogle russiske IP-adresser, som forsøger at trænge ind hos os. Og vi har også kunnet se, at der var noget aktivitet på de russiske adresser, som FE har udpeget. Men de kom ikke ind i vores systemer. Vi afværgede det,« siger han.
Ifølge Jørgen S. Christensen har elselskaberne gennem flere år arbejdet på, at isolere deres SCADA-systemer fra internettet. Alt andet lige, vil det gøre det sværere for hackere at bryde ind i den danske energisektor.
Kritisk infrastruktur
I regeringens cyberstrategi regnes energisektoren som et af seks kritiske områder. Cyberstrategien skal netop sætte fokus på forsvaret af disse områder.
»Danske forsyningsselskaber er meget sårbare, og jeg er meget bekymret. I yderste konsekvens kan disse angreb koste menneskeliv. Det er kun kreativiteten, der sætter grænser for, hvad man kan gøre, hvis man hacker forsyningsselskaberne. Hvis der ikke er strøm, dør nettet og al kommunikation,« siger sikkerhedsrådgiver i rådgivnings- og konsulentvirksomheden Accenture, Jesper Lund Hedegaard, til Jyllands-Posten.
Chefen for Center for Cybersikkerhed under FE, Thomas Lund-Sørensen, bekræfter, at hackere har spioneret mod den danske energiforsyning.
Det vides ikke om hackerne er statsstøttede af Rusland.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.