FE: Russiske hackere har spioneret mod den danske energiforsygning

Illustration: 13FTStudio/Bigstock
Russiske hackere har spioneret mod Danmarks el-sektor og forsøgt at gennemtrænge systemer på danske el-værker.

Kritisk dansk infrastruktur, som eksempelvis energisektoren, har været under angreb.

Ifølge Jørgen S. Christensen, som er forsknings og teknologidirektør i Dansk Energi, er organisationen blevet advaret om en russisk hackingkampagne mod forsyningstjenesterne.

Det skriver Jyllands-Posten

»Vi har fået henvendelser fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om, at der nu er en russisk kampagne i gang. Når det sker, udpeger de nogle russiske IP-adresser, som forsøger at trænge ind hos os. Og vi har også kunnet se, at der var noget aktivitet på de russiske adresser, som FE har udpeget. Men de kom ikke ind i vores systemer. Vi afværgede det,« siger han.

Ifølge Jørgen S. Christensen har elselskaberne gennem flere år arbejdet på, at isolere deres SCADA-systemer fra internettet. Alt andet lige, vil det gøre det sværere for hackere at bryde ind i den danske energisektor.

Læs også: Hackere krydser etisk grænse med angreb på nødberedskab i Mellemøsten

Kritisk infrastruktur

I regeringens cyberstrategi regnes energisektoren som et af seks kritiske områder. Cyberstrategien skal netop sætte fokus på forsvaret af disse områder.

»Danske forsyningsselskaber er meget sårbare, og jeg er meget bekymret. I yderste konsekvens kan disse angreb koste menneskeliv. Det er kun kreativiteten, der sætter grænser for, hvad man kan gøre, hvis man hacker forsyningsselskaberne. Hvis der ikke er strøm, dør nettet og al kommunikation,« siger sikkerhedsrådgiver i rådgivnings- og konsulentvirksomheden Accenture, Jesper Lund Hedegaard, til Jyllands-Posten.

Chefen for Center for Cybersikkerhed under FE, Thomas Lund-Sørensen, bekræfter, at hackere har spioneret mod den danske energiforsyning.

Det vides ikke om hackerne er statsstøttede af Rusland.

Læs også: Sikkerhedsforsker: Energiforsyningen er hackernes nye mål

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Gert G. Larsen

Hvordan sikrer vi os så? Hvordan sikrer vi, at de ikke har en bagdør liggende klar, hvis krigen kommer? Hvordan sikrer vi, at vi kan overkomme et angreb?

Er den plan klar? Eller putter vi os bare lidt med at ha set på logfiler, og set at "nåhja, de prøvede vist noget her og der, men det er da ikke gået ned endnu"

  • 3
  • 0
#9 Mike Mikjær Blogger

og der er alle de andre forslag her i tråden også, hvilket viser hvor latterligt lavt sikkerhedniveauet er herhjemme, hvilket vi iøvrigt også er mange der har råbt op om de sidste mange år - med det resultat at man bliver kaldt en paranoid tosse.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere