Center for Cybersikkerhed og Forsvarets Efterretningstjeneste har tidligere afvist, at den kinesiske telegigant Huawei, der leverer udstyr til TDC’s mobilnet, truer dansk informationssikkerhed, men efter en ny advarsel fra chefen for den britiske efterretningstjeneste MI6, har piben fået en anden lyd.
MI6-chefen Alex Younger holdt i mandags en tale, hvor han advarede mod at lukke kinesiske techgiganter som Huawei ind i det britiske 5G-net. Det fik kort efter det store britiske teleselskab British Telecom til at udmelde, at de vil fjerne al Huawei-udstyr fra selskabets nuværende 4G-net. Det skriver Jyllands-Posten.
»Vi er nødt til at beslutte, i hvor høj grad vi kan være trygge ved kinesisk ejerskab af disse teknologier og disse platforme i et miljø, hvor nogle af vores allierede har indtaget en helt anden position,« sagde MI6-chefen Alex Younger i talen, der blev givet til studerende på universitetet St Andrews i Skotland.
Efter den udmelding er Huawei nu også kommet »på de danske sikkerhedsmyndigheders radar«, når det gælder den kommende udbygning af 5G-netværket i Danmark, fortæller chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen til Jyllands-Posten.
»Ligesom der tidligere har været opmærksomhed omkring Huawei og det forhold, at kinesiske selskaber har den størrelse, som de har, og at der er den dynamik imellem selskaber i Kina og så den kinesiske stat, så kommer vi også til i forbindelse med 5G-problematikken at beskæftige os med det tema,« siger han til avisen.
Huawei sælger i Danmark deres produkter gennem flere teleselskaber, mens det kinesiske selskab også driver og leverer udstyr til TDC’s mobilnet i Danmark.
»Dialog« skal sikre den danske informationssikkerhed
I februar advarede chefer for flere amerikanske efterretningstjenester amerikanerne mod at bruge produkter og tjenester fra Huawei. Dengang skrev Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, i en mail til Version2:
»Center for Cybersikkerhed er fuldt ud opmærksom på de mulige sikkerhedsproblemer, der er forbundet med anvendelsen af udenlandske virksomheder som leverandører til det danske it- og telemarked. Center for Cybersikkerhed er således i dialog med væsentlige danske teleselskaber om anvendelsen af blandt andet udstyr fra Huawei.«
Hvis vi går helt tilbage til april 2015, hvor DR-udsendelsen Hvem holder øje med Huawei? satte spørgsmålstegn ved samarbejdet mellem TDC og Huawei og sikkerheden, så understregede Center for Cybersikkerhed i en pressemeddelelse, at centret havde indgået aftaler med TDC med krav om en væsentlig styrkelse af sikkerheden, efter at TDC havde overladt store driftsopgaver til kinesiske Huawei.
»Det er Center for Cybersikkerheds vurdering, at aftalerne med TDC og Huawei har bidraget væsentligt til at højne informationssikkerheden, og ført til, at der i dag er et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau hos TDC. Center for Cybersikkerhed vurderer, at de indgåede aftaler bliver efterlevet, og der er fortsat en løbende dialog mellem centeret, TDC og Huawei om sikring af informationssikkerheden,« udtalte chefen for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen i pressemeddelelsen.
Efter advarslen mod Huawei fra MI6’s Alex Younger i mandags siger Thomas Lund-Sørensen til Jyllands-Posten, at udmeldingen »selvfølgelig gør indtryk.« Men ordet »dialog« er tilsyneladende stadig centralt for det danske Center for Cybersikkerhed efter MI6-advarslen.
Til Jyllands-Posten fortæller Thomas Lund-Sørensen, at han forventer en »god dialog« med TDC og øvrige danske teleselskaber om Huaweis eventuelle deltagelse i udbygningen af 5G-nettet i Danmark og den risiko, der kan være forbundet med det.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.