FE melder pas: Kan ikke genskabe SMS-beskeder fra mink-sagen

7. december 2021 kl. 09:5129
Mette Frederiksen
Illustration: Statsministeriet.
Forsvarets Efterretningstjeneste ville have brugt samme fremgangsmåde og værktøjer som Rigspolitiet og kan derfor ikke genskabe de slettede sms'er.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kan heller ikke genskabe statsminister Mette Frederiksen (S) og tre topembedsfolks slettede sms'er.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er Center for Cybersikkerhed (CFCS) under FE, der har gjort forsøget, og af pressemeddelelsen fremgår det, at de ville have fulgt samme fremgangsmåde og brugt samme værktøjer, som Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet allerede har forsøgt sig med.

»FE kan på det foreliggende grundlag ikke pege på yderligere undersøgelser, som kunne være iværksat for at fremfinde og eventuelt genskabe de pågældende beskeder,« står der i pressemeddelelsen.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
20. december 2021 kl. 17:00

Nå, kunne FE ikke genskabe SMS'erne. Nej "hunden bider ikke den hånd, der fodrer den" siger en gammel talevending.

26
8. december 2021 kl. 21:05

Det kan vel ikke komme bag på nogen at det ikke kan genskabes. Jeg tvivler nu også på, at det er de korrekte telefoner der er udleveret til forsøget. De er nok forlængst destrueret.

Jeg bygger det på, at når justitministeren ikke engang kan redegøre for hvor mange enheder der er tale om, så kan det for mig ikke siges tydeligere mellem linjerne.

Det eneste gode ved vores korrupte system er, at det trodsalt kommer frem i lyset. Sagen her giver nok ikke andet end et stort dyrt show betalt af skatteborgerne til de korrupte lommer og så bliver det ellers glemt igen.

25
8. december 2021 kl. 20:35

Hvorfor kan det være, at det kun er "rød" regering der skal høvles ned, hvad med også at kikke på forgående blå regeringer, med de møgsager DE har kørende. Hvorfor dog det, det er jo DEM JEG støtter, de skal naturligvis ikke frmelægge vigtigte og væsentlige data, som kan fælde dem, der er som JER forbanden gode til at "glemme" og kan "ikke huske", har "ingen errindring om"... Ja hvorfor skal man også finde sig i, at noget der er slette er slettet, så kan man jo ikke sige... øvvvv det var jo det sig sagde, du er SKYLDIG, uanset om gadens parlament aldrig har dommandsret. Tag nu og bed om at få ALLE data udleveret som de forgående regeringer "glemte" og "slettede" mht. drab på danske soldater, ulovlig partistøtte, ulovlig instruks etc. etc. KOM NU MED DEM.

Jeg kan også det der dumme pjat - Men vil heller se teknisk på det, hvorfor kan man ikke genskabe SMSér fra en FLASH hukommelse, det er meget mere interessat end alt det der SPIN og politisk intriger.

24
8. december 2021 kl. 17:46

I går var der samrådsmøde vedrørende retningslinjer for opbevaring af e-mails og sms-beskeder.

Mette F. kunne/ville ikke svare på hvor mange telefoner hun har haft.

Morten M. kunne på et kvarter få oplyst hvor mange telefoner han har haft, og hvornår - på minuttet, ved at kontakte folketingets it-afdeling.

Er statsministeriets IT virkelig så dårlig indrettet/udstyret?https://mobiltv.ft.dk/embed/20211/REU/td.1830830?autostart=11 time, 22 min og 45 sek inde - kl: 10:52:14

Mette F. undrer sig over at det var nødvendigt at spørge it-afdeling for at få oplyst disse informationer. Siger derefter at det ikke er et anliggende for landets statsminister hvad statsministerits it-afdeling kan svare på. Sååå, hun har vel spurgt?? tænker jeg.

Javel.... men, der er ingen der har større interesse i at få sms'erne frem (siger hun)

23
8. december 2021 kl. 16:54

Som jeg har skrevet tidligere, i den professionelle verden, der føres der protokol og alle beslutninger er først gældende når de er ført til protokols.</p>
<p>At styre et land vha. SMS'er er så hamrende uprofessionelt at man må tage sig til hovedet.

De reele beslutninger sker i dokumenter som underskrives...

Men der er masser af forarbejdet, som sker via uformel kommunikation. SMS eller bare en telefonsamtale. Jeg har hørt at engang en departementschef brugte SMS til at fortælle baglandet, hvad der var behov for notater i en politisk forhandling. Så han kunne følge med uden at forlade lokalet mens staben arbejde videre... Embedsværket normalt så rutineret i det, så der kommer normalt et solid resultat ud af det.

21
8. december 2021 kl. 16:18

Det sjove er at folk rask vaek tillaegger hen baade at vaere en dum lille dame eller en beregnende superskurk, alt efter hvad der passer ind i deres aktuelle diskurs. Vi kan ikke lide hende, derfor er hun dum, vi kan ikke lide hende, derfor er hun klog.</p>
<p>Denne absurde modstrid udstiller naturligvis mest afsenderens mangel paa overblik over egen argumentation.

Og dermed har du fremført en fin stråmand, så hendes adfærd ikke kan gøres til genstand for debat.

Lad mig sige det på den måde, at jeg tror absolut ikke SBB er dum, men hun har et meget lemfældigt forhold til loven, og hendes pubertære SMS sprog er jo ikke lige det der er befordrende for indtrykket.

Nu vil tiden vises hvad Minkkommisionen kommer frem til, men det ville ikke undre mig om det ender med en straf - gerne hård - for magtmisbrug.

Men alt det har du det åbenbart helt fint med - ikke at det undrer mig!

20
8. december 2021 kl. 16:02

der været skærpet regler for at sikre opbevaring af alt kommunikation imellem politikere og embedsmænd.

Det er der det er ekstra vigtigt at kunne optrevle terrorisme, lovbrud og vildledning af befolkningen samt ikke mindst korruption.

Jeg har personligt oplevet, hvordan offentlige instanser sikrer sig at dokumentere alt der er til deres fordel samt kommer med direkte løgnagtige informationer, mens alt imod dem forsvinder. Jeg ved at jeg ikke er den eneste - retfærdighed og ordentlig behandling er blevet noget, som primært de rige kan forsvare i Danmark.

19
8. december 2021 kl. 14:17

Hvis hun ikke er uvidende, så er hun manipulerende og grænsende til løgnagtig. manipulerende og løgnagtig er efter min mening værre end uvidende.

Det sjove er at folk rask vaek tillaegger hen baade at vaere en dum lille dame eller en beregnende superskurk, alt efter hvad der passer ind i deres aktuelle diskurs. Vi kan ikke lide hende, derfor er hun dum, vi kan ikke lide hende, derfor er hun klog.

Denne absurde modstrid udstiller naturligvis mest afsenderens mangel paa overblik over egen argumentation.

17
8. december 2021 kl. 12:57

Hvordan kan det være at en chef i statsministeriet, med et iøvrigt meget teenageagtigt sprog, pludselig i samme situation ved bedre om datasikkerhed end specialisterne?

Maaske fordi hun jaevligt bliver briefet af PET som kender de faktiske sikkerhedstrusler, ulig mange af de selvlaerte og selvudnaevnte eksperter der har vaeret i medierne, og hvis spaadomme indtil videre er blevet gjort til skamme. Og fordi hun som chef faktisk er den oeverste ansvarlige for IT-sikkerheden i ministeriet.

Selvom hun er kvinde og jurist er det jo ikke sikkert at hun ogsaa er dum eller uvidende om informationssikkerhed, selvom det lader til at vaere antagelsen mange steder.

16
8. december 2021 kl. 09:42

Ja, det er især lidt trist, at der er politikere der som sædvanligt mener at alle "IT-problemer" kan løses ved at betale flere skattekroner til private firmaer.

Ifølge Berlingske har private aktører har givet udtryk for, at de måske vil kunne genskabe automatisk slettede sms'er. Jeg gætter på at de havde tænkt sig at sende en regning, selvom de ikke kan.

15
7. december 2021 kl. 22:20

Mette redegjorde på pressemøde om sms'erne, at hun og hendes nærmeste rådgivere havde fået nye iPhones. Ved iPhone-skift kopieres al data over på den nye iPhone men ikke slettet data. Derfor kan man ikke genskabe slettede beskeder fra før deres iPhone-skift. Men med lidt held kan man finde nogle eller alle slettede beskeder på deres aflagte iPhones, hvis al data ikke er blevet overskrevet af en ny bruger af telefonen. På pressemødet kunne Mette ikke redegøre for, hvem i Statsministeriet, der havde overtaget de aflagte iPhones. Jeg undrer mig over, at deres gamle iPhones ikke bliver undersøgt.

Utroligt at vi ikke er kommet videre en til den gamle myte. Nej man kan ikke genskabe data bare fordi det ikke er overskrevet, det hele er krypteret med en AES256-noegle som er helt og aldeles vaek efter nulstilling af telefonen i forbindelse med at den er givet videre til en mindre sikkerseksponeret medarbejder. At dekryptere de gamle data kraever at man bryder AES256, og det kan man ikke, heller ikke naar man er PET eller FE.

https://www.quora.com/Is-the-%E2%80%9Cerase-all-content-and-settings%E2%80%9D-option-of-an-iPhone-good-enough-to-delete-everything-from-my-iPhone

Desuden er de gamle iPhones blevet undersoegt, det er tilladt at foelge bare en smule med i handlingen.

13
7. december 2021 kl. 16:43

Hvorfor har statsministeren ikke bedt PET og FET om at komme med et bud på hvordan SMS'er og andet skal håndteres for alle ministre og ansatte i centraladministrationen fremadrettet? Ellers kan vi havne i en lignende situation om 1, 3, 5 eller 10 år.

12
7. december 2021 kl. 16:16

Mon ikke årsagen til at man endnu ikke blot har bedt alle teleselskaberne om at udlevere alt indholdet fra sms beskederne er ...

at der for det første ville lyde et ramaskrig fra hele den danske befolkning, fordi nu ville alle have den viden, at alt det indhold der var kommunikeret privat på sms, var der nogen andre end dem selv der havde ...

og for det andet ville der ske det, at hele den danske befolkning ville begynde at lede efter sikre private alternativer, og det ville have den konsekvens at man nu ikke længere ville være i besiddelse af hele den danske befolknings kommunikation længere.

husk , data er magt og andres data er mere magt.

10
7. december 2021 kl. 13:36

Føj for en regering vi lever i!

Nu lever vi nok næppe i en regering, men med en.

Det er nok tvivlsomt om SMS indholdet kan genskabes, men man burde i hvert stille en række spørgsmål:

Hvordan kan det være at lige præcis på det tidspunkt, så bliver det voldsomt vigtigt at "overholde datasikkerhed" og slette beskeder, når det ellers ikke har være kotume før?

Hvordan kan det være at en chef i statsministeriet, med et iøvrigt meget teenageagtigt sprog, pludselig i samme situation ved bedre om datasikkerhed end specialisterne?

Hvorfor tillades det at politkere bruger deres arbejdstelefoner til privat indhold?

Hvorfor har en politiker behov for at skifte telefon adskillige gange over en meget kort periode.?

Hvordan kan det være at der ikke tages referat på et overmåde vigtigt møde, ikke engang et beslutningsreferat - i alle andre sammenhænge, og især i bestyrelsesarbejde, er det påkrævet at der føres protokol?

Kan det overhovedet accepteres at vigtige beslutninger foretages vha. SMS (eller telefonsamtale for den sags skyld) uden der føres telefondagbog - vi taler trods ikke om at bede ægtefællen huske at købe mælk med på vejen, men vigtige beslutninger der balancerer (ude over) på kanten af lovgivningen.

Der er sikkert flere spørgsmål der kan stilles, men hele sagen stinker langt væk, og er ikke et demokrati værdigt.

9
7. december 2021 kl. 13:10

... og husk denne episode, for derved kan der vel også slås fast, at man har mulighed for privatsfære ved at slette SMSer, og at ingen domstol kan dømme nogen for at have skrevet noget i en slettet SMS, givet ikke engang FE har kunne genskabe statsministerens SMSer i en undersøgelseskommission.

8
7. december 2021 kl. 13:06

Her handler det om at genskabe SMSer. Hvad skal der genskabes? SMS-inholdet. A-nummer (afsender) og B-nummer (modtager) bliver allerede ulovligt logget ifm. logningsbekendtgørelsen, og disse oplysninger har teleselskaberne liggende i 1 år.

Men SMS-indholdet kan ikke genskabes, fordi der ikke er nogen, der logger det. Og med god grund!

Kim: Grunden til at man kan dømme kriminelle for overtrædelser af loven flere år tilbage, er at man bruger de logs der bliver udarbejdet ifm. logningsbekendtgørelsen. Her taler vi om at en sigtet kan siges at have været ved gerningsstedet til gerningstidspunktet, som kun er ét led i bevisførelsen fra anklagerne. Men selv de kan ikke genskabe slettede SMSer og få fat i SMS-indholdet.

Claus: Nej, CIA og NSA kan ikke udlevere nogen korrespondance, da de ikke har dem. Hvor skulle de også få det fra?

Kenneth: Det er præcis det, som kriminelle har gjort i årtier nu. Men de kan stadig dømmes, givet at der logges tidspunkt for foretagede kald og forsendelse af smser, samt logger modtager- og afsendernummer, hvor man sender fra (dvs hvilken mast), m.fl. Men igen: der var aldrig rigtig mulighed for at logge SMS-indholdet.

Ikke engang teleselskaber kan se SMS-indhold. Det går naturligvis igennem deres systemer, men bliver ikke gemt i deres SMS-center. Det har de indført nogle mekanismer imod, så de netop kan fortsætte den forretning, de sidder med. De kan - af sagens natur - naturligvis sætte bagdøre op og lave nogle ting for at kunne se SMS-indholdet på ulovlig og irregulær vis, som involverer at skulle have forskellige parter ind over, som alle sammen kan være whisteblower for den anden, så der er gode incitamenter for ikke at lave foranstaltninger for at kunne "læse med".

Selv ved andre politisager, hvor det er it-kriminelle, der sender phishing- eller spam-SMS'er, kan teleselskaberne - selvom de også selv mister store poster penge grundet it-kriminelle - ikke gøre noget for at udlevere informationer til politiet.

Det her er ærlig talt for mig en god nyhed. Kan rigspolitiet ikke genskabe, og kan FE ikke genskabe, så betyder det, at der er noget ytringsfrihed og frihed til privatliv tilbage her i det danske rige. Vi bliver godt nok stadig masselogget, men kun på HVORNÅR og HVOR FRA vi fortæller HVEM noget. Det sidste, dvs HVAD, er beskyttet.

... ellers har teleselskaberne da et enormt GDPR-problem også, givet de så jo burde opbevare alle SMSer som går igennem deres systemer, inkl. sensitive persondata på alle borgere, som må siges ikke at kunne blive meget mere sensitivt og kritisk. Det kan man aldrig sætte nok sikkerhedsforanstaltninger op for.

Så lad os være glade for at "slettet" betyder "slettet", og at FE ikke overvåger hvad vi siger.

7
7. december 2021 kl. 12:55

Mette redegjorde på pressemøde om sms'erne, at hun og hendes nærmeste rådgivere havde fået nye iPhones. Ved iPhone-skift kopieres al data over på den nye iPhone men ikke slettet data. Derfor kan man ikke genskabe slettede beskeder fra før deres iPhone-skift. Men med lidt held kan man finde nogle eller alle slettede beskeder på deres aflagte iPhones, hvis al data ikke er blevet overskrevet af en ny bruger af telefonen. På pressemødet kunne Mette ikke redegøre for, hvem i Statsministeriet, der havde overtaget de aflagte iPhones. Jeg undrer mig over, at deres gamle iPhones ikke bliver undersøgt.

5
7. december 2021 kl. 11:14

Lige præcis. Jeg tror det er helt bevidst, at der hele tiden omtales "SMS".

Fatter ikke hvorfor oppositionen eller jurnalisterne ikke spørger direkte:

"Har PET/FE forsøgt at genskabe Statsminsterens iMessages?" Glem alt om SMS - spørg efter iMessages

4
7. december 2021 kl. 10:47

Interessant at forsvaret taler specifikt om sms'er, mens der har været omtalt en række andre beskedtjenester som fx iMessage.

6
7. december 2021 kl. 12:22

Som jeg har skrevet før ” Fra en bekendte, der har været ansat i TDC, har jeg fået fortalt, at TDC bl.a. gemmer Sms’er i ren tekst i 8 år. Han fatter ikke, hvorfor Minkkommissionen ikke får teleselskabet/erne til at udlevere dem!”

iMessages sendes over Wi-Fi og de er krypteret, så de sendes på en helt anden måde end SMS’er.

Under afhøring i Minkkommissionen har de afhørte udtalt, at der kun er få beskeder der er sendt som iMessages.

Det kan under en, hvorfor journalister (VERSION2) ikke spørger ind til, hvorfor man ikke spørger/beder teleselskaberne udlevere SMS’erne?

3
7. december 2021 kl. 10:41

FE kan da bare bede NSA/CIA om at udlevere korrespondancen

2
7. december 2021 kl. 10:35

Det kan ikke passe at de kan fælde kriminelle flere år tilbage opsporer teorister og hvad ved jeg... men Mette - hun kan gemme sig som ingen andre.

Føj for en regering vi lever i!

1
7. december 2021 kl. 09:57

Morale? Alle kriminelle ved nu, at hvis de bare bruger iPhones og sletter deres sms'er løbende, kan de ikke dømmes for noget.