FE får uhindret adgang til borgeres data

Det nye Center for Cybersikkerhed betyder, at Forsvarets Efterretningstjeneste får uhindret adgang til privates data. Det møder kritik fra eksperter og branchen.

Regeringen har besluttet at samle statens overvågning af internetsikkerhed i et nyt center kaldet Center for Cybersikkerhed. Det skal afløse todelingen mellem civil og militær overvågning af nettet, som gælder i dag. Det skriver Politiken.

Forslaget møder skarp kritik fra blandt andet Teleindustrien og Dansk Industri, som skriver i et høringssvar, at trafikdata nu uden videre kan gives videre til tredjepart i udlandet. Netop den manglende regulering med det nye center og frygten for, at blandt andre NSA får uhindret adgang til danskernes internetdata, fylder meget i kritikken.

Læs også: 19 nye spion-bokse overvåger dine mails til det offentlige

»Man tager en meget vigtig tjeneste, som tidligere har ligget i det åbne civile rum, hvor der er adgang til at finde ud af, hvad der foregår, og hvor persondatalov, offentlighedslov og forvaltningslov gælder, og flytter den ind i det mørkeste sted i staten, hvor vi har allermindst kontrol med og indsigt i, hvad der foregår,« siger Rikke Frank Jørensen fra Institut for Menneskerettigheder til avisen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Jensen

Jammen så er det vel efterhånden svært at benægte at vi lever i en politistat? I vores store forargelse over NSA, beslutter vi os hermed for at skabe vores egen danske version. Flot, dygtigt.

 • 33
 • 0
#2 Martin Kofoed

Alle ved, at frihed ikke kommer af sig selv. Heldigvis er mennesket i sin natur frihedssøgende, og samtidig god til at komme op med kriseløsninger.

Det eneste magthaverne opnår ved det her, er en stigende mistillid. Tillid er som bekendt det, der binder os mennesker sammen, så vi ikke flyver i flæsket på hinanden ved enhver given lejlighed. Det er et tyndt lag fernis, og kan nemt slides af. Når man påbegynder en nedbrydning af tilliden, som dette er udtryk for, har man selv bedt om de langsigtede skadevirkninger.

 • 21
 • 0
#3 Anonym

Det er da rart at politikerne begynder at forstå at der er noget der hedder sikkerhed. Jeg vil stadig mene at dataopbevaring lægges ind under FE og at der tilføjes i grundloven at de data ikke kan udveksles uden at Christiansborg er inde over. Et råd bestående af politikere og embedsmænd overvåger at der ikke foregår noget der ikke burde.

Danmark er med i flere internationale kaffeklubber som EU og Nato. At tror at data ikke udveksles er at fornægte virkeligheden. For mig handler det om at have styr på hvem der får hvad, hvornår og hvorfor.

 • 4
 • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

Hold mig uden for "vores"!

Jeg er ikke forarget over NSA eller de andre totalitäre tosserier USA finder på, det er Amerikanerens helt eget land, hvordan de mener det skal indrettes, det må de helt selv rode med. Ligesom det ikke rager USA hvad vi Danskere i fälleskab beslutter at göre.

Jeg er derimod särdeles forarget over at vores politikere direkte hjälper en fjendlig magt med at udföre efterretnings- og spionagevirksomhed imod landet borgere og virksomheder - som Staten angiveligt skal beskytte imod den slags.

Det er en skandale og en hån at folketinget, vores såkaldte repræsentanter, direkte fremturer med det EFTER Snowden, hvor alle ved hvad der foregår og der ingen mulighed er for at lade som om "at man ikke vidste noget"!

Beskeden fra folketinget er at man mener at Danmark er en vassal-stat som altid må prioritere sin(e) udenlandske herre(r)'s behov over befolkningens og statens velbefindende og sikkerhed. Det er ikke det JEG betaler skat til!

Dette betyder også at befolkningen må drage tilsvarende konsekvenser angående värdien af "demokratiet", når dette ikke på demokratisk vis kan tvinges til at före en politik der er tilpasset sin egen befolknings interesser.

"Den Nödvendige Politik" er en farlig vej at beträde, her i Sverige er der allerede mange unge som siger: "Hvorfor skal vi bekymre os for ekstremisme? Det er demokratiet som har kört mig over!".

De autoritäre vil naturligvis pibe op om at "de ikke har noget at skjule" o.s.v. Men hvad nu hvis "danskerne allersidst"-regeringen senere behöver at väre "allieret" med Rusland, Indien, Iran, Kina, Israel et. cetera. Er den statstöttede udenlandske spionage så stadigväk noget "som vi bliver glade for i längden"?

 • 22
 • 0
#5 Henning Wettendorff

Man kan i det mindste tænke sig grundigt om, inden Folketinget i næste uge førstebehandler lovforslaget om ny skolebrugerplatform med trivselsdata, læringsdata m.v. samlet op og delt i tværkommunale systemer, leverandører etc.

Effektivt, men eleverne har ingen mulighed for at sige fra, endsige gennemskue mulige konsekvenser (voksne brugere måske heller ikke). Privacy og sikkerhed er nærmest fraværende på skole-it høringen 11/2: http://www.ft.dk/folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/udvalg/udd...

 • 11
 • 0
#6 Rene Madsen

Man kan i det mindste tænke sig grundigt om

Jeg må le. Folketinget og tænke sig om i samme sætning. Omkring IT og sikkerheden for os borgere kan ikke ligge på et mindre sted for dem. De har basalt set intet begreb om, hvad det er de siger ja eller nej til.

Enten vil de ikke forså, eller så kan de ikke forstå. Ved ikke hvad det helt præcist er. Men resultatet er det samme for os som borgere. Vi taber, fordi de omgåes IT på den måde som de gør.

 • 9
 • 0
#7 Mette Nikander

Der er ingen tvivl om at der er en uldenhed, som forhåbentligt nu vil komme op til debat. Borgerne og virksomhederne er blevet sløvet ned af så mange informationer om statslig overvågning, samarbejde med NSA og spionage fra andre lande, at de nu nærmest resignerer, for det hele føles jo ret håbløst. Jeg håber at vi her i Danmark vil få gennemført at vi får en civil myndighed der med respekt for borgernes og erhvervslivets privacy, kan bekæmpe IT kriminalitet med udgangspunkt i persondataloven, offentlighedsloven og forvaltningsloven. For jer der vil følge lidt mere med, kan jeg nævne at der D. 20 marts afholdes en stor (Non profit) IT sikkerhedskonference i Dansk Industri ved Rådhuspladsen, hvor interesserede fra erhvervslivet kan deltage. Anerkendte internationale sikkerhedseksperter såsom Bruce Schneier og Mikko Hypönnen tager bladet fra munden og taler om Snowden filer og om staters overvågning, hvad det betyder for virksomheder og borgere, samt hvad man kan gøre ved det. Johnny Lundberg,Vicepolitichef i Rigspolitiets Cyber ​​Crime center vil også holde et indlæg. Se evt. mere på www.c-cure.dk eller www.infinit.dk Med venlig hilsen Mette Nikander/C-cure

 • 10
 • 0
#9 Michael Hansen

Her kan man da i det mindste aktivt selv køre sit traffik igennem en VPN forbindelse til de lande man ønsker overvåger sig (for det gør de fleste jo).

Er mere nervøs for alle de forskellige registre man ikke har en chance for at vælge fra, f.eks NemID, Visa/Dankort (mange steder vil ikke tage imod kontanter mere), helbreds oplysninger (f.eks fra læger/hospitaler).

Vi har allerede set ganske lovlydige borgere der er blevet blacklisted af PET her i DK, så de nu er på no flight lister, som de har 0% chance for at blive meldt fra igen, og kun pga. de har fået udleveret et tidligere brugt telefon nummer fra Telia (mener jeg?) som en terror mistænkt havde brugt tidligere.

Det er jo kun begyndelsen, det bliver jo kun værre jo mere data der bliver logget, specielt når der ikke er noget sikkerhedsnet til at fange de sager der åbenlyst går galt.

 • 4
 • 0
#10 Rene Madsen

Jeg håber at vi her i Danmark vil få gennemført at vi får en civil myndighed der med respekt for borgernes og erhvervslivets privacy, kan bekæmpe IT kriminalitet med udgangspunkt i persondataloven, offentlighedsloven og forvaltningsloven

Det lyder flot, men det største problem for os som borgere og virksomheder i Danmark er ikke de IT kriminelle, men de IT inkompetente politikere.

Er der reelt set kommet nogen IT kriminelle for domstolen ud af alle de restriktioner og overvågning som vi foretager os?

Hvor mange terrorister har vi fanget på baggrund af alle de mia. vi poster i overvågning af danske borgere?

 • 7
 • 0
#11 Erik Jensen

Ja det er jo desværre der vi er på vej hen. Tilliden blandt folk er ikke ligefrem opadgående.

Det hjælper heller ikke at folk bliver konstant fordret med krimi programmer på tv og click-bait på online medier der blæser alt op så folk sidder forskræmte ved (tv)skærmen og ikke tør gå uden for en dør. De ønsker at der sidder nogen et sted og har et øje på dem 24/7 fordi Danmark i deres øjne åbenbart er et frygteligt farligt sted.

Det er ikke småting jeg må høre fra min familie, fordi jeg har boet i København i 20 år. De sidder og ser disse programmer og er så bekymret på mine vegne og tror der er terrorister og skyderier alle vegne hele tiden. Men jeg sover nu ganske trygt om natten.

 • 3
 • 0
#12 Mette Nikander

Jeg er ganske enig i at vi savner kompetente politikere indenfor IT området. Selv arbejder jeg via mit arbejde med IT sikkerhed i C-cure også som rådgiver i Dansk Industri/ITEKs sikkerhedsudvalg der bl.a.kommenterer på- og kommer med input til høringer fra EU Kommissionen og den Danske Regering, men efter min mening får vi ofte alt for kort høringsfrist og der er mange emner der slet ikke rejses i folketinget elelr ud i offentligheden. Jeg ville i øvrigt ønske at politikerne til IT sikkerhedsrelaterede arrangementer, ikke kun deltog for at holde indlæg, men faktisk blev og lyttede til problemstillingerne. Der er slet ikke det rette fokus på IT sikkerhed i folketinget og det gør også at man tager alt for forhastede beslutninger,- eller i nogle tilfælde slet intet beslutter......Med venlig hilsen Mette Nikander /www.C-cure.dk

 • 2
 • 0
#13 Peter von Kohl

"Fjendtlig"? At NSA har bevæget sig ud over kanten af det lovlige er vist ved at være selvlysende klart, men at USA er "fjendtlig" er der nu alligevel et stykke vej til. Jeg tror mere at netop nu har de brug for en ven der kan vise dem at der trods alt er grænser. Nej, det nye fjendebillede synes snarere at være mellem magtapparaterne og befolkningerne. Der har bredt sig en demokratisk vildfarelse blandt politikere og tjenester hvor man tror at befolkningen er fjenden indtil det modsatte er bevist.

Men i mellem tiden er det jo belejligt at man kan trække opmærksomheden over til Krim-halvøen og skælde ud på Putin.

 • 1
 • 5
#14 Knud Larsen

Relateret men anderledes: Hvordan er loven i Danmark vedr. data der utilsigtet falder i de forkerte hænder? I udlandet falder der store bøder, hvis blot man mister en computer med sådanne data (og data på computeren ikke er krypteret!).

 • 0
 • 0
#15 Mette Nikander

Vi har ikke som sådan bødestraf for den slags i Danmark, som det er nu, men gennem mit arbejde i Sikkerhedsudvalget i DI/ITEK, der behandler høringer fra EU Kommisionen og Regeringen, er det absolut en af mine kæpheste. Der er en ny persondataforordning på vej på EU plan, men den forventes ikke at komme på gaden før i 2017 og der er ikke i den mellemliggende periode lagt op til et dansk direktiv eller forordning på præcist det område. Man kan faktisk læse lidt om det på dette link på Version 2: http://www.version2.dk/artikel/nye-eu-krav-oeger-alvor-i-datatab-men-min... som man ser er det lang tid undervejs:-/ Med venlig hilsen Mette Nikander/C-cure

 • 1
 • 0
#16 John Vedsegaard

Det kunne de jo gøre til en start, fortælle os hvorfor de skal have adgang til alle de data.

Fremkomme med eksempler der sandsynliggør vi skal have den registrering.

Yderligere må FET fortælle og konkret hvad det koster, så politikerne kan sammenligne effekten og prisen, hvorefter man kan droppe bevillingerne eller øge dem, efter behov.

 • 0
 • 0
#17 Jesper Høgh

I mange af de lande lille Danmark ser op til, og gerne vil være som, er det militæret der overvåger befolkningen. Så hvorfor skulle det være et problem i Danmark?

Førhen ville det have været et demokratisk problem, men det er da vidst kun håbløse nostalgigere, som vægter petitesser som f.eks. demokrati og borgerrettigheder i deres overvejelser om hvad der er til nationens bedste.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere