FE advarer imod bagdøre i kinesisk overvågningsteknologi

3. august 2020 kl. 13:2610
FE advarer imod bagdøre i kinesisk overvågningsteknologi
Illustration: Beebright/Bigstock.
Danmark befinder sig, ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste, på den ene side i en global værdikamp, og derfor skal vi være på vagt, når vi shopper overvågningsteknologi i udlandet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Danmark er der en risiko for, at vi giver adgang til fremmede magters spioner, når vi køber overvågningsteknologi i udlandet. Det fortæller Lars Findsen, chef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), til Jyllands Posten..

Ifølge Lars Findsen er der nemlig en global værdikamp i gang. På den ene side står de vestlige demokratier, imens den anden side består af mere autoritære stater med Kina i spidsen. Derfor mener han, at vi bør være varsomme, hvis vi køber overvågningsteknologier i lande, som ikke er på vores side i værdikampen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man kan ikke sige generelt, at man ikke skal anvende kinesisk teknologi til den slags formål. Men afhængigt af, hvilket formål en teknologi skal anvendes til, skal man generelt indtænke mulige trusler som for eksempel, at nogen kan slukke for udstyret, holde kritiske reservedele tilbage eller misbruge det til spionage via bagdøre,« siger Lars Findsen til Jyllandsposten.

Samtidig gør Lars Findsen også opmærksom på, at man risikerer at indgå samarbejde med firmaer, der leverer teknologi, der bruges til at undertrykke folk rundt om i verden. Et eksempel er det Kinesiske firma Hikvision, der er anklaget for at leverer overvågnings teknologi til den massive overvågning i den kinesiske Xinjiang-provins.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
7. august 2020 kl. 15:34

Lad være
Den mest oplagte mulighed for at undgå bagdøre i overvågningsteknologi, er ved at lade være med at benytte overvågningsteknologi.</p>
<p>På mig virker det som om at især danske myndigheder driver udviklingen af overvågningsteknologi imod nye dybder (af vanvid).</p>
<p>Tag ANPG som eksempel på en overvågningsteknologi som aldrig burde være udviklet. At der teknologisk er et opslag af en nummerplade i et decentralt register ude patruljebilen som opdateres når patruljebilen returnerer til stationen, er fin nok.</p>
<p>Problemet opstår med de nummerpladeopslag som er “no-hits” altså ikke-mistænkte borgeres biler som gemmes centralt med position og tidsangivelse.</p>
<p>En sådan database er et high-value-target for enhver efterretningstjeneste og det forhold at Rigspolitiet tror at de kan beskytte disse data imod fremmede efterretningstjenester, viser at politifolkene til den næste film med Olsenbanden er fundet!</p>
<p>Den største grad af sikkerhed opnås nogle gange ved “at lade være”.

Hvis vi udvikler det selv, så kan vi måske kontrolere anvendelsen. Typisk, vil vi lægge en hackbar grænseflade øverst, så vi får kontrol med hackere, hvem de er, og hvad de forsøger at opnå. Og under det, vil der være en ikke hackbar grænseflade, hvor vi opsætter, hvad de har mulighed for at få at vide, og eventuelt hvordan oplysninger manipuleres. Så er det bare at gå i gang med at offentliggøre bagdørene på nettet, så vi kan analysere hvem der bider på, og hvad de har som hensigt.

7
6. august 2020 kl. 19:34

Det må simpelthen ikke være nødvendigt at FE advarer IT ansvarlige i staten, og i særdeles militæret, om denne trussel. Hvis disse ikke selv er i stand til at rationalisere frem til denne konklussion, uden at blive motiveret af FE, så er de simpelthen ikke kompente nok! FE kan ikke klarlægge og oplærer alle disse IT ansvarlige i alle tænkelige situationer og trusler, så det er et must man evner at tænker selv i disse stillinger.

6
5. august 2020 kl. 13:09

Jeg vil påstå at han, som sin forgænger, ikke har nogle værdier. Kontinuerlig destruktion, både ude og hjemme.

5
5. august 2020 kl. 08:52

Sorry, men universets ubestridte geni forlader enten præsidentposten januar 25 (eller januar 21). Hvis det går ret til.

4
4. august 2020 kl. 12:11

Jeg mindes ikke at FE advarede forsvaret (af alle), at købe udstyr af Crypto AG Nej, derimod vidste de det godt, men havde åbenbart ikke noget imod at amerikanerne overvågede hele vores forsvar.

3
4. august 2020 kl. 08:18

Den mest oplagte mulighed for at undgå bagdøre i overvågningsteknologi, er ved at lade være med at benytte overvågningsteknologi.

På mig virker det som om at især danske myndigheder driver udviklingen af overvågningsteknologi imod nye dybder (af vanvid).

Tag ANPG som eksempel på en overvågningsteknologi som aldrig burde være udviklet. At der teknologisk er et opslag af en nummerplade i et decentralt register ude patruljebilen som opdateres når patruljebilen returnerer til stationen, er fin nok.

Problemet opstår med de nummerpladeopslag som er “no-hits” altså ikke-mistænkte borgeres biler som gemmes centralt med position og tidsangivelse.

En sådan database er et high-value-target for enhver efterretningstjeneste og det forhold at Rigspolitiet tror at de kan beskytte disse data imod fremmede efterretningstjenester, viser at politifolkene til den næste film med Olsenbanden er fundet!

Den største grad af sikkerhed opnås nogle gange ved “at lade være”.

2
4. august 2020 kl. 07:51

Når man bruger IT, man ikke selv har fremstillet fra grunden, er spionage uundgåeligt. Så må man vælge det mindste onde.

Med stor sandsynlighed forlader Universets mest stabile geni præsidentposten efter januar 2024.

Der er udsigt til at det glorværdige Kinas Kommunistiske Parti fortsat vil retlede folket til deres eget bedste i al overskuelig fremtid.

Hvilket onde vil du vælge?

1
3. august 2020 kl. 14:45

Jeg vil mene at Donald Trump's værdier er mere magen til Xi Jinping end Mette Frederikkesen.

Så Lars Findsen's udmelding også gælde Amerikanske produkter.