FCC godkender udkast til lov om netneutralitet og åbner en offentlig høring

En afstemning ved FCC har godkendt et forslag til amerikanske regler om netneutralitet. Internetadgang kan være på vej til at blive sidestillet med telefoni. Men først skal offentligheden høres.

Det amerikanske teleagentur, FCC, godkendte ved en afstemning i sidste uge et foreløbigt udkast til nye regler for netneutralitet. De nye regler skal sikre, at al internettrafik behandles ens og erstatte det tidligere regelsæt fra 2010, der i praksis blev aflivet af en føderal domstol i januar måned. Dommen skabte frygt for, at amerikanske internetudbydere kunne forskelsbehandle internettrafik, og skoleeksemplet blev, at man kunne kræve betaling af tjenester som Netflix for at sende deres produkt ud til kunderne i en acceptabel hastighed.

De nye regler træder dog langt fra i kraft med det samme. Der åbnes nu for en fire måneder lang proces, hvor offentligheden kan komme med input til forskellige dele af forslaget, som FCC så skal tage stilling til – ifølge The Verge regner FCC med at have et endeligt regelsæt klar ved årets udgang.

Læs også: Kommer fremtidens internet til at ligne kabel-tv?

Forskellen på internettrafik og telefoni

Men hvorfor er der overhovedet brug får nye regler for netneutralitet i USA?
I januar måned afgjorde en føderal domstol kort fortalt, at FCC ikke har hjemmel til at regulere internetudbyderne, da internetudbydere ikke er klassificeret som det, der hedder ”common carriers”. I stedet klassificeres bredbånd som en informationstjeneste, hvilket underlægger det langt mildere regulering under amerikansk telekommunikationslovgivning. Det nye regelsæt vil i sin nuværende form ikke klassificere internetleverance som ”Common Carriage”, men i stedet regulere internettet via andre dele af loven.

Det giver dog FCC lang svagere beføjelser, og man vil ikke kunne stoppe forskelsbehandling af internettrafik helt. Eksempelvis vil der stadig kunne indgås aftaler mellem internetudbydere og tjenesteleverandører om bedre adgang til kunderne mod betaling. Den model er allerede blevet til virkelighed flere steder, og blandt andet er skoleeksemplet blevet til virkelighed. Netflix har således indgået aftale med blandt andet Comcast om at få en hurtigere forbindelse til kundernes computere.

Den slags forslag kritiseres for at være konkurrenceforvridende, og en lang række tjenesteleverandører, heriblandt både Apple, Facebook og Google, har opfordret FCC-formand Tom Wheeler til at stramme det netop godkendte udkast til en lov.

Wheeler afviser da heller ikke, at man kan blive nødt at klassificere internetudbydere som common carriers, og dermed sidestille tjenesten med blandt andet telefoni, der er underlagt en helt anden og mere omfattende regulering.

»Jeg kan ikke lide tanken om, at internettet bliver opdelt i A og B-hold. Og jeg vil arbejde for at sikre mig, at det ikke sker,« udtaler Wheeler.

Offentligheden har nu 60 dage til at komme med input - som FCC så har 60 dage til at bearbejde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Harry Jessen

Det ender med at det går som det gik med nyheds lovgivningen i USA. Der blev loven lempet lidt efter lidt, så der i dag kun er 5 dominerende medievirksomheder i USA

De mindre nyheds formidlere er efterhånden blevet opkøbt af store medie koncerner.

Prøv at se udsendelsen "Frihedens pris" på DR.

Der tages udelukkende hensyn til de store virksomheder.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere