FBI vil massehacke computere over hele verden

Ny lovændring under behandling vil give den amerikanske efterforskningsenhed mulighed for at ransage alle computere i dunkle netværk.

En lovændring, som vil give FBI lov til at massehacke computere over hele verden fra december, skaber nu stor netdebat.

Brugere af - eller måske rettere kriminelle brugere af - kryptovalutaen Bitcoin og det anonyme netværk Tor er det primære mål for FBI's nye tiltag.

»Det er ironisk, at selv om cyberkriminalitet har været en del af hverdagen på nettet siden begyndelsen, så er der ingen, som opfatter internettet som et fristed for kriminelle. Folk forbinder internettet med et sted, hvor man kan handle, socialisere, kommunikere, blive underholdt og lære,« skriver Jason Weinstein i et debatindlæg på Coindesk.

»Når det gælder kryptovalutaen Bitcoin, så har man et væsentligt problem med renommeet. Hver gang en it-kriminel udfører et angreb og kræver betaling i Bitcoin, ser man på dette som et Bitcoin-problem og ikke som et internetproblem,« skriver Jason Weinstein i debattindlægget.

Han er daglig leder af Blockchain Alliance og har tidligere blandt andet arbejdet som statsadvokat i det amerikanske justitsministerium, hvor han var ansvarlig for afdelingen for it-kriminalitet.

I dag kan FBI kun få en dommerkendelse over en computer med en bestemt geografisk placering.

Hvis lovændringen bliver vedtaget, skal det amerikanske efterretningsbureau alene indhente en ransagningskendelse fra en føderal dommer for at hacke den specifikke computer, men også samtlige andre maskiner, som den er koblet op til via for eksempel Tor eller Bitcoin-transaktioner, skriver Bitcoin.com.

Det kan omfatte millioner af computere i de lyssky netværk.

Der skal ikke meget til, for at FBI kan få lov til at ransage - eksempelvis er det nok, at der er pillet ved geolokationen.

Kritikerne peger på, at selv mindre ting som ikke at ville dele sin lokation med browseren eller forkerte lokationsindstillinger i Twitter kan anses som et forsøg på at skjule korrekt data.

Det betyder, at ikke bare den enkelte bruger kan blive overvåget og efterforsket, men også alle andre brugere, som har tilknytning til udgangspunktet, skriver Bitcoin.com.

I teorien vil det give amerikanerne adgang til at ransage botnets, uanset om de styres fra USA eller ej.

Amerikanske ngo'er, som f.eks. Electronic Frontier Foundation, prøver at forhindre, at lovændringen besluttes i både kongressen og senatet, men ifølge Bitcoin.com er chancerne små.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Frithiof Andreas Jensen

Så vil FBI / Amerikanerne naturligvis så acceptere at Rusland, Tyrkiet, Iran, Israel ..... önsker de samme muligheder for at "efterforske gränseoverskridende kriminalitet" som FBI har?

Det er sikkert en god ide at have så meget som muligt i "offline arkiver" d.v.s. på papir, for de näste 10-15 år bliver spändende. Er allerede spändende. For Alt lader til at blive hacket.

 • 9
 • 0
#2 René Nielsen

Alle øver global selvtægt imod alle.

Hvad nu hvis USA gerne vil have udleveret en hacker - og det land hackeren lever i kræver FBI agenten udleveret for hacking?

Du ved - noget for noget!

Jeg tror man skal være amerikaner for at kunne se logikken i det lovforslag.

 • 8
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

"Brugere af - eller måske rettere kriminelle brugere af - kryptovalutaen Bitcoin og det anonyme netværk Tor er det primære mål for FBIs nye tiltag."

Hvordan afgør man, hvem der er kriminelle brugere uden simpelthen at hacke alle brugere?

Kan nogen oplyse mig om, om det er kriminelt at bruge TOR? Hvis ikke - vil den samme logik så ikke kunne bruges til at hacke alle computere i verden, også på andre lovlige netværk - for der kunne jo gemme sig kriminelle alle vegne?

Det er godt nok en uhyggelig udvikling!

 • 6
 • 0
#5 Per Hansen

… mon folk opdager, at det er USA, der er den største bølle / slyngelstat i verden og den største trussel mod os alle? De har slået adskillige millioner mennesker ihjel efter 2. verdenskrig, og der findes stadig på mystisk vis mennesker, der ser op til dem og deres gennemført syge samfund?

Det er jo fuldstændig horribelt, hvad de mener de kan tillade sig at gøre mod andre mennesker i andre lande, hvor USA intet har at gøre.

I dette tilfælde handler det om en lovlig valuta og et lovligt netværk, som blot bliver brugt til at lave ulovligheder med. Det næste bliver vel, at hvis man bruger internettet, så er man også suspekt, fordi der er nogle der også har brugt internettet til ulovligheder. Eller hvis man trækker vejret! For der findes jo kriminelle, der også har trukket vejret – den samme luft endda! Eller hvis man ikke er amerikaner – for visse forbrydere har ikke været amerikanere, og derfor er alle ikke-amerikanere jo nok suspekte.

Idiotien vil ingen ende tage i USA.

Ikke at Danmark er så meget bedre i disse år, hvor mange her i landet tilsyneladende også er blevet smittet af den samme intelligensædende virus. Det ser vi et eklatant eksempel på med den nuværende regering, som jo også er totalt rationalitetsafvisende.

 • 2
 • 0
#6 Cristian Ambæk

Så hårber jeg it professionelle / grupper går sammen og sætter systemer op der aktivt kan forsvare sig selv når de bliver angrebet, og koble dem helt stille og roligt på f.eks tor. Så skal organisationer som vel nok lige tænke en ekstra gang?

VPN / TOR er helt lovligt og burde ikke straffes eller løftes øjenbryg forbi du bruger det. Det er visse individer der er problemet nøjagtigt som med biler og her straffer vi ikke alle.

 • 1
 • 0
#8 Henrik Madsen
 • 0
 • 0
#9 Jan Gundtofte-Bruun

Kan nogen oplyse mig om, om det er kriminelt at bruge TOR?

Nej, det er (mig bekendt) ikke kriminelt nogen steder i verden -- utvivlsomt pånær Kina. Men altså hverken i USA eller i EU.

Faktisk ville det være genialt hvis "alle" brugte TOR "per default", fordi det ville tydeliggøre at man ikke kan "kriminalisere alle" over én kam ... lige som med automatisk nummerplade genkendelse ... åh suk jeg vil aaaaaf!

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere