FBI vil have adgang til browserhistorik uden en dommerkendelse i terrorsager

I sager om terrorisme ønsker FBI at kunne tilgå en mistænkts browserhistorik uden at skulle spørge om lov først. FBI-præsident James B. Comey kalder den vigtigste lovmæssige ændring for hans bureau i år.

Amerikanerne er på nippet til at lave et træk, som giver negativ genklang i teknologibranchen. Lige nu undersøger de nemlig muligheden for at give FBI fri adgang til en mistænkt terrorists browserhistorik, uden at de skal forbi en dommer først.

Det skriver Washington Post.

Et lignende tiltag blev forsøgt gennemført for seks år siden, men her blev forslaget trukket tilbage efter der blev rejst bekymringer fra store dele af privacy- og techbranchen. De bekymringer er ikke blevet mindre i løbet af de seks år, der er gået.

Læs også: FBI vil fjerne privacy-beskyttelse af enorm biometri-database

Således har en lang række virksomheder - med blandt andre Facebook, Google og Yahoo i spidsen - sendt et brev til senatoren, hvor de fremlægger deres syn på, hvorfor den mulige lovændring vækker bekymring.

»Udvidelsen af vedtægterne er af nogle embedsmænd blev karakteriseret som blot ‘en rettelse af en slåfejl’ i loven. Men i virkeligheden vil det dramatisk udvide FBI’s mulighed for at indhente følsomme oplysninger om brugernes online-aktivitet uden rettens tilsyn,« lyder det blandt andet i brevet.

Højeste FBI-prioritet

Den embedsmand, der mener, det er ‘ligesom at ændre en slåfejl’ i lovgivningen er FBI-præsident James B. Comey. Han taler om den amerikanske Electronic Communications Privacy-lovgivning, som han mener lige nu er formuleret på en måde, så tech-firmaer 'nægter at udlevere information, som Kongressen i virkeligheden ønsker udleveret', lyder det ifølge Washington Post.

Comey har betegnet ændringen som FBI’s ‘højeste lovgivningsmæssige prioritet’ i år.

Læs også: Lovændring tæt på mål: FBI må hacke netværk og computere i hele verden

Jurister er allerede i gang med at undersøge, hvordan lovændringen i praksis ville kunne udspille sig. Washington Post skriver, at FBI vil kunne få adgang til privatpersoners browserhistorik gennem en administrativ stævning kaldet en NSL (National Security Letter).

James B. Comey udtalte i februar, at det faktum, at det ikke er muligt at indhente de ønskede data gennem en NSL ‘påvirker vores arbejde i meget, meget stor og praktisk grad’, skriver Washington Post.

Meget mere end bare browserhistorik

I den anden grøft forklarer modstandere af forslaget i det føromtalte brev, hvor meget information om en person FBI får indblik i, hvis de kan tilgå en persons browserhistorik med en såkaldt NSL.

Læs også: FBI lover krypteringshjælp til lokale politienheder: 'Vi står sammen om det her'

»De nye kategorier af information, som vil kunne indsamles ved at bruge en NSL - og dermed uden tilsyn fra en dommer - kan skabe et ekstremt intimt billede af et menneskes liv,« står der i brevet, inden det lister nogle af de ting op, som FBI vil kunne få adgang til.

Det drejer sig om andet end bare browserhistorik, ifølge de 37 virksomheder der har underskrevet brevet. Blandt andet kan man se lokationsinformationer ligesom e-mail data kan afsløre eksplicitte detaljer om eksempelvis politisk overbevisning, helbredstilstand, seksuel overbevisning, religion og generelt færden i løbet af en dag, lyder det i brevet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bent Jensen

At få en Dommerkendelse i en teror sag. Men det kan være at en Dommer ikke mener at alt den indsamling som foregår er rettet mod en specifik trusel om teror. Men bare er en genneral høstning af alle mennesker data, og derfor ikke vil give en dommerkendelse.

Det er da alt for besværtligt at lade love og regler forhindre en i at arbejde. Så nu arbejder de helt på at undtages for parlamentarisk kontrol. Noget som næsten er væk, da de reglmæsigt lyver eller undlader at fortælle noget. En form vi også er på vej til i Danmark. Dette var en af hovedgrunden til at frihedshelten og samvitighedsfangen Edward Snowden reageret, han så hans land var på vej mod et 1984 uden nogen så den fulde sandhed, så i et forsøg på at rede det ofret han sig selv.

Under J. Edgar Hoover var der kun en mand som var korupt, og mere gik efter neger samt demokrater end efter mafien og andre kriminelle. Og med ham forsvandt meget af uvæsnet. Der blev myrdet Presidenter og Juristmisnister samt borgerretsforkæmper, under hans vagt, mens han overvåget de samme, mens mafien efter hans egen ord ikke fantes.

Nu bygger de det samme ind i hele systemet.

 • 0
 • 0
René Nielsen

Jeg er ikke bekendt med at amerikanske dommere afviser at udstede dommerkendelser til inspektion af computere, mobiltelefoner mv. i terror- og spionsager. Det så vi senest i San Barnadino-sagen for et par måneder siden.

Og hvis man vil gennemgå browerhistorik så er det næppe en problem med at få adgang til computeren.

Så det må være fordi at FBI ønsker en generel og universel adgang, selvom det amerikanske justitsministerium allerede i 2008 specifikt har pålagt FBI at et national security letter (NSL) ikke kan danne grundlag for udlevering af disse oplysninger. Der skal en dommerkendelse til.

Læs denne artikel https://theintercept.com/2016/06/02/fbi-kept-demanding-email-records-des... og bemærk at NSL'en rettet imod Yahoo specifikt indeholder krav om oplysninger om f.eks. "electronic communications transactional records" selvom det er ulovlig at bede om disse oplysninger UDEN en dommerkendelse.

FBI har de seneste ca. 15 år udstedt over 300.000 NSL'er og det er det som privacy organisationer frygter, et forbundspoliti som ikke "gå op til strengen" men konsekvent "går over strengen".

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Og hvis man vil gennemgå browerhistorik så er det næppe en problem med at få adgang til computeren.

Jeg har en formodning om at FBI's dagsorden er: - Få fyldt værktøjskassen med juridiske adgange til formodede terroristers data - Stortude overfor politikerne, med den propfyldte værktøjskasse i hånden, som ikke kan komme i anvendelse, fordi smartphones, tablets og personlige computere er sikret med stærk kryptering - Foreslå en lovændring omkring stærk kryptering (forbud, bagdør, mv) som med et trylleslag vil gøre den fyldte værktøjskasse brugbar i terrorbekæmpelsen

... for hvem kan sige nej til en lille ændring med stor effekt?

 • 0
 • 0
Allan Astrup Jensen

Er budskabet ikke, at FBI ønsker adgang til ALLE menneskers browser historik?

FBI og andre efterretningstjenester anser nok alle mennesker som potentielle terrorister (afspejles af sikkerhedskontrollen i lufthavne), men de mange oplysninger, de får med denne spredehagl metode, vil virke som støj og forbruge ressourcer unyttigt, og derfor forringe sikkerheden og øge terrortruslen. Hvis man ikke ved, hvor man skal lede, så leder man forgæves. Terrorister vil ligesom dopingsvindlere og andre forbrydere, nok være flere skridt foran. En målrettet, intelligent, prioriteret og koordineret indsats er det eneste, der virker. Før 7/11 var der tilsyneladende masser af oplysninger hos FBI, som kunne have forhindret den forfærdelige katastrofe, hvis de havde været brugt, men allerede dengang druknede FBI i data, som lammede eller forsinkede kommunikationen af de væsentligste oplysninger mellem de forskellige afdelinger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere