FBI vil fjerne privacy-beskyttelse af enorm biometri-database

FBI har en database med profiler og biometriskdata på over 100 millioner borgere i USA. Den vil FBI have fritaget for dele af privacy-reglerne, og det er flere privacy-organisationer dybt bekymrede over.

Fingerprint, ansigtsgenkendelser, iris-scanninger og håndaftryk på over 100 millioner amerikanske borgere skal ikke længere beskyttes af alle privacy-regler, hvis det står til FBI.

De har bygget på databasen ved navn Next Generation Identification (NGI) siden 2008 og årsagen til, at denne database skal undtages dele af privacy-reglerne lyder:

»For at kunne stoppe forpurring af FBI-missioner om at opspore, afskrække samt anholde kriminelle handlinger samt for at værne om nationens sikkerhed,« står der i FBI’s anmodning.

Organisationer: Vi er dybt bekymrede

45 privacy-organisationer skriver i et fælles brev til justitsministeriet, at de er ’dybt bekymrede’ over databasen, som de mener, kan sætte forkerte under mistanke som kriminelle.

Derfor beder de nu om mere tid til at stable et forsvar på benene mod FBI’s udmelding.

I øjeblikket har privacy-organisationerne 21 dage til at reagere på FBI’s anmodning – organisationerne vil i første omgang have den frist udvidet med minimum 30 dage.

»Kun med den ekstra tid tror vi, at vi kan foretage en grundig nok analyse af forslaget til at sikre, at FBI ikke gør yderligere, der overtræder dine rettigheder,« skriver (EFF), der er en af de 45 privacy-organisationer, på sin hjemmeside.

En af organisationernes bekymringer ved NGI-databasen er blandt andet, at ansigtsgenkendelse giver mismatch 15 pct. af gangene, og forkerte derfor kan blive mistænkt for at være kriminelle.

Samtidig er databasen farvet af ’veldokumenteret racisme’ i politikorpset, ligesom ansøgere om statsborgerskab og ophold i USA er med i databasen – hvorfor flere mørke er registreret og derfor er i fare for fejlagtigt at blive sat i forbindelse med forbrydelser ifølge EFF.

Kan afskære uskyldige fra jobs

NGI har desuden ikke opdateret alle borgeres filer med afgørelser i sager, så nogle står som arresteret for forbrydelser, på trods af at de aldrig behøver hverken at være anklaget eller dømt skyldige for noget.

Det kan ødelægge pågældendes muligheder for at få job i for eksempel det offentlige, hvor databasen benyttes til et baggrundstjek.

Derudover spekulerer privacy-organisationer også i, om FBI vil udvide deres anvendelse af databasen, såfremt den fritages for dele af privacy-beskyttelsen.

EFF skriver, at FBI i 2010 indikerede, at de vil benytte NGI til at spore folks bevægelser til og fra ’kritiske begivenheder’, heriblandt politiske optøjer. Dette skulle identificere personer af særlig interesse for FBI, og det vil ifølge EFF kunne begrænse ytringsfriheden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Det er som om, alle hæmninger nu er mistet mht. totalitære og privatlivskrænkende tiltag både her og hisset.

Gad vide, hvordan denne nyhed og dagens anden nyhed om manglerne i Privacy Shield spiller sammen med den nye sundhedslov, L184, som vi netop selv er ved at vedtage herhjemme, og som giver udstrakt mulighed for at dele stærkt følsomme sundhedsdata med Gud og hvermand, herunder udlandet og private firmaer og patientforeninger, hvis ansøgninger ministeren og sundhedsdatastyrelsen måtte finde af "væsentlig samfundsmæssig interesse" (herunder økonomisk interesse, som ministeren i sine svar ikke vil udelukke).

Det er vel så bare et spørgsmål om tid, før vore sundhedsdata også havner i FBI's databaser?

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere