FBI til amerikanske selskaber: Boykot Kaspersky

21. august 2017 kl. 11:2419
FBI til amerikanske selskaber: Boykot Kaspersky
Illustration: Federal Bureau of Investigation.
Sikkerhedsselskabet er en trussel mod den nationale sikkerhed, lyder advarsel fra FBI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky er en trussel mod den nationale sikkerhed.

Sådan lyder en advarsel, som FBI har spredt blandt amerikanske selskaber, ifølge kilder i den amerikanske administration, som Cyberscoop har talt med.

FBI vil have selskaberne til at droppe Kaspersky som leverandør, hvor det er muligt, på grund af efterretninger, der angiveligt viser, at selskabet udgør en trussel.

Advarslen kommer i kølvandet på længere tids mistillid til sikkerhedsselskabet fra de amerikanske efterretningstjenester, der mistænker Kaspersky for at blive udnyttet af russiske spiontjenester til at indsamle oplysninger globalt. Selskabet har ifølge FBI en aktiv relation til den russiske efterretningstjeneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FBI skal ifølge mediets oplysninger også have underrettet tech-selskaber, der samarbejder professionelt med Kaspersky.

Kaspersky har ad flere omgange nægtet anklagerne. Selskabets CEO, Eugene Kaspersky, har sågar tilbudt adgang til kildekode og at vidne foran den amerikanske kongres.

I et interview med nyhedsbureauet AP bedyrede CEO’en, at flere ansatte er tidligere officerer i den russiske efterretningstjeneste, og at unavngivne regeringer har forsøgt at presse firmaet over til - hvad Kaspersky kalder - »The Dark Side«.

Den udstrakte hånd har dog ikke haft den ønskede effekt. I juni blev der fremlagt et lovforslag i det amerikanske senat, der skal gøre det ulovligt for landets forsvarsminsterium at handle med Kaspersky.

FBI’s seneste advarsel har ifølge Cyberscoops oplysningner haft blandede resultater. Flere energiselskaber har med det samme taget konsekvensen af mistanken, mens de store tech-selskaber angiveligt er mindre villige til at smide Kaspersky på porten.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
24. august 2017 kl. 17:24

Jeg må tilstå at jeg til dels finder det problematisk at der hverken er udvikling, og eller produktion af både hardware så som cpu'er, komponenter og software så som operativ systemer, i EU.

Når det kommer til software reddes vi af open source, hvor det er svært at lægge bagdøre ind. I den forbindelse er det således ligegyldig at skaberen af Linux er finne. Det er hardwaren som er mest problematisk. Man skal dog være meget standhaftig for at vælge opensource og ikke Microsoft.

18
24. august 2017 kl. 17:04

Pludder sludder - du'r ikke, samt kræver at du selv er både gudsbenådet sikkerhedsguru + høj kvalificeret ekspert på påde SW og HW siden, og tilmed har mange hundrende nær tusinde af timer i overskud hvert år til at kontrolleret alt i dit grej. ...

Skal man købe en dansk pc, så skal det nok være en brugt en fra Regnecentralen, ifølge denne side Dansk Datamuseum er computere fra Regnecentralen produceret i Danmark.

Jeg må tilstå at jeg til dels finder det problematisk at der hverken er udvikling, og eller produktion af både hardware så som cpu'er, komponenter og software så som operativ systemer, i EU.

Varnish er ganske vist Dansk som jeg forstår det, så det er vel et af undtagelserne, men derudover er jeg da udmærket klar over at det fleste it produkter er udviklet i USA og produceret i Asien.

17
24. august 2017 kl. 14:25

Jo mere lokalt man kan få sine sikkerhedsprodukter, jo bedre kan man sikre sig..

Euro borger til Europæiske selskaber: Hold jer væk fra

Pludder sludder - du'r ikke, samt kræver at du selv er både gudsbenådet sikkerhedsguru + høj kvalificeret ekspert på påde SW og HW siden, og tilmed har mange hundrende nær tusinde af timer i overskud hvert år til at kontrolleret alt i dit grej.

Det nytter ikke at tro eller mene.. overlad det til præster og politisk anløbne personager!

Du skal med dine egne øje og dit eget udstyr have efterkontrolleret det her HW og SW og du v e d , at det er sikkert, for ellers stopper blår i andres øjne.

Du kan købe SW her i EU af et EU-baseret hovedkontor, hvor meget af koden og kodestumper har oprindelse i f.eks. Kina, USA samt Kroatien og utallige "Langbortistan".

Ligeledes vil HW fra EU eller DK normalt indeholde utallige stumper og kredsløb, der er opfundet, udviklet og produceret udenfor EU's grænser og bl.a. i de nævnte lande.

Selv her i EU, vil du med garanti kunne finde utallige rene EU-firmaer, der "lige" har koblet en snabel + en "krølle "til NSA's dataindsamling. Både naboen mod vest og naboen mod syd er vel de velkendte kandidater.

Så har vi kun DK tilbage, og hvem her i lande laver godt brugbart konsumgrej uden "fremmede" stumper? Samt laver også kun deres egen SW i store mængder til folket, samt er med garanti rene som nyfalden sne?

14
22. august 2017 kl. 13:41

Altså hvis firmaer lagre forretningshemmeligheder og produktudvikling digitalt, så har man vel ikke tilstrækkelig respekt for sikkerhed?

12
22. august 2017 kl. 13:28

Har rettet teksten for dig :-)

Det behøvede du ikke, men du kunne så åbenbart ikke se selvsamme ironi i mit indlæg ;-)

Problematikken er jo at de sikkert overvåger på et højere niveau....

11
22. august 2017 kl. 10:15

Euro borger til Europæiske selskaber: Hold jer væk fra amerikanske sikkerheds selskaber.

Se den tekst giver også mening, men!!, men, hvad med f.eks. amerikansk software eller kinesisk producerede hardware!!??.. Se det er også et godt spørgsmål!!!

9
22. august 2017 kl. 09:24

Jo mere lokalt man kan få sine sikkerhedsprodukter, jo bedre kan man sikre sig mod dette problem.

Vil det sige, at hvis NETS havde valgt en dansk leverandør i stedet for IBM, så ville deres kunders private forbrugshistorik ikke være blevet solgt af en betroet medarbejder til den kulørte presse?

Anbefalingen synes heller ikke at kunne forklare, hvordan belgiske erhvervskunder hos Belgacom kunne have sikret sig imod, at GCHQ infiltrerede Belgacoms sysadmin mhp. at aflytte deres kommunikation.

8
22. august 2017 kl. 08:33

Jo mere lokalt man kan få sine sikkerhedsprodukter, jo bedre kan man sikre sig mod dette problem. En forretningsmodel kunne være at source sikkerhedsprodukter på source niveau, og sælge sit eget "danske" produkt.

Generelt er det noget skidt at fremmede efterretningstjenester kan snige sig ind via produkter. Og TDC's mobilnet er jo leveret af kinesiske Huawei. Ericsson blev smidt ud på prisen, da man mente at pris betød mere end lokal troværdighed.

7
22. august 2017 kl. 03:41

En af FBI's opgaver er industrispionage, for at sikre at USA er teknologi førende i verden.

Problemet er at det er de ikke længere, og derfor kan de ikke altid udnytte deres tyvekoster. til noget.

5
21. august 2017 kl. 22:14

... så måske er problemet at fx Kasperskys scanninger ville kunne afsløre FBIs aflytninger, mens USAs egne firmaer lader dem sidde.

2
21. august 2017 kl. 15:35

Omvendt ?

ikke nogen, da din internet udbyder står i direkte forbindelse med flere der bruger 3bogstaver

1
21. august 2017 kl. 15:01

Hvilke amerikanske sikkerhedsselskaber skal vi så undgå for at blive overvåget af FBI, NSA, CIA osv ?