FBI kritiserer ”ekstrem skødesløs” håndtering af Hillary Clintons private server

FBI har afsluttet sagen om Hillary Clintons tilsyneladende afslappede forhold til fortrolige emails. Både hende og hendes ministerie får hård kritik for håndteringen, men slipper for yderligere tiltag

Havde det været en eksamen på et dansk gymnasium, havde Hillary Clinton fået 02: Akkurat bestået, men kun akkurat.

Til gårsdagens pressemøde i Washington DC lagde FBI's leder af undersøgelsen James Comey ikke skjul på, at den tidligere udenrigsministers email-håndtering var under al kritik, mens forløbet havde stået på.

Afgørelsen fra FBI er det foreløbige punktum i en årelang efterforskning af præsidentkandidatens brug af en privat email-konto til vigtige statslige dokumenter og mails i sin tid som udenrigsminister i Barack Obamas regering.

Men selvom hun slap med skrækken, kom der alligevel et par overraskende oplysninger frem ved pressemødet. Det skriver Washington Post.

Først og fremmest har Hillary Clinton undladt at videregive tusindvis af e-mails til selve undersøgelsen. Af de 30,000 undersøgte sendte emails indeholdt 110 af dem følsomme oplysninger, mens otte var benævnt som ”top secret”.

Uddrag fra gårsdagens pressemøde. Fra CNN

Tidligere har Hillary Clinton påstået, at ingen af de mails hun videresendte fra sin private konto indeholdt særligt følsomt materiale.

I følge FBI burde disse mails aldrig have befundet sig på en privat server i første omgang, og dette forhold falder ikke tilbage på Clinton alene. Men det burde forventes af en person i Clintons sted, at man tænkte sig bedre om, inden man videresendte modtaget materiale på en privat mail, lød det fra James Comey.

»Selvom vi ikke fandt direkte bevis for, at ministeren eller kollegaerne havde intention om at bryde loven, er det tydeligt, at de var ekstremt skødesløse i deres håndtering af strengt fortroligt information«, sagde han.

Intet bevis for hacking - eller for det modsatte

Selvom FBI ikke fandt direkte bevis for, at det pågældende materiale kan være hacket, har risikoen bestemt været til stede, lød det videre.

Mens James Comey var hård over for måden hvorpå e-mailsene blev håndteret af Clinton og ministeriets it-afdeling, slog han dog fast, at FBI ikke ville anbefale at rejse tiltale i sagen, da det afgørende forhold var, at der var tale om ubetænksomhed.

Læs også: Clinton-mails gik i ministeriums spamfilter - så det blev slukket

FBI's afgørelse faldt blot to timer inden Hillary Clinton og Barack Obama fløj med Air Force One til Charlotte i North Carolina, hvor de for første gang under valgkampen stod på scenen sammen.

Selvom email-sagen formelt er afsluttet, forventes det, at FBI's hårde betragtninger vil tages op af rivalen Donald Trump og fortsat bruges mod Clintons troværdighed resten af valgkampen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Rune Jensen

Du synes ikke, det er interessant, at Hillary kan gå fri, fordi hun godt nok udsatte landet for spionage (det som normalt betegnes højforrædderi), men "ikke gjorde det med vilje"? Hvis nu hemmeligt stemplede papirer af militær art blev lækket ved en fejl, så skulle der heller ikke rejses tiltale. Der kan være mennesker, som pga. lækken vil være i fare, men det vigtigste er, at lækken "ikke var med vilje".

Lados i stedet antage, at dette var et jobinterview omhandlende et job, hvor bevidsthed om sikker behandling af fortrolige oplysninger er et must.

Såkommer ansøgeren selvfølgelig til jobsamtale og fremlægger CV. I dette står klart og tydeligt at jobansøger har været yderst skødesløs i behandling af hemmeligststemplet materiale i sit tidligere job.

Ville du ansætte en sådan ansøger?

Måske hvis kriteriet er, at hun er kvinde, og den næste på posten SKAL være kvinde? Og så skide være med landets sikkerhed?

 • 1
 • 1
Magnus Jørgensen

Var det ikke noget lignende det her som David Patreus bliv straffet for?
Han brugte så en GMail konto... Det er lidt mystisk at hun ikke bliver tiltalt.
Iøvrigt må hun jo have haft hele sin stab til at bruge sin mail server, da hun har sendt i omegnen af 60000 mails på under 4 år.

 • 1
 • 0
Finn Thøgersen

Det er lidt "sjovt" at de begrunder den manglende tiltale med at hun "ikke havde intention om at bryde loven," da The Espionage Act of 1917 netop ikke kræver forsæt, men "kun" Gross Neglience, dvs grov skødesløshed.
Især da FBI selv bruger vendingen "extreme careless"

Men USA har nu engang ligesom romerriget forskellige retssystemer for adelige og plebejere

Hvis du fx som stabsofficer har hemmelige planer med i et fly er det principielt ligegyldigt om det nødlander i fjendeland (https://en.wikipedia.org/wiki/Mechelen_incident) og planerne falder i fjendens hænder, eller du bare taber mappen med planerne på vej ud af flyveren og der derfor principielt ingen skade er sket
I absolut bedste fald er karrieren ovre...

 • 2
 • 0
Frithiof Andreas Jensen

Jah, FBI har endda ord for det: "Tampering with evidence".

Men Hillary er jo både könsmässigt udfordret og tilhörer den rigtige stamme og så er det naturligvis helt klart at det slet ikke var med vilje eller ansvarspådragende efter eget privat skön at slette "ikke arbejdsrelaterede mails" efter at have modtaget en retskendelse om udlevering af data.

Det bliver spändende at se alle läkagerne i fremtiden fra de lavere lag som absolut ikke kan forvente den samme behandling; om noget så vil Hillary formodentligt väre endnu mere nidkär end Obama med at straffe dissidenter og "whistleblowers".

"Vi" gjorde i övrigt noget tilsvarende med Stein Bagger sagen; Politiet lod IT-factory selv gå igennem papirerne over en weekend - selv om man på det tidspunkt jo ikke kunne vide om der var flere "rotter" i den synkende skude end Stein Bagger.

Meget påfaldende, syntes jeg dengang.

 • 0
 • 0
Peter Christiansen

Det er da under al kritik at Hillary ikke er blevet retsforfulgt
i denne sag.

Som Snowden skriver:

"Break classification rules for the public's benefit, and you could be exiled.
Do it for personal benefit, and you could be President."

Lader til Hillary allerede er blevet udpeget som præcident af dem der
bestemmer.

 • 1
 • 0
Rune Jensen

Lader til Hillary allerede er blevet udpeget som præcident af dem der
bestemmer.

Problemet er, at alternativet til Hillary er Trump. Jeg tror ikke det er godt at nogen af dem får magt.

Så Hillary bliver selvfølgelig "valgt" på den baggrund, at hun er kvinde. Det er et rigtigt dårligt argument, som man ser ganske negative resultater af andre steder i det amerikanske samfund, hvor feminister styrer den offentlige mening. Masser af steder har det afstedkommet direkte censur, som er konstitutionsstridigt. Endda indenfor videnskab, som burde være totalt objectivt.

Trump ville blive valgt fordi han tør tale imod political correctness, hvilket i sig selv godt nok er et plus, men han har nogle ganske underlige idéer om f.eks. klimaforandringer, og hans stil er for brovtende og utroværdig til at kunne fylde en præsident rolle. Hans brug af ad hominem er uforligneligt.

Ingen af dem burde være præsident.

Men jo, Hillary bliver selvfølgelig valgt, og USA kommer derfor til at ligne Sveriges politiske klima i fremtiden. Hvor intet af betydning må diskuteres og ingen løsninger derfor bliver fundet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere