FBI hacker smartphone-mikrofoner til rumaflytning

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Med hemmelig software kan FBI få adgang til mikrofonen i Android-telefoner og dermed aflytte mistænkte konstant. Det viser nye afsløringer.

Det er ikke længere nødvendigt at placere skjulte mikrofoner i de rum, hvor mistænkte i en efterforskning befinder sig. I stedet kan det amerikanske forbundspoliti FBI hacke sig ind på smartphones og lytte med via telefonens mikrofon. Det skriver Wall Street Journal.

Teknologien er sådan set ikke ny og banebrydende, men har været kendt i hackermiljøet længe. Af samme grund har nogle it-sikkerhedsfolk valgt rent fysisk at blokere for det indbyggede webcam i deres computer, da den rette malware også kan få adgang til kameraet.

Men nu er det blevet bekræftet, at også FBI bruger den slags metoder. Ikke gennem en officiel melding fra FBI, men via retsdokumenter og anonyme kilder er brugen af den slags hacker-software blevet belyst.

Værktøjerne kommer især i brug, når de mistænkte i en efterforskning ikke lader sig overvåge på normal vis, men bruger for eksempel krypterede chat-tjenester, som FBI ikke kan lytte med på. Den hemmelige software kan bruges til aflytning gennem Android-telefoner og bærbare computere, så FBI altså kan høre alt, hvad der foregår i nærheden af telefonen eller computeren.

Ifølge en tidligere embedsmand med kendskab til disse overvågningsværktøjer er det typisk i store sager om for eksempel organiseret kriminalitet, børneporno eller terrorisme, at FBI tyr til disse metoder. Til gengæld er man meget forsigtig med at bruge det i hackersager, af frygt for at hackerne vil opdage softwaren og offentliggøre detaljer om den.

FBI har selv et hold af it-sikkerhedsfolk ansat, der kan skrive målrettet hackersoftware, men køber også værktøjerne fra den private sektor, der er vokset op i USA.

Juraen på området er lidt kompliceret. Malware smuglet ind på en mistænkts computer kræver ikke dommerkendelse, hvis den kun opsamler ’metadata’, altså for eksempel oplysninger om, hvem der bliver sendt e-mails til, men uden selve indholdet i en e-mail. Værktøjerne til direkte aflytning kræver samme slags dommerkendelse som en ’gammeldags’, skjult mikrofon.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Pedersen

Til gengæld er man meget forsigtig med at bruge det i hackersager, af frygt for at hackerne vil opdage softwaren og offentliggøre detaljer om den.

Det må da være security by obscurity. Jeg har tit tænkt på hvor skide skægt det kunne være at skabe problemer den anden vej ved at hacke protokollen og skabe forstyrrelser hos "afsenderen". Og ja det er muligt, mange RAT som anvendes i hackermiljøet er kodet elendigt, og styrer mange klienter på én gang. Man kan skrive programmer der kan crashe dem igen og igen så de mister deres netværk. Nogle af dem er endda så dumt indrettet at man kan sende filer den anden vej retur, og så er det jo det begynder at blive interessant. Jeg ser ingen grund til at det ikke også skulle kunne ske ved FBI, selvfølgelig forudsat at de programmerer lige så godt som alle andre offentlige institioner.

 • 2
 • 0
#3 Steen Poulsen

Det er over 10 år siden, at diverse "anæder" med "du bliver aflytte - og overvåget også når din telefon er slukket" rygter har verseret.

Tror selvfølgelig på at man kan installere en APP (evt. bagdør) og få adgang til MIC/kamera m.v. - Men når nu min telefon ikke har dataforbindelse åben normalt og kun sporadisk bruger wlan, og jeg ikke har åbnet for en google konto til min telefon. Så tror jeg nu ikke det er særligt sandsynligt(teknisk muligt) at aflytte min telefon. Det kun tlf. samtalerne (GSM/UMTS og Skype) som evt. bliver aflyttet - og det foregår på "centralen" hvad det så end er for en størrelse i dag !

Så opdager man at batteriet bliver tømt på 8 timerer, så er der nok ugler i mosen, men kan den holde strøm i 2 dage, så er man da sikker på at aflytninger ikke foregår !

Men man skal jo aldrig sige noget i en telefon man ikke kan stå ved.

:-D

 • 3
 • 4
#5 Rasmus Rask
 • 1
 • 0
#7 Erik Bruus

Det er da en gammel nyhed. Fandt en vejledning på nettet, hvor der stod hvordan man kunne aktivere smartphonens kamera og / eller mikrofon. Til min store overraskelse var det "relativt" nemt. Det er nok ikke blevet mindre nemt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere