FBI’s kontroversielle indsats mod børnepornositet Playpen repræsenterer efterforskningsenhedens hidtil største succes 'mod brugere af Tors skjulte tjenester'.
Det skriver FBI i en meddelelse i anledning af, at skaberen af Playpen - en 58-årig mand fra Florida - i sidste uge blev idømt 30 års fængsel.
Stifteren er langtfra den eneste, som FBI fik afsløret i indsatsen mod Playpen. Ifølge tal fra bureauet har aktionen ledt til 350 anholdelser i USA, 548 anholdelser internationalt, og til at 296 misbrugte børn er blevet identificeret og hjulpet.
Dermed er aktionen ifølge FBI en succes - til trods for, at flere Playpen-sager er blevet opgivet, fordi amerikanske dommere ikke anerkendte metoderne, hvormed beviserne er blevet indsamlet.
Bag tallene står nemlig en særligt kontroversiel indsats, som involverer, at FBI i 2015 beslaglagde Playpen og drev det videre i to uger - angiveligt mere effektivt end nogensinde før.
I perioden brugte FBI 'retsgodkendte netværks-efterforskningsteknikker' til at identificere brugere af sitet - med andre ord blev malware installeret på brugernes enheder. Malwarekoden er blevet klassificeret som modsvar på, at flere dommere har bedt FBI om at offentliggøre koden i forbindelse med sagerne.
Lavpraktisk start
Det fremgår da heller ikke af FBI's tal, hvor mange der reelt er blevet dømt for at bruge Playpen.
Den digitale aktion sendte 1.000 spor til amerikanske og internationale efterforskere. Men ifølge FBI startede aktionerne langt mere lavpraktisk.
I sommeren 2014 blev Playpen lanceret, og FBI åbnede en sag omkring sitet. Men 'på grund af, hvordan skjulte Tor-tjenester fungerer, var der ikke meget, vi kunne gøre ved det', forklarer specialagent ved FBI Dan Alfin.
I december 2014 dummede stifteren af Playpen sig angiveligt og afslørede sitets amerikanske IP-adresse. Det blev opdaget af en ikke-amerikansk myndighed, der gav besked til FBI.
»Fra da af tog vi normale efterforskningsskridt - beslaglagde en kopi af sitet, udstedte dommerkendelser for e-mail-konti, fulgte efter pengene,« beretter Dan Alfin.
De manøvrer ledte til anholdelsen af Playpen-stifteren og to moderatorer, som for nyligt har fået 20 års fængsel hver.
Først herefter begyndte den såkaldte Operation Pacifier, der gik efter de 150.000 brugere af Playpen.
Brug for balance mellem rettigheder
Europol, der ligeledes har udsendt en meddelelse om dommen, kalder operationen for en af de 'største og mest udfordrende i kampen mod seksuelt misbrug af børn online'.
»Lovhåndhævere er nødt til at være i stand til at bruge proportionale metoder til at takle denne trussel mod vores børn,« siger Steven Wilson, der er chef for Europols Cybercrime Center.
»Internettet har ingen grænser og anerkender ikke grænser. Vi er nødt til at balancere rettigheder for ofre mod retten til privatliv,« fortsætter han i meddelelsen.