FBI, CIA og NSA advarer amerikanere mod telefoner fra Huawei

Illustration: ricochet64/Bigstock
De amerikanske efterretningstjenester går sammen om at fraråde produkter fra kinesiske Huawei.

Seks af USA efterretningstjenester fraråder amerikanere at købe telefoner og andre produkter fra den kinesiske producent Huawei.

Det skriver CNBC.

FBI, CIA, NSA m.fl. talte tirsdag foran en komite i USA’s senat, hvor de udtrykte deres mistro til Huawei samt det kinesiske teleselskab ZTE.

»Vi er dybt bekymrede over risikoen ved at tillade et hvilket som helst selskabet eller enhed, der har et afhængighedsforhold til en fremmed regering, som ikke deler vores værdier, at få magtfulde positioner i vores telenetværk,« udtalte FBI-chef Chris Wray.

FBI beskrev i 2015 forholdet mellem Huawei og den kinesiske regering som uigennemsigtigt. Allerede i 2014 blev selskabet udelukket fra at byde på udbud fra USA’s regering. Nu overvejer politikerne at forbyde statsansatte at bruge produkter fra Huawei og ZTE.

Læs også: Teleselskaber i USA stopper salg af Huawei-mobiler: Spionagefrygt angives som årsag

I sidste måned blev en ellers færdig aftale mellem Huawei og AT&T skrottet i sidste øjeblik, angiveligt på grund af politisk pres, skriver The Verge.

Huawei – der sidste år slog Apple som verdens andenstørste smartphone-producent – nægter at selskabet skulle udgøre en større trussel end en hvilken som helst anden leverandør.

»Huawei er klar over, at en række aktiviteter fra USA’s regering tilsyneladende sigter mod at hindre Huaweis forretning på USA’s marked,« siger en talsperson fra selskabet i kølvandet på kritikken.

»Huawei har tillid fra regeringer og kunder i 170 lande verden over.«

Den amerikanske regering valgte sidste år at udfase alle produkter fra det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Christian P. Broe Petersen

Er det ok at købe Samsung? (Korea) HTC? (Taiwan)

Hvad med Cisco og HP? Er det ok at amerikanerne har bagdøre i produkter?

Man skal jo nok netop huske at stille krav til leverandørerne om gennemsigtighed og åben kode i stedet for kun hvor de geografisk kommer fra. McAfee kan vel ligeså vel som Kaspersky være fuld af spyware, hvis de har fået en god nok pris eller nogen har presset dem til det.

 • 15
 • 0
#6 John Foley

Enig Lars Jensen, ligesom det ville være rart om Forsvarministeren fremlagde bevis for sine påstande om russisk hacking af bla. forvarets mil.dk. Det er trods alt disse påstande, der uden bevis har medført tildeling af 1.4 milliarder yderligere til CfCS via forsvarsforliget. I de 5 år CfCS har været oprettet erindrer jeg ikke at have set beviser for de mange påstande om cyberangreb på danske virksomheder, organisationer eller statslige myndigheder. Husker jeg forkert eller tager jeg fejl må du meget gerne oplyse om eksempler og beviser fremsat af f.eks. CfCS.

 • 3
 • 1
#11 Rune Jensen

at den Hawei tlf jeg har købt ikke skal bruges til bankbetalinger. Den bliver sat i developer mode og bruges til test af webapps.

Mht. russerne læste lige lidt om, hvor langt bagud Rusland er på Space-fronten. Deres teknologi er fra 70erne. Alt andet lige, så har jeg mere tiltro til, at den kinesiske regering er en cyberteknisk fare for os end Rusland.

Jeg var faktisk en kende overrasket over for én eneklt gangs skyld at læse om Kina som den fare og ikke Rusland. Hvis man skal tro Demokraterne, Merkel og Micrón og såmænd også danske politikere på venstrefløjen, så har Russerne uanede ressourcer til at hacke alt lige fra valg til hver enkelt private PC og netværk.

Det er en gang BS propaganda, som dækker over helt andre ting, for eksempel af flytte fokus fra egne fejl. Russerne kan ikke engang betale deres ingeniører på deres space program.

Jeg synes heller ikke, Russerne specielt har udmærket sig, når det gælder botprogrammering. De botter jeg ser, er oldgammel kode.

Jeg vil gerne se beviserne også på, at Rusland har "hacket" alle valg i vesten, sådan som politikerne påstår.

De beviser eksisterer naturligvis ikke. Og Hillary tabte, fordi hun var en helt enormt elendig kandidat. Amerikanerne er trætte af Demokraternes identitetspolitik, og det gav sig tydeligt udslag i det valg.

Nej... Det er Kina, det handler om. Ikke at Rusland ikke er farlig. Men Kina har ressourcerne til cracking (som det vidsnok stadig hedder).

 • 1
 • 4
#12 Hans Nielsen

Man kan også spørge hvilken lande er for øjeblikket i stand til at sende en bemandet raket op ?

Kina og Rusland.

Vil også helst sendes op i gammel velprøvet teknologi, med simple sikkerhedsudstyr som en "rednings raket" På en raket der har en lang mindre uhelds statistiks, og bedre mulighed for at rede livet ved et uheld, end feks. den gamle rumfærge.

Nogle "nyere" amerikanske raketter er også baseret på bedre ældre russiske teknologi.

Desuden er mange ældre russiske eller østeuropæer meget dygtige programøre. Da de i mange år ikke, have adgang til hurtigere vestligt, hardware. Men du mener ikke, at de er i stand til at hacke. som - fordi de ikke har fået Internet øst og syd på ?

Men du har da helt ret, man skal ikke tro på nogen :-) Heller ikke dig, og din FUD.

Og alle Lande med tilstrækkeligt Atomvåben og fremførings midler er potentiel farlige, og i stand til at udslette verden. Det er min påstand, den må du gerne modbevise.

 • 0
 • 0
#14 Lars Tørnes Hansen

eller handler det bare om "America first" ?

Det er nok snarere sådan at US efterretningstjenester får en hel del sværere ved / umuligt at spionere mod hvem som helst.

Jeg har set en dokumentar film, hvor de (Huawei) fortæller at de har udstyr der automatisk tjekker ICere (i die form) efter ekstra hardware - altså spionage hardware.

På den måde kan NSA for eksempel ikke - via baseband processoren - uploade og starte en starte app på mikroprocessoren der kører fx Android.

En die er en firkantet stykke med en IC, der er skåret ud af en wafer: https://en.wikipedia.org/wiki/Die_(integrated_circuit)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere