Faxede patientoplysninger på kant med loven

10. juni 2011 kl. 08:101
Faxede patientoplysninger på kant med loven
Illustration: bigredlynx/iStock.
Faxmaskinen bruges flittigt i sundhedssektoren. Men at sende patientoplysninger uden at vide, hvem der i den anden ende ser oplysningerne kan være i strid med loven.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag er meget få dele af kommunikationen mellem sygehuset og hjemmeplejen digitaliseret. Derfor er det mange steder dagligdag, at personalet faxer patienters personlige oplysninger til praktiserende læger, kommuner og sygehuse.

Men nogle gange ender faxen i de forkerte hænder, eller faxen ligger og flyder. Og det er på kant med loven om behandling af personlige data.

»Faxen har man brugt til kommunikation, fordi man har været nødt til det, hvis man for eksempel skal have noget frem hurtigt mellem hjemmepleje og sygehus eller mellem hjemmepleje og praktiserende læge. Men det er en gråzone. For hvis man skulle gøre det korrekt ifølge lovgivningen, så skulle man ringe og sikre sig, at den rigtige person modtager faxen, fordi man sender fortrolige oplysninger og følsomme data, « siger Dorthe Skou Lassen, projektleder og seniorkonsulent i Medcom og fortsætter.

»Nogen kommuner har også oplevet, at faxen er endt galt i byen, men heldigvis har flinke borgere kommet og afleveret den.«

Papirer bliver også væk

En ting er, at fax-beskeder kan ende i de forkerte hænder. Noget andet er, at papir-breve ofte også gør det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kommunerne oplever, at en papirsendt genoptræningsplan er mellem 2-14 dage om at nå frem. Det hænger sammen med, at postvæsenet kan være langsomt, men også at papiret ender et forkert sted i forvaltningen, for eksempel borgermesterkontoret, men skal anvendes indenfor et andet myndighedsområde, for eksempel ældreområdet.«

Derfor mener Dorthe Skou Lassen at digitalisering af hele sundhedsvæsenet både i kommunerne og i regionerne vil gøre, at man kommer ud af gråzonen og ind på mere sikkert territorium.

»I medcom-standard-systemerne kører de personlige data i et lukket sundhedsdatanet. Og i og med at meddelelserne er ligger i EDI/XML, er det meget mere sikkert end ikke-digitale beskeder.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. juni 2011 kl. 10:03

Generelt næppe i strid med loven at sende oplysninger.

Eksempelvis sygehuset gør næppe noget på kant med loven - med mindre de selv finder et "vilkårligt" fax-nummer hos kommunen, og sender dertil.

Når en kommune oplyser et faxnummer til modtagelse af patientoplysninger til sygehuset, må sygehuset kunne bruge dette. Kommunen har ansvaret for at sikre at kommunikation på det givne faxnummer bliver håndteret forvaltningsmæssigt korrekt. Herunder at sikre fysisk og/eller logisk adgang til modtaget materiale (en fax behøver jo ikke være en fysisk maskine, men kan f.eks. være en indgang direkte ind i eksempelvis et journalsystem).