Farvel til 404: Projekt vil afskaffe den døde link-mur

22. april 2014 kl. 12:496
Folkene bag nyt projekt ønsker at komme internettets døde links til livs. Det skal ske ved hjælp af en ny HTML-attribut, der giver adgang til tidligere versioner af linkets indhold.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De færreste internetsurfere kan se sig fri for at have mødt fejlmeddelelsen “404 Not Found”, når de har klikket på et såkaldt dødt link.

Og med mindre man er heldig eksempelvis at finde en cachet version af linkets indhold i Googles søgemaskine, er der som regel ikke det store at stille op, når man møder 404-muren.

Men det vil et nyt projekt gøre op med ved at tilføje en ny attribut til HTML-standarden. Attributten, kaldet mset, vil i følge The Daily Dot blandt andet gøre det muligt for afsenderen at referere til flere forskellige datoer for og udgaver af hyperlinkets indhold.

For internetbrugerne vil det først og fremmest betyde, at de altid vil blive dirigeret til den senest tilgængelige version af det indhold, som linket refererer til. En funktionalitet, der potentielt set vil kunne udrydde problemet med døde links.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men projektet har også et andet potentiale, som blandt andet vil kunne bruges i kampen mod censur og i journalisters researcharbejde.

»Hvis alle hyperlinks blev annoteret med en publikationsdato, ville du automatisk kunne se en arkiveret version af det indhold, som forfatteren ønskede dig at se det,« fortæller folkene bag projektet.

Læs mere om projektet på GitHub.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. april 2014 kl. 14:58

Der er ikke noget problem med døde links!

Hvis døde links ikker ser døde ude, så bliver linket på den refererende side aldrig rettet.

Hvis siden er væk, kan det være at indholdet nu er uaktuelt, eller ligefrem ugyldigt, og at forfatteren ikke er interesseret i at præsentere det.

Hvis man alligevel gerne vil se det, kan man vel selv finde ud af at bruge archive.org (og google cache, hvis den er der).

4
22. april 2014 kl. 14:44

I stedet burde browseren kunne sættes til at lede i diverse Internetarkiver for det oprindelige indhold. Det behøver ingen ændring af HTML standarden.

Det eneste, som en ny attribut kan forbedre på dette, er at angive tidspunktet, hvor linket blev lavet, så søgningen finder den version af siden, der ligger tættest på dette tidspunkt.

6
23. april 2014 kl. 09:52

Hvis man lægger den funktionalitet over i browseren, vil det så ikke fjerne kontrollen over en sides indhold fra hjemmesidehaveren, og lægge den kontrol i hænderne på firmaerne bag browserne?

3
22. april 2014 kl. 13:35

Hvad skal browseren så gøre når den ser det her mset? "Giv mig lige den her ressource som den så ud for 5 år siden" Opfinder vi så også en ny HTTP-header? Hvad skal webserverene gøre? Gemme al content og alle eksponerede uri for evigt? Især binært indhold vil gøre det til en ret tung opgave. Jeg er ikke sikker på at linkrot er så stor en udfordring.

2
22. april 2014 kl. 13:18

Dette virker mere som en "løsning" på folk der glemmer 301 og 302, og hvis det glemmer det, så ser jeg ikke en ekstra attribut som løsningen.

Ægte 404'er vil ikke blive løst af man kan pege videre til nyere indhold, da indholdet jo netop ikke er tilgængeligt mere. Fjernede sider vil stadig give 404.

1
22. april 2014 kl. 13:12

Jeg kan ikke se, hvordan det skal komme 404 til livs.

Edit: I den originale artikel laves et ekstra link til archive.org. Hvis det sekundære link med garanti er online, så er det måske noget andet.