Farvel papkort, goddag papkort: Vaccinationskortet bliver digitalt med NemID

19. november 2010 kl. 09:354
Farvel papkort, goddag papkort: Vaccinationskortet bliver digitalt med NemID
Illustration: wikimedia commons.
Til sommer skal alle kunne få registreret deres vaccinationer elektronisk. Statens Serum Institut tester nu et nyt register, som skal samle alle borgernes vaccinationer på Sundhed.dk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skal være slut med at finde det slidte orange vaccinationskort frem, hver gang man har pillet et rustent søm ud af foden og skal finde ud af, om stivkrampevaccinationen stadig holder. I stedet skal man finde det laminerede NemID-papkort frem.

Statens Serum Institut er nemlig lige nu i færd med at teste det nye system Det Danske Vaccinationsregister, som skal give læger, klinikker og borgerne elektronisk adgang til at se og opdatere vaccinationsinformation. Det skriver Dagens Medicin.

Lægerne vil via registret kunne registrere, når de har givet en patient en vaccination, og borgerne vil kunne gå ind på Sundhed.dk og logge ind med NemID og se, hvilke vaccinationer de har, og om der er nogen, der skal fornys.

Samtidig vil borgerne også kunne udskrive et opdateret vaccinationskort, som kan medbringes på rejser. Den eneste vaccination, som stadig kræver et særligt dokument fra en læge eller vaccinationsklinik, er gul feber. Det vil Statens Serum Institut dog forsøge at løse, inden systemet bliver rullet ud til alle læger til sommer, skriver Dagens Medicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En udfordring bliver at få registret til at spille sammen med de journalsystemer, som bruges af lægerne.

»Det er systemleverandørerne, som skal sørge for integration mellem vaccinationssystemet og deres platform, hvad enten det er EPJ eller praksissystemer. Men hvis de kan det, så er systemet sikret mod dobbeltregistrering, som jo altid er lægernes store bekymring,« siger afdelingslæge Tyra Grove Krause fra Epidemiologisk Afdeling på Statens Serum Institut til Dagens Medicin.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. november 2010 kl. 11:51

Umiddelbart lyder det som en god ide. MEN hvad med alle de "informationer" som idag findes på diverse vaccinationskort? Og hvad når man som en venne- tjeneste vaccinerer en nabo / familiemedlem og ikke har adgang til systemet.

3
19. november 2010 kl. 14:04

Når systemet går i drift vil alle vaccinationer givet fra 1990 og fremefter givet på sygesikringes regning (typisk børnevaccintioner) ligge i systemet. Der vil også ligge oplysninger om vaccinationer givet på recept indenfor de sidste 4 år. Endeligt kan både borgere og læger oprette "gamle" vaccinationer på vaccinationskortet, vaccinationer oprettet af borgere skal dog bekræftes af læge for at være gældende.

2
19. november 2010 kl. 13:54

Jeg tror ikke at vennetjenester i form af at man lige vaccinerer naboen er et specielt stort problem. Hvem i alverden gør dog også det udover læger måske? Uanset så kan man jo lade være med det, da vaccinationer ikke koster noget, og man lige så godt kan få det lavet hos sin egen læge.