Farvel Moore: USA's militær vil 1000-doble supercomputers hastighed på 8 år

11. august 2010 kl. 10:364
Farvel Moore: USA's militær vil 1000-doble supercomputers hastighed på 8 år
Illustration: PH3 (AW) Shawn Hussong/NMCI-IO Combat Camera Iraq.
Det går for langsomt med Moores lov, mener det amerikanske forsvar, som har udfordret chip-fabrikanter til at udvikle en slags ny supercomputer. Målet er at tusind-doble hastigheden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom verdens hurtigste supercomputer, Jaguar i USA, med 1,75 petaflops og 224.162 kerner kan tygge sig igennem komplekse beregninger på rekordtid, er det ikke godt nok, mener det amerikanske militær.

Derfor er der nu delt penge ud til at udvikle fremtidens computere, som skal kortslutte Moores lov og føre til computere, som måles i exaflops, altså med tusind gange mere regnekraft end de hurtigste i dag. Det skriver The Register.

Private firmaer som Intel og Nvidia, og universiteter som MIT er udvalgt til projektet og har fået del i de knap 600 millioner kroner, der er afsat til at bringe nutidens chip-udvikling et kvantespring videre.

I dag fortsætter chip-producenterne med at kunne samle transistorerne tættere og tættere på chippen - nu arbejder man med 22 nanometer-teknologi - men inden længe vil man støde på fysiske begrænsninger, som gør det svært at nå meget længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor skal projektet, der er døbt Ubiquitous High Performance Computing (UHPC), helst genopfinde fuldstændigt, hvordan man udvikler computere og chips, lyder det fra den militære forskningsorganisation Darpa, som står bag projektet.

Især skal varmeudviklingen og dermed strømforbruget til supercomputere reduceres meget kraftigt, med en faktor 100-1000. Også måden man bruger computeren på skal genopfindes, med nye programmeringsmodeller, som gør det nemmere og hurtigere at nå frem til et resultat.

Et af kravene til partnerne i den oprindelige udfordring fra marts måned var, at de skal kunne lave en fiks, mobil model på 1 petaflop, som højst må bruge 57 kilowatt, inklusiv køling. Desuden skal den kunne klemmes ind i hvad der svarer til et standard rack-skab. Hvis det lykkes, vil militæret kunne tage en supercomputer med ud på slagmarken.

Ifølge planen står den første exa-computer klar om otte år. Formålet med at udvikle nye, ekstremt hurtige computere, er at kunne behandle den enorme datamængde som militæres systemer og sensorer indsamler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moores lov er opkaldt efter Gordon Moore, der var med til at starte Intel. I 1965 beskrev han, hvordan antallet af transistorer, der kan placeres på en chip til en overskuelig pris, ville blive fordoblet hvert år. Det ændrede han i 1975 til en fordobling hvert andet år, en udviklingstakt som stadig holder stik den dag i dag.

Opdateret 13.14 med flere oplysninger

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. august 2010 kl. 11:26

Slettet da jeg kom i tvivl.

3
11. august 2010 kl. 13:04

Der er ikke tale om de storekortslutninger af moore's lov da denne ville opnå samme resultat på 10 år. 2^10 = 1024.

Så det er måske bare det der skal til for at følge med moore's lov :o)

4
11. august 2010 kl. 13:15

Moores lov siger en fordobling på 18 måneder. Så det er altså kun 100 gange på 10 år og 40 gange på 8 år - så jow.