Farvel DIKU: Datalogernes eget institut dør efter 41 år

Københavns Universitet vil slå Datalogisk Institut sammen med Matematik og Statistik. Lektor frygter stordrift-ulemper frem for stordrift-fordele.

En af de mest standhaftige firebogstavs-forkortelser i den danske it-verden møder snart sit endeligt. DIKU, Datalogisk Institut på Københavns Universitet, skal efter en ny grovskitse i 2012 fusioneres med Institut for matematiske fag og statistiske forskergrupper fra KU's Life-fakultet. Det kom frem på et stormøde på universitetet i dag.

Angiveligt er fusionen primært en administrativ øvelse, der skal høste stordriftsfordele ved at slå institutter sammen. Men lektor på DIKU og blogger på Version2 Torben Mogensen er ikke enig i den betragtning:

»KU's tanke bag er helt tydeligt 'jo større jo bedre'. Jeg er mere skeptisk, for jeg tror, der findes en optimal størrelse for institutter. Når man overskrider den, bliver stordriftsfordelene til stordriftsulemper,« siger Torben Mogensen til Version2.

Hvordan var reaktionen på nyheden ved dagens stormøde?

»Den har været blandet. Nogle ser en oplagt mulighed for bedre samarbejde mellem forskellige forskningsgrene, mens andre er bange for, at det hele drukner i administration. Jeg hørte en interessant sammenligning med kommunalreformen, hvor politikerne jo ved den lejlighed nedlagde amterne. Men dekanerne syntes dog ikke tilbøjelige til at ville nedlægge fakulteterne som en del af planen,« siger Torben Mogensen.

Udmeldingerne er i første omgang altså blot en skitse, som nu skal diskuteres og forhandles i institutterne. Udmeldingen skal også ses i lyset af, at der i forvejen eksisterer planer om, at DIKU og de matematiske fag skal flytte sammen.

DIKU blev oprettet som selvstændigt institut i 1970 efter at dr. phil. Peter Naur i 1969 havde tiltrådt et professorat i datalogi. Han havde fra sit arbejde ved A/S Regnecentralen haft tæt kontakt med den tidlige udvikling af datalogien i Danmark såvel som internationalt.

Læs også: DIKU fejrer 40 års fødselsdag med ny bog

Læs også: DIKU fyldte 40

Hvordan fusionsplanerne i givet fald vil influere på den traditionsrige DIKU-revy, melder historien ikke noget om.

Læs også: Video: Version2-blogger optræder som ubådskaptajn

Læs også: Poul-Henning gav den gas i DIKU-revyen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Revyerne er drevet af studerende, der er tilknyttet en bestemt uddannelse, uanset om denne uddannelse er tilknyttet et eller flere institutter eller om institutterne udbyder flere uddannelser. Så jeg kan ikke forestille mig, at sammenlægningen vil få nogen indflydelse på afholdelse af revyerne.

 • 2
 • 0
#5 Per Gøtterup

Jeg har selv en fortid på DIKU for lidt over et årti siden, og for et lille institut så var der mange julelege og 'religionskrige' mellem de forskellige dele, herunder 1.del vs. 2.del, og de fastansatte vs. de studerende. Der har været institutledere som har kæmpet ved fakultetsmøderne for DIKU og hans eget område, og når det var sikret så gik vedkommende fra mødet og alle andre institutter fik hvad de ville have, og DIKU fik stort set intet derudover. Så skiftede magten og den nye institutleder gentog historien (mere eller mindre), blot for sit eget område. Og de studerende fik stort set intet hver gang, bortset fra specialestuderende med centralt placerede vejledere...

På 1.delen benyttede vi 10 år gammelt udstyr, og der var 20-30 om hver maskine/terminal, hvilket i den grad var et problem under de store opgaver. Nær slutningen af min tid på 1.delen kom der nye PC'ere, nemlig 386'ere, mens butikkerne allerede solgte Pentium II maskiner. På 2.delen var forholdene lidt bedre; man deltes om servere som kørte forskellige Unix-varianter (primært HP-UX) og der var næsten en terminal til hver. Men speciale-studerende havde altid fortrinsret til terminalerne så man kunne risikere at blive smidt væk.

Og EDB-afdelingen... Nogle af folkene var gode nok, men der var også nogle jubelidioter som intet fattede. Der var en som printede alle nye artikler i en række Usenet-nyhedsgrupper, herunder et par af de binære... En hel kasse printerpapir brugt på at udskive uuencodede data, hver dag. Fantastisk. De var der også typisk kun fordi de var venner med institutlederen eller sådan noget, og de forsvandt også når vedkommende skiftede, og det var faktisk relativt ofte. Og så var der de magtliderlige... Folk fik deres konto lukket for absolut ingenting, ofte med nedladende kommentarer; man opretholdt et system med en gabestok hvor folk med lukkede konti blev udstillet med en ledsagende kommentar af stærkt nedladende karakter, f.eks. "Vi kan ikke lide dine talentløse shellscripts"... Ren børnehave.

 • 4
 • 10
#8 Phillip Alexander Roschnowski

Og EDB-afdelingen... [...] Folk fik deres konto lukket for absolut ingenting, ofte med nedladende kommentarer; man opretholdt et system med en gabestok hvor folk med lukkede konti blev udstillet med en ledsagende kommentar af stærkt nedladende karakter, f.eks. "Vi kan ikke lide dine talentløse shellscripts"... Ren børnehave.

Hørt!

Microsoft Torsdags ideologiske modstykke, Spiltirsdag, blev for nylig nødt til at flytte elektropost-listen væk fra diku.dk, pga. påstået Version2-relateret trolling. Vi fik knust vores nøjsomt opbyggede infrastruktur uden varsel, og blev dermed stillet offentligt til nar overfor alle vores abonnenter.

Som enhver anden diktatorisk organisation, forsøger EDB-afdelingen nu at kvæle al fri ytring. De har tilmed skiftet navn til det orwellianske "Science IT" (selvom de hverken er videnskab eller 'det').

Magtmisbrug og rendyrket undertrykkelse, står på TODO-listen, når den sidste tilbageværende operatør, og norsk trold på udveksling, Truls Asheim, står op om morgenen. Han skriver tilmed selv de frygteligste shellscripts, hvilket på ingen måde hører hjemme i en moderne IT-afdeling.

 • 7
 • 5
#10 Jesper Louis Andersen

"Vi kan ikke lide dine talentløse shellscripts"... Ren børnehave.

For godt 10 år siden arbejdede jeg i den bemeldte EDB-afdeling. Nuvel, der er en mere eller mindre diplomatisk måde at sige tingene på, men hvis du har et UNIX-system hvor folk deles om resourcerne, så er du nødt til at være hård og rydde op af og til. Det inkluderer at stoppe elendige og talentløse shellscripts der gør det umuligt for andre at arbejde.

Når det så er sagt, så er systemadministration 101 at det er et samarbejde mellem administratoren og brugerne. Hvis brugerne vil smadre systemet, ja så kan de. Derfor: Har man root-løsenet, så laver man dialog og søger den salomoniske løsning hvor det er muligt. Det handler om at fremstå som fair fordeler og som mediator.

I den moderne verden er der dog sket meget. Nu har alle deres eget system de medbringer og derved er fordelingen nemmere. En anden interessant ting er at systemadministratoren som person er på vej ud i kulden. Virtualisering og Cloud-computing gør sit til det sammen med stordriftsfordelen.

 • 6
 • 0
#11 David Rechnagel Udsen

Som enhver anden diktatorisk organisation, forsøger EDB-afdelingen nu at kvæle al fri ytring. De har tilmed skiftet navn til det orwellianske "Science IT" (selvom de hverken er videnskab eller 'det').

Magtmisbrug og rendyrket undertrykkelse, står på TODO-listen, når den sidste tilbageværende operatør, og norsk trold på udveksling, Truls Asheim, står op om morgenen. Han skriver tilmed selv de frygteligste shellscripts, hvilket på ingen måde hører hjemme i en moderne IT-afdeling.

Uenig.

Science IT er en fantastisk kombination af KUs EDB-afdelinger, som bringer det danske samfund ind i en ny æra hvor vi bruger engelske termer fremfor danske. Hvem ved mon i dag hvad 'EDB' står for? Jeg ved det ikke. Men jeg ved hvad 'IT' står for.

Science IT arbejder på højtryk for at levere os studerende nyere og bedre varer. Det er trist at vi stadig skal lade os tynge af 'lpr'-kommandoer når vi skal printe, og bruge Mailman istedet for Exchange. Er dette start-90erne!? KU og Science IT er noget af det hurtigste i den offentlige sektor i Danmark, og det bør vi være stolte af. Science IT leverer beskeder hurtigere end Post Danmark.

DIKU^WMatStatDat bør være glade for denne sammenslutning, men jeg synes faktisk ikke at den går langt nok. Gymnasiereformen har vist at de unge ikke magter at vælge deres studieretning; måske burde vi bare strømline det hele? Ét universitet, ét fakultet, én studieretning. Kan vi virkelig stole på at folk ved hvad de vil have? Og hvis vi skal være morgendagens samfund, er det så ikke vigtigt at vi ved hvad vi begiver os ud i?

Nej du, Science IT er morgendagens lys. Al kritik af Science IT er tydeligvis skrevet af folk der hader globalisering (og i særdeleshed nordmænd).

Til Redaktionen: Jeg er kommet til at klikke på 'anmeld'-knappen ved siden af det citerede indlæg, i en forventning om at jeg kunne skrive en dybdegående anmeldelse af indlægget. Det viste sig desværre at der var tale om at melde hans indlæg til redaktionen for regelovertrædelse. Dette var ingenlunde min hensigt.

Faktisk vil jeg stille det spørgsmål som alle går rundt og tænker på; hvornår bliver manden opgraderet til blogger?

 • 5
 • 3
#12 Daniel Fairchild

For at udefrakommende kan få det fulde udbytte af den underspillede ironi i Troels Henriksens indlæg, er det vigtigt at vide at Troels ikke er helt rask, på den bedst tænkelige måde forståes. Til hans ekstensive synderegister hører blandt en window manager skrevet i Haskell og en webbrowser flikket sammen med shellscripts og masser af pipes. Men tag ikke mit ord for det, i Troels' tilfælde er der tale om en ren tilståelsessag: http://sigkill.dk/hacks/ ;-)

Spøg til side så har jeg sat stor pris på diku som fluepapir for interessante, originale og velbegavede typer som f.eks. Troels og Jesper Louis. Og med fluepapir mener jeg at de er blevet hængende længe nok til at jeg har kunnet tilbringe en acceptabel mængde tid med dem ;-)

 • 7
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere