Fancy Bear hackede private mailkonti for højtprofilerede ansatte i Forsvaret med bit.ly-links

Højtprofilerede ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet er angiveligt blevet angrebet på private gratis mailkonti.

Det var ikke kun Forsvarets egne e-mailkonti, som hackergruppen Fancy Bear gik efter over en længere periode i 2015 og 2016. Også 'højtprofilerede danske mål' er blevet angrebet på private gratis mail-konti.

Det siger ekspert Feike Hacquebord fra firmaet Trend Micro til avisen Information (kræver login).

Han vil af hensyn til de pågældende personer ikke uddybe, hvilke højtprofilerede mål der er tale om.

»Men de fleste arbejdede for den danske hær og Forsvarsministeriet,« udtaler han til avisen.

Feike Hacquebord informerede de danske myndigheder tilbage i august 2015. Måneden efter modtog han bekræftelse på, at oplysningerne var modtaget, fortæller han til Information. Hvad de danske myndigheder foretog sig derefter, har han ikke noget kendskab til.

Bit.ly-link indeholdt målets e-mailadresse

Trend Micro har afdækket angrebet ved at følge en række spor efterladt af Fancy Bear. Falske login-sider var for eksempel registreret med en e-mailadresse, som gruppen tidligere har anvendt.

Derudover har gruppen benyttet sig af link-tjenesten bit.ly til at camouflere links i phishing-emails. De anvendte bit.ly-konti har været benyttet i forbindelse med tidligere angreb.

Feike Hacquebord har i flere år fulgt gruppens aktiviteter ved at overvåge disse konti. Af bit.lys statistikker er det fremgået, hvor mange gange der er klikket på de pågældende links, og hvilket land klikket kom fra.

Hvert mål havde fået tilsendt et unikt link, der indeholdt en e-mailadresse, og på denne baggrund har han kunnet fastslå, hvem der er blevet angrebet.

Tidligere PET-chef: Hackere vil afpresse

Ifølge tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen må det vurderes, at hackerne formentlig har været på udkig efter noget, der kunne bruges til afpresning.

»Forhåbentlig er der ikke nogen i Forsvaret, som har klassificerede oplysninger liggende på deres private mail. Men der kan jo godt være nogle personlige ting, som man under ingen omstændigheder ønsker bliver offentligt kendt,« udtaler han til information.

»Hvis du får fat i dem, har du pludselig et pressionsmateriale, som du kan bruge til at få yderligere informationer. Det er en klassisk metode inden for spionage, som russerne historisk set har været dygtige til.«

Fancy Bear, der blandt andet også er kendt som APT28, er sat i forbindelse med Rusland og mistænkes for at være den offensive del af en af Ruslands efterretningstjenester. En talsperson for den russiske regering har tidligere afvist, at Rusland skulle stå bag hackerangreb mod det danske forsvar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere