Fagforeninger: It-virksomheder må tage deres egen udfordring op

23. maj 2013 kl. 16:3520
Fagforeninger: It-virksomheder må tage deres egen udfordring op
Illustration: arkiv.
Hver fjerde danske it-virksomhed mangler kvalificerede folk ifølge It-Branchen. Nu reagerer fagforeningen Dansk Metal og påpeger, at den kvalificerede arbejdskraft er der, hvis branchen vil have det. Samtidig rettes der kritik mod virksomhederne, og den kritik tilslutter Prosa sig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fagforeningen Dansk Metal reagerer nu på interesseorganisationen IT-Branchens undersøgelse, der viser, at hver fjerde danske it-virksomhed mangler kvalificerede folk.

Dansk Metal har de rette kandidater, og er de rette kvalifikationer ikke på plads, vil fagforeningen sørge for opkvalificering og efteruddannelse. IT-Branchen kritiserede uddannelsesinstitutionerne, men kritikken bliver vendt mod branchen af både Dansk Metal og Prosa.

IT-Branchens undersøgelse viser blandt andet, at 70 procent af it-virksomhederne forventer at få flere opgaver i år end sidste år, og at hver fjerde mangler kvalificerede folk.

I en artikel i Berlingske påpeger Tine Thygesen direktør i Everplaces, at virksomheden har svært ved at finde kvalificeret arbejde og kritiserer uddannelsessystemet. Virksomheden har brug for specialister i at udvikle programmer til mobile enheder, men på grund af de manglende kvalificerede ansøgere har virksomheden permanente jobopslag for udvalgte programmeringssprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer Jan Hendriksen, faglig sekretær i fagforeningen Dansk Metal i Hovedstaden, til at virksomheder som Everplaces tager kontakt til fagforeningerne, når de har brug for arbejdskraft, der er svær at finde.

»Vi har alene i Metal Hovedstaden 30 ledige, der har uddannelse og erfaring inden for it,« siger Jan Hendriksen til Version2 og påpeger, at der derudover er en masse, der er røget ud af dagpengesystemet.

De ledige består af en lang række forskellige personer, og spænder således lige fra nyuddannede til folk, der har mange års erfaring med udvikling. Problemet er dog, at det kan være, at virksomheder som netop Everplaces efterspørger udviklere, der er stærke inden for et bestemt sprog. Den udfordring tager man i Dansk Metal Hovedstaden dog gerne op.

»Hvis medlemmerne ikke har de rette kvalifikationer, så skal Dansk Metal nok få den nødvendige opkvalificering og efteruddannelse på plads,« siger Jan Hendriksen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af de 30 ledige fandt Jan Hendriksen på kort tid to udviklere, der kunne være interessante for en virksomhed som Everplaces, der har brug for mobiludvikling. Det ene medlem har arbejdet med Windows Phone-programmering på Lumia, og det andet medlem havde en del erfaring med programmering, specielt Java, og har sidenhen arbejdet med Android-udvikling privat. Begge medlemmer var meget entusiastiske omkring muligheden for at lære nye programmeringssprog som følge af opkvalificering - specielt, hvis der var et job for enden.

Ansvaret ligger hos virksomhederne

Hvis virksomheder som Everplaces tog kontakt til fagforeningerne for at høre, om der var medlemmer, med masser udviklingserfaring, der kunne opkvalificeres til stillingen, kunne det være med til at afhjælpe problemet her og nu, mener Jan Hendriksen. Men han så også gerne, at virksomhederne gjorde mere for at skubbe udviklingen.

I artiklen i Berlingske kritiserer Tine Thygesen altså uddannelsesstederne, men en stor del af ansvaret ligger også hos virksomhederne, påpeger Jan Hendriksen.

»Jeg har lige kigget på det, og Everplaces er ikke godkendt til at modtage praktikpladser fra erhvervsuddannelserne. Det kunne være et sted at starte,« siger Jan Hendriksen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lige nu er der 102 elever på TEC i København, der er klar til at underskrive en uddannelsesaftale. De er i den såkaldte skolepraktikordning og mangler derfor en praktikplads. Virksomhederne har en unik mulighed for at få unge folk ud, der er villige til at lære, og som vil kunne lære lige netop de teknologier, branchen efterspørger.«

Når undersøgelsen fra branchen lyder, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft er der altså kun én ting at gøre, hvis man vil ændre på det, mener Jan Hendriksen.

»Vi må opfordre virksomhederne i branchen til at tage deres egen udfordring alvorligt. Det handler om at bruge de eksisterende uddannelsesmuligheder, hvis man vil problemerne til livs,« slutter Jan Hendriksen.

Og holdningen om, at it-branchen skal kigge indad tilslutter Prosa sig.

»Skytset skal i høj grad rettes mod it-virksomhederne selv. Det, der efterspørges, hverken kan eller skal uddannelsesinstitutionerne levere. Hvis man vil have højt specialiserede og højt kvalificerede personer, er det virksomhedernes ansvar at give deres medarbejdere den nødvendige efteruddannelse og de nødvendige erfaringer,« skriver Niels Bertelsen, formand for Prosa, i en mail til Version2 og fortsætter:

»Man kan ikke forvente, at der altid står personer parat med de nødvendige kvalifikationer til at hoppe ind i et job når virksomheden lige har brug for det - det er en årelang proces at skabe de kvalifikationer.«

Hvor Dansk Metal fokuserer på erhvervsuddannelserne, fokuserer Prosa på de akademiske uddannelser. Og her afviser Prosa, at man på universiteterne skal lære at kode i bestemte sprog, bare fordi, de er in og arbejdsmarkedet efterspørger folk, der kan kode i det pågældende sprog.

»Når der så ikke er tilstrækkeligt med kandidater til den type højt kvalificerede it-jobs, så begynder man åbenbart at skyde på uddannelsesinstitutionerne: "De uddanner ikke de rigtige kandidater". Men det er det forkerte sted at rette skytset hen,« skriver Niels Bertelsen og fortsætter:

»Ikke at uddannelsesinstitutionerne ikke kan blive bedre og mere fleksible i deres uddannelsestilbud. Men det er faktisk deres opgave at uddanne generalister med en bred indsigt og viden i det faglige felt - og ikke at løbe efter den sidste nye, hypede teknologi som måske, måske ikke, stadig bruges om tre år.«

Grundlæggende efterspørger begge fagforeninger mere dialog mellem fagforeningerne og branchen, så man sammen kan finde ud af, hvordan it-uddannelserne gøres endnu bedre og mere brugbare.

»Mulighederne forefindes, hvis it-branchen vil være med til konstruktive løsninger,« slutter Niels Bertelsen.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
27. maj 2013 kl. 00:09

Man hvor er jeg træt af at høre firmaer brokke sig over at de mangler medarbejdere. Lige nu er det mobil-udvikling, før var det specialer som BI og what not.

Selv er jeg næsten færdig med en data-teknikker uddannelse til september. Og søger væk fra min nuværende virksomhed hvor jeg har arbejdet i 4 år, pga, diverse årsager. Så her har jeg selvfølgelig et CV online f.eks. LinkedIN, og får henvendelser fra rekutterings firmaer her og der.

Men firmaerne som der skal findes medarbejdere til kikker på mit CV og siger to negative ting. Samt en positiv ting.

#1 Du er i lære. #2 Du er ung. Men #3 Du har potientiale.

Så fordi jeg er i lære og er >>ung<<, så er jeg altser automatisk ikke interessant, Selv om at jeg har 4 års erhvervserfaring. Men jeg har dog potientiale(ruller med øjnene).

Hvor det sidste firma sagde direkte "Vi har ikke resourcer til at lære dig op". Og jeg spøger mig selv "Hvad skal i lære mig, som led i min uddannelse, jeg ikke allerede ved med mindre end 6 måneder tilbage?" Der var jeg klar til at.........

Og så er dem der siger "4 år er ikke så meget". Nææ, men jeg tager gerne hvilken som helst test firmaer har.

Så næste gang at den danske IT-industri skriger op at de ikke kan finde Linux folk med viden indenfor sikkerhed, netværk, SQL mm. Så dør jeg af grin. Til de nysgerrige http://www.linkedin.com/profile/view?id=170271806&trk=tab_pro

20
27. maj 2013 kl. 12:39

I dag, under krisen tror jeg arbejdsløsheden blandt it-folk er omkring fire procent. Det er tæt på det, der kaldes strukturel arbejdsløshed, hvilket er noget du kan aldrig komme væk fra. Et fleksibelt arbejdsmarked har altid en strukturel arbejdsløshed. Det vil aldrig være nul.

Jeg er midaldrende, så jeg har haft tid til at arbejde på flere forskellige job indtil nu. Noget jeg har lært, er, at uanset arbejte, er der dem, der er gode til det, og dem, der er dårlige til det. Det samme gælder om at ansætte medarbejdere. Nogle er gode til at finde medarbejdere og andre har problemer med det.

Derfor er det altid muligt at finde arbejdsgivere, der har svært ved at finde personale. Det kan være, at der trods en krise ikke nok folk, der ønsker at uddanne sig til den profession, eller at de arbejdsgivere pågældende ikke er gode til at søger medarbejdere.

Nogle bruger også dårlige eksempel til en politisk dagsorden. Se, vi kan finde en arbejdsgiver, der ikke kan finde personale midt i en krise. Derfor bør vi politisk forandra ......

Som ung skal man ikke tage den slags artikler personligt. Du skal bare gøre hvad alle andre arbejdsløse gør. Giv ikke op og fortsætt med at lede efter arbejde, indtil turen kommer.

17
24. maj 2013 kl. 15:54

Min uddannelse gjorde mig til specialist i programmering i Borland Turbo Pascal til msdos 5 og Windows 3.1

Hvor går jeg hen og får et job nu med de specialist kompetencer ;-)

Godt jeg på egen hånd læste en bog om algoritmik, en anden om transaktionssystemer, en tredje om parallel programmering, en fjerde om compiler teori, en femte om netværk osv. for ellers havde jeg da været helt lost efter bare få år.

14
24. maj 2013 kl. 14:15

Det undrer mig lidt at ordet "løn" overhovedet ikke er blevet nævnt ovenfor.

Jeg har fra flere sider hørt at der kan være endnog megte store forskelle på lønopfattelsen hen over et lille rundt mødebord i en ansættelsessituation her i landet.

Er forklaringen ikke bare at arbejdsgiverne drømmer om et "billigt geni" og de arbejdsløse fagfolk forventer en "rimelig hyre" ?

16
24. maj 2013 kl. 15:03

Er forklaringen ikke bare at arbejdsgiverne drømmer om et "billigt geni" og de arbejdsløse fagfolk forventer en "rimelig hyre" ?

Jeg tror du har fat i noget; og hvad er lige præcis en "rimelig hyre" for en IT specialist med erfaring indenfor skalérbarhed og dertil hørende infrastruktur?

Man kan jo ringe til et af de store konsulenthuse og høre hvad de kan skaffe..... med lidt held kan man så dividere den pris med 2 for at få et guesstimate på en månedsløn.. dertil kommer pension m.m. Mit gæt er at man lander på en smertefuld pris.

15
24. maj 2013 kl. 14:53

Jeg har fra flere sider hørt at der kan være endnog megte store forskelle på lønopfattelsen hen over et lille rundt mødebord i en ansættelsessituation her i landet.

Det er også min erfaring og ikke kun en forskellig opfattelse mellem den mulige arbejdsgiver og den mulige arbejdstager. Taler man med en grundlægger får de lige en klump i halsen når man kommer til løn, mens en rekrutterings-konsulent vil begynde at tale ens løn op.

Men når jeg bliver kontaktet uopfordret af en mulig arbejdsgiver, så er løn ikke det første der får mig til at tøve. Det er mere at der efter min mening er et misforhold mellem at arbejdsgiveren allernådigst vil giver mig mulighed for at deltage i dette fantastiske startup, men det er ene og alene mig der står med risikoen hvis det viser sig at være et dårligt match efter jeg har sagt op på min nuværende arbejdsplads.

Jeg synes simpelthen at mange virksomheder er for dårlige til at sælge deres stillinger i et marked hvor det er arbejdstagerne der er mangelvaren.

Everplaces' jobopslag - for nu at tage dem som eksempel - går simplethen fra det tåkrummende klicheagtige til det jævnt kedelige.

11
24. maj 2013 kl. 12:43

Jeg er enormt glad for at der ikke var fokus på tidens sprog og teknologier da jeg læste. Jeg bruger i dag ingen af de produkter der var fremme da jeg læste. Men jeg kan sagtens bruge alt det jeg lærte under min uddannelse. Django, Python, iOS eller JavaScript som bliver nævnt er ikke raket videnskab. Det tager ikke lang tid for en god udvikler at sætte sig ind i de teknologier. Hvorfor dog spilde uddannelserne på den slags. De kan sagtens bruges som værktøjer i løbet af en uddannelse, men bør ikke være hovedformålet. Hvis en virksomhed ikke tør ansætte en god udvikler pga manglende "Django" kendskaber er det virksomhedens tab.

Der er selvfølgelig mange forskellige uddannelser, men jeg synes at ihvertfald universiteterne bør fokusere på kerne kompetencer og ikke hvad der lige er populært det pågældende år.

10
24. maj 2013 kl. 12:06

Jeg vil gerne rydde en misforståelse af vejen. Mit budskab er ikke, at vi som fagforening "skal lege uddannelsesinstitution".

Vi samarbejde med de eksisterende uddannelsesinstitutioner, privat kursusudbydere og Jobcentre for her igennem at få oprettet og gennemført de kurser/efteruddannelse som efterspørges. Vi er repræsenteret i lokale uddannelsesudvalg og beskæftigelsesråd og kan dermed varetage medlemmernes interesser.

Derfor er det også vigtigt, at vi har en løbende dialog med virksomhederne, og dermed kende deres behov for fremtidens arbejdskraft.

Jeg kan som et supplement oplyse, at vi i Metal Hovedstaden giver et tilskud til medlemmernes certificeringer.

Mit andet primære budskab, er at øge kendskabet til erhvervsuddannelserne blandt IT virksomhederne. Ikke alle funktioner i denne verden, varetages nødvendigvis bedst af akademikere. For den interesserede vil jeg henvise til https://www.elevplan.dk/offentlig/default.aspx?sideid=speciale&speciale=1187 hvor man kan få et indblik i bredden på datatekniker uddannelsen.

3
23. maj 2013 kl. 23:16

Mit navn er Tine Thygesen, direktoer i Everplaces. Det er mig der rettes henvendelse til i jeres artikel, som jeg i oevrigt finder rigtig konstruktiv.

Det er nok svaert at laese udfra artiklen, men vi goer faktisk en masse for at tage ansvar. Vi har blandt andet haft ikke mindre end 7 praktikanter (eller lign.) i loebet af vores 2 aarige levetid - og det i en virksomhed paa 8 ansatte. Af dem var 3 i direkte praktik fra deres uddannelsessteder, 3 i arbejdserfaringsforloeb i forbindelse med nytilflytning og een i laengerevaerigt loentilstudsjob.

Derudover arrangerer vi kurser og opgraderingsevents, for eksempel holdt vi i sidste uge en introaften i Django ligesom vi er med at til arrangere netvaerksarrangementer i iOS og Python.

Vi holder ogsaa foredrag og oplaeg paa uddannnelsesinstitioner. Derudover sidder jeg i bestyrelsen for universiteternes faelles ivaerksaetterkonkurrence og er mentor i flere lignende programmer.

Vi ansaetteer ogsaa studerende paa deltid saa de kan faa erhvervserfaring, og kompetencerne til senere fuldtidsjob.

Saa, som lille 2 aarig ivaerksaetter virksomhed synes jeg faktisk vi goer alt det vi har menneskeligt overskud til. Det maa vaere et samarbejde.

IT er et uhyre specialiseret omraade, saa, ligesom i andre haandvaerksdiscipliner, er erfaring indenfor eet omraade ikke lig med kompetencer inden for et andet.

For eksempel, vi manger specialister der kan bygge globalt skalerbare location based services. De vil have behov for dyb erfaring med at bygge lignende i Django, Python, iOS eller JavaScript, saa de baade kan programmere og taenke infrastruktur. Der findes hundredevis af andre IT ivarksaetter- og vaekstfirmaer som mangler lignende profiler indenfor samme og andre sprog. Mange af dem indenfor mobiludvikling (som ikke er noget modefaenomen men er kommet for at blive) Vi vil meget gerne hoere fra dig hvis du har den slags erfaring og gerne vil vaere med til at bygge noget stort inden for den mobile rejseverden.

Tusind tak for posten, dejligt at faa vendt de her problematikker. Det er vigtigt for Danmarks fremtid.

Tine Thygesen Direktoer, Everplaces

9
24. maj 2013 kl. 11:43

For eksempel, vi manger specialister der kan bygge globalt skalerbare location based services. De vil have behov for dyb erfaring med at bygge lignende i Django, Python, iOS eller JavaScript, saa de baade kan programmere og taenke infrastruktur.

Tak for et super indlæg. Godt at høre hvor meget i gør.

Hvilken virksomhed indenfor landets grænser vil du mene kunne give ansøgerne disse kompetencer? Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om nogen, der i større mængde ville kunne føde markedet med sådanne erfarne folk, indenfor produkter der ikke har voldsomt mange år på bagen.

Derudover er teknikken og skalérbarheden ofte 2. prioritet -- idéen og forretningen er det der skal drive værket, specielt for en iværksætter, der som oftest skal ud og bevise sin uundværlighed. Hvis du skaffer 50$ mio. i venture kapital, så vil du nok ikke have de samme problemer med at skaffe erfarne, kompetente folk -- du vil kunne købe dem ud af nuværende stillinger... og du vil også være mindre afhængig af om de var bosat i København, München, San Fransisco eller Mumbai.

Hvis det er et must at teknikken skal være global og skalérbar, så må mindsettet og pengepungen også være det.

7
24. maj 2013 kl. 07:55

@Tine fedt du blander dig i debatten, synes man for sjældent ser parter fra artiklerne forholde sig til dem. Mht. at finde de rigtige kandidater til job. Så vi jeg gerne høre til hvad man tænker i forbindelse med kandidater fra andre steder i landet. Everplaces har kontor i KBH?

Personligt bor jeg i Aalborg og har kæreste og 2 børn og det ville være et stort spring at skulle flytte. Da jeg selv søgte nye udfordringer for noget tid siden, var det desværre sådan at flest af de "spændende" jobs var i Aarhus og KBH og kun nogle ganske få virksomheder forholder sig i opslaget til, hvad hvis man kommer et andet sted fra i landet.

Så spørgsmålet er: Skal kandidatterne blot ansøge selvom opslaget ikke forholder sig til det, skal virksomhederne være bedre til at forholde sig til det i opslagene eller gider de slet ikke have besværet med at hjælpe en nyansat med flytning.

Jeg kan se i søger bl.a. Python/Django profiler, har i prøvet at headhunte profiler fra:https://people.djangoproject.com/dk/

/Martin

12
24. maj 2013 kl. 13:35

@martin

Tak for det. Jeg kan rigtig godt forstå problematikken fra din side. Jeg er selv Aalborgenser og flyttede til København i sin tid fordi jeg ikke kunne finde det rigtige job lokalt. Der er mange startup virksomheder (f.eks Unity3d) som synes det er ok at arbejde hjemmefra. Hos os har det ikke virket så godt, da kulturen (som er vigtig for os) ikke bliver så stærk og kommunikationen halter i forhold til face2face men det kunne være en løsning for nogen.

Men det her handler heller ikke om Everplaces. (Vi har nogle super dygtige folk og sidder blandt nogle af de bedste i Danmark, så vi kan sagtens klare det) Vi var ude med artiklen for at skabe dialog på vegne af branchen generelt.

Det er en vigtig samfundsdebat at tale om hvad vi køre gøre for at give et fedt arbejde til flere, samtidig med at det giver danske virksomheder bedre muligheder for at være internationalt konkurrencedygtige.

Tine Everplaces

18
24. maj 2013 kl. 20:25

@Tine

Jeg kan godt forstå i foretrækker face2face, det gør jeg også selv.

Jeg tænker mere på at nogle opslag/CV databaser, i sær fra større virksomheder, vil vide om man er flytbar. Så hjælper de med at flytte, finde hus/lejlighed anbefale skole til ungerne og måske job til konen. Det koster selvfølgelig lidt penge, men set på en årsløn er det nok håndøre for den rigtige kandidat. Hvad tænker man om det?

/Martin

4
24. maj 2013 kl. 07:13

@Tine: Totalt god stil I kører! Som aktivt medlem af PROSA er jeg helt enig med både jer og min fagforening. Som du selv siger, det må være et samarbejde!

Lige for at være sikker, den introaften du omtaler, er det http://www.meetup.com/The-Copenhagen-Django-Meetup-Group/events/118135952/ du mener? For dem skal vi have mange flere af! Mere fagforenings- OG virksomhedsstøttede meetups og hackathons!

Jeg er dog stadig enig med fagforeningerne om, at det ikke kan være op til uddannelsesinstitutionerne at uddanne specialister, for hvem ved hvor fx teknologier som iOS, Django eller lignende er om to-tre år? Ganske vidst er mobiludvikling kommet for at blive, men i lyset af alle de kommende mobil OS'er (som firefox os, ubuntu og sailfish) er det usikkert om hvorvidt iOS og Android er førende om lad os sige fem år. Derfor ville det være syndt hvis uddannelsesinstitutioner underviste i udvikling af apps til iOS ved brug af Objective-C i Xcode, fremfor objektorienteret programmering og algoritmer.

I mine øjne kommer specialiseringerne ude på arbejdspladsen og, det er her vi i it branchen er heldige, af interesse og hobbyprojekter!

@Simon: Jeg tror ikke der menes enkelte aftenkurser hvor man får et indblik i hvordan man kommer i gang med X teknologi. Jeg tror (og håber indeligt, for andet ville være uambitiøst) at der er tale om reel efteruddannelse (certificeringer osv.) som fagforeningerne gerne vil være med til at tage et ansvar for!

Go' fredag! :D

2
23. maj 2013 kl. 20:18

Jeg tror at Niels Bertelsen misforstår hvad "de rigtige kandidater" hentyder til. Jeg tvivler nemlig på at virksomhederne taler om "folk som kan programmere i bestemte sprog", men derimod folk med bestemte personlige kvalifikationer (fx analytisk eller matematisk baggrund) som i bedste fald tager år at træne sig til.

At fagforeninger gerne vil stå for uddannelse, synes jeg er et tegn på sund velvilje, men jeg tror at deres energi er bedre brugt på matchmaking ligesom jobportalerne.

Jeg synes såmænd at kurser og workshops i Android-udvikling er meget hyggelige og er en god måde at komme i gang med at lære om noget nyt på en social måde. Men at kalde det uddannelse udvander ordet en smule ift. det man finder på højere læreanstalter.

Der skal mere end et Android-kursus hos fagforeningen til at skifte ens jobprofil.

Jeg er overbevist om at it-uddannelserne alle sammen gerne vil have de bedste fra hver årgang, og tilmed kun på de mest kvalificerende uddannelser. Problemet handler snarere om at vinkle uddannelserne så der ikke er nogen "nem" vej igennem dem som diskvalificerer studerende fra de jobs uddannelserne er ment til at levere arbejdskraft til.

På den ene side er studiestederne interesseret i et samarbejde med erhvervslivet fordi det skaber merværdi og øger deres konkurrenceevne som studiested, fordi studiestedet får et godt omdømme, og på den anden side vil de gerne have en masse studerende igennem.

Jeg tror at gennemsnitlige it-folk har det sværere end gennemsnitlige gartnere: Hvis en gartner gør et dårligt arbejde, kan man ikke fyre ham og copy-paste nabokommunens løsning.

8
24. maj 2013 kl. 09:47

Men at kalde det uddannelse udvander ordet en smule ift. det man finder på højere læreanstalter.

Jeg er enig i at fagforeningen ikke skal lege uddannelsesinstitution og lade som om at de kan gøre ikke-udviklere til udviklere. Den opgave er bedst at overlade til de egentlige uddannelsesinstitutioner.

Det som fagforeningen mulgivis kan, er at tage en kompetent udvikler med et par års Java-erfaring og gøre ham i stand til ikke at falde helt igennem når han til jobinterviewet eller i start-perioden ikke falder helt igennem når han bliver præsenteret for noget Python-kode.

Bare nok til at ens manglende Python-specifikke kompetancer ikke tager fokus fra at man rent faktisk er en kompetent udvikler. Både i forhold at man føler sig tryg og velforberedt og så man rent faktisk kan tale samme sprog som den udvikler der gennemfører jobinterviewet (mens han hellere ville side og kode).

Måske ikke noget som mange at de stærke af os ikke kan klare ved bare at samle en god bog op i en uges tid. Men et kursus kan være motiverende på mange måder selvom man sagtens selv ville kunne læse stoffet op.

5
24. maj 2013 kl. 07:14

Jeg tvivler nemlig på at virksomhederne taler om "folk som kan programmere i bestemte sprog", men derimod folk med bestemte personlige kvalifikationer (fx analytisk eller matematisk baggrund) som i bedste fald tager år at træne sig til.

Der tager du meget fejl Simon. Rigtig mange virksomhedder vil endda være endnu mere specifikke, vi vil ha en der kan programmere X på udviklings platform Y, på operativ system Z med W antal års erfaring. Også selv om sådanne personer (ressourcer) måske ikke eksistere i den virkelige verden. IT-Fagligheden har det ikke specielt godt i rigtig mange virksomhedder i dag, da enhver IT-manager ved at IT jo er nemt.

// Jesper

6
24. maj 2013 kl. 07:33

Meget enig. Jeg fik fx mit nuværende studiearbejde ved at søge på "Django" på Jobindex. Men at gå derfra og til at have (lidt firkantet sat op) fag eller uddannelser der underviser i "sprog X til Y på Z" er der i mine øjne ingen der kan nyde godt af :)

Jeg vil helst programmere i Python, men som datalogistuderende er jeg virkelig glad for at få kompetencer der giver mig mulighed for at se bort fra (i en vis grad) syntax, men derimod fokusere på problemløsning.

1
23. maj 2013 kl. 19:50

Jeg er en ung kvalificeret mand, på 28 med massere af erfaring i bagagen og en afsluttet uddannelse til sommer. Derfor søger jeg nye udfordringer, gerne noget med BSD/Linux, netværk og eller storage. Dog har jeg mere at byde på. Muligvis interesseret? Giv mig gerne besked på mail for CV osv.: Kasper@destroyerofworlds.dk