Fagforening driller it-direktør: Er Mogens Nørgaard Sovjet-kommunist?

It-konsulenthuset Miracle har alle muligheder for at få arbejdskraft under ordnede forhold. Det mener fagforeningen HK\SamData, efter det er kommet frem, at virksomheden har arbejdsløse på dagpenge gående for at udvikle forretningen.

»En gimmick. En aprilsnar på den forkerte årstid. Eller helt banalt en sommeragurk.«
Sådan karakteriserer formanden for it-fagforeningen HK\Samdata Pia Brade it-konsulenhuset Miracles brug af arbejdsløse, der har tilbudt virksomheden gratis forretningsudvikling.

Læs også: Oprør hos it-konsulenthus: Dagpengemodtagere udvikler forretningen

»Nu skal man jo tage forbehold for alt, hvad der står Mogens Nørgaard og Miracle og Miracle på. Men han har masser af muligheder for at få arbejdskraft med tilskud på helt ordnede forhold. Det kan job med løntilskud eller virksomhedspraktik, eller også kan han lave en helt ordinær projektansættelse for en måned eller to,« siger Pia Brade til Version2.

Hun er godt forarget over, at virksomheden har arbejdsløse akademikere gående på den måde, som Version2 fredag har beskrevet.

»Det er meget simpelt: Ved at bruge gratis arbejdskraft underbyder Mogens Nørgaard alle andre. Det er unfair konkurrence over for både konkurrenter og kollegaer - oven i købet på statens regning. Ideen med den danske model er netop at få et stabilt arbejdsmarked, hvor arbejdstagere og arbejdsgivere har nogle fælles spilleregler, som gør det nemt at navigere,« lyder det fra fagforeningsformanden.

Pia Brade fortsætter tankerækken og kommer til en overraskende konklusion:

»Hvis Mogens Nørgaard synes det er i orden at tvangsudskrive alle arbejdsløse til at arbejde gratis for statens kroner, så vil det jo afskaffe arbejdsløsheden 100 procent. Gad visde, om Mogens Nørgaard er blevet Sovjet-kommunist på sine gamle dage?«

Det afviser Mogens Nørgaard på det bestemteste. Hele setuppet er nemlig slet ikke hans ide, bedyrer han.

»De kom til mig med en ide om, at en specialiseret virksomhed som Miracle aldrig ville ansætte generalist-folk med en magisterbaggrund, hvilket er helt korrekt. Tanken var derfor, at hvis de kunne undersøge, om der var noget, de kunne bidrage med, så kunne det være, at nogen af dem kunne få en mere fast ansættelse. Altså en slags no cure, no pay-løsning,« siger Mogens Nørgaard til Version2.

Han understreger desuden, at de arbejdsløses egentlige formål var at få konkrete erfaringer med den slags opgaver, så de blev bedre rustet til at få et 'rigtigt' arbejde.

»Det er det, jeg kalder intelligent aktivering. At de kan sidde og få ideer til noget, vi kan tjene penge på, uden vi behøver løbe nogen risiko - og slipper for al papirnusseriet. Samtidig med, at det er dem, der løber med den egentlige gevinst,« siger Mogens Nørgaard til Version2.

Men nasser du så ikke bare på nogen, der stiller deres arbejdskraft gratis til rådighed Kunne du ikke bare ansætte dem?

»Nej. Det er ligesom jeg har heller ikke har nogen fordel af, at iværksættere kan sidde gratis hos mig. Og at jeg heller ikke tjener kassen på at holde fest for de fyrede. Virksomheden har ingen fordel af det. Vi får ikke flere kunder af den grund.«

Hvorfor gør du det så?

»Jeg får det bedre af at hjælpe andre. Mine medarbejdere kan lide det. Og fordi jeg ikke kan lide at skulle skelne mellem kunder og borgere. Og det er da langt bedre, end at de skulle møde op til alverdens mærkelige ordninger og kurser i et finde deres farve,« lyder det fra Mogens Nørgaard, der i øvrigt befinder sig i Montenegro uden internetadgang. Han lover Version2's debattører, at han nok skal tage handsken op i debatten, når han kommer hjem søndag eller mandag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Andersen

Jeg kan ikke få følgende til at hænge sammen?

"Det er det, jeg kalder intelligent aktivering. At de kan sidde og få ideer til noget, vi kan tjene penge på, uden vi behøver løbe nogen risiko"

"Nej. Det er ligesom jeg har heller ikke har nogen fordel af, at iværksættere kan sidde gratis hos mig"

Jeg vil da mene at hvis de finder et nyt marked, så er det en fed idé. :)

 • 5
 • 1
#2 Steen Eugen Poulsen

Som jeg forstår Miracle, så vil de blive betalt hvis de kan bevise at de er penge vær. Så de arbejder ikke som sådan gratis, de arbejder ud fra en muglig fremtidig betaling. Hvis de ikke kan leverer noget, så skilles partner og betalingen er så lidt indhold i livet for en stund og kantine adgang i en periode?

Det lyder bedre en det sædvanlige dum i arbejde det offentlige leverer.

 • 6
 • 5
#3 Thorbjørn Andersen

Folk betalt af skattekroner arbejder for Mogens Nørgaard !? Samtidig er det umiddelbart svært at se deres rolle .... Mangler de kapital for at starte selv - eller hvor er Miracle i den sammenhæng .... ?

Er det blot sådan at de skal vise deres værd, så må vi se hvordan det går - men i mange brancher virker det sådan, at de ikke var det værd - og herefter kan man tage 4 nye ind, der prøver .... og vupti ... pludselig giver 4 (konsekvent forskellige) personer, der viser deres værd mulighed for at reducere det faste medarbejdertal med 2.

Jeg indrømmer blankt at det er ren spekulation, som jeg kommer med - men sådan er det set fungere andre steder - og det er grunden til at jeg er skeptisk ...

 • 3
 • 1
#4 Kenneth Nielsen

»Det er det, jeg kalder intelligent aktivering. At de kan sidde og få ideer til noget, vi kan tjene penge på, uden vi behøver løbe nogen risiko - og slipper for al papirnusseriet. Samtidig med, at det er dem, der løber med den egentlige gevinst,« siger Mogens Nørgaard til Version2.

Men nasser du så ikke bare på nogen, der stiller deres arbejdskraft gratis til rådighed Kunne du ikke bare ansætte dem?

»Nej. Det er ligesom jeg har heller ikke har nogen fordel af, at iværksættere kan sidde gratis hos mig. Og at jeg heller ikke tjener kassen på at holde fest for de fyrede. Virksomheden har ingen fordel af det. Vi får ikke flere kunder af den grund.«

 • 6
 • 1
#5 Peter Johan Bruun

...mellem: Mogens Nørgaard/Miracle der anvender arbejdskraft delvist betalt af staten til noget andet end meningsløs aktivering, og så til Ciber der er blevet rosende omtalt i en anden artikel fra i dag oven i købet af samme journalist her på sitet. Ciber får støtte af Danida på en million kroner for at flytte arbejde til udlandet, det synes jeg da som Dansk IT udvikler er mindst lige så betænkeligt !? Men jeg ved godt hvilke støttekroner jeg ville foretrække hvis det kom til valget om hvordan mine skattepenge skal fordeles.

Til Mogens: fortsæt blot, for det er HK der taler gennem Version2. HK/SamData er de selvsamme der hjalp CSC med at luske sig ud af en aftale, CSC ikke havde lyst og råd til at overholde.

Mvh. Peter J. Bruun

 • 7
 • 2
#6 Kim Schilling

Når CSC konflikten nu også lige skal blandes ind i debatten så lad os lige holde fast i fakta.

Så var det Miracle som ville udføre strejkeramt og konflikt ramt arbejde http://www.computerworld.dk/art/114399/miracle-vil-udfoere-strejkeramt-a... Og Morgen Nøregaard som forsøgte at køre strejkevagterne ned http://www.version2.dk/artikel/miracle-direktoer-vil-koere-sin-bil-tvaer...

Ifht. at overenskomsten kom over til HK så havde HK intet med dette at gøre. Det skyltes udlukkende at CSC efter at have forhandlet uendeligt ensidigt valgte at tiltræde HK's overenskomst for området.

Hvis man skal bebrejde en fagforening noget som helst i denne konflikt så må det være PROSA som på trods af bedre vidende kørte konflikten så langt ud at CSC fik mulighed for at tiltræde HK's overenskomst.

 • 6
 • 2
#7 Peter Johan Bruun

Nu havde HK vel valget mellem at stå skulder ved skulder med sin "fagforenings kollega" Prosa, eller sætte lus i skindpelsen.

HK valgte at lade del-og-hersk filosofien vinde, på CSC's vegne.

Jeg er liberalt indstillet, og har fuld forståelse for at Mogens Nørgaard søgte nye forretningsmuligheder. At det så øjensynligt stod slemmere til end selv Mogens Nørgaard forestillede sig i første omgang, forklarer meget godt de efterfølgende hændelser - specielt med tanke på SAAB affæren.

/Peter J. Bruun

 • 2
 • 2
#8 Christian Estrup

Normalt har jeg stor respekt for Mogens Nørgaards skarpe pen og tunge - selvom han sætter tingene lidt på en spids, rusker han indiskutabelt op i vanetænkningen.

Der er heller ingen tvivl om, at det er et glimrende arrangement for såvel Miracle som medarbejderne: Miracles risiko er stort set 0 - og selvom medarbejderne i princippet risikerer at spilde nogle måneder, hvor de KUNNE have fået et varigt arbejde, er dette, som en anden nævner, langt bedre end nogen offentlig aktivering...

Men, men - hvad med de andre virksomheder, der betaler nyansatte medarbejdere, til trods for risikoen for, at de ikke viser sig at være lønnen værd?

Det ville klæde arrangementet noget, om de, der står til at høste gevinsten, også var parate til at løbe risikoen...

 • 6
 • 0
#9 Kim Schilling

@Peter Johan Bruun Hvis du er Liberalt indstillet kan jeg ikke forstå at du har et problem med at en arbejdsgiver(i dette tilfælde CSC) frit vælger den overenskomst der gavner forretningen mest. Og egentlig burde du vel så kun have respekt for at HK udnytter muligheden for at søge nye forretningsmuligheder.

Nu er det bare i HK's tilfælde ikke sådan at man selv opsøgte muligheder den - det lå i den it-overenskomst som HK har med Dansk erhverv (http://www.hk.dk/privat/nyheder/nyheder/juni_2011/dansk_erhverv_indleder...). En arbejdsgiver der ønsker at tiltræde denne overenskomst kan gøre det ensidigt - altså uden at HK overhovedet har nogen indflydelse på det. PROSA var blevet advaret om denne mulighed - men nægtede at se skriften på væggen.

 • 1
 • 1
#10 Deleted User

jeg syntes da det er fint det Mogens gør for de ledige, tror ikke der er den store gevinst i det for Miracle, men jeg syntes man skal huske at den primære årsag til de mennesker ikke har noget at lave, det er at der er mange arbejdspladser der er gået tabt som følge af virksomhedslukninger, nedskæringer m.m. som har skabt er overskud af arbejdskraft. Det er ikke fordi de ikke er kvalificeret til et job, der er bare ikke et behov. Når det er sagt, så er det bedre at de er i direkte kontakt med en privat virksomhed end at de er i offentlig aktivering som med stor sandsynlighed intet giver dem. CSC konflikten syntes jeg ikke man skal blande ind i dette her, den konflikt syntes jeg ikke at hverken CSC eller PROSA håndterede professionelt.

 • 2
 • 1
#11 Peter Johan Bruun

Til Kim Schilling

Jeg har ikke anklaget CSC, kun HK.

HK er en fagforening, og skal vel ikke pleje sine forretningsinteresser, men derimod den faggruppe de repræsenterer - eller er min fornemmelse af at man er kommet for langt væk fra sine medlemmer måske en realitet ?

Noget kunne tyde på det.

Og i den artikel du henviser til, står der at man påbegyndte forhandlinger med CSC, så derfor er der stadig to der skal til før Tango'en fungerer. Under alle omstændigheder husker jeg at et andet fagforbund stod last og brast med Prosa, og det var det jeg egentligt anklagede i mit første indlæg HK for ikke at have gjort. Hvad man så er nødt til på baggrund af fagretlige hensyn kan være en anden sag.

I mine ører lyder HK ikke som andet end det jeg ville forvente hundrede års arbejdskamp ender i: en ganske gemen virksomhed der skal tjene penge til sine ansatte og ejere. Og det har jeg ikke respekt for, når man bliver utro mod sine principper og i virkeligheden er en anden end det man giver sig ud for.

/peter j. bruun

 • 5
 • 1
#12 Jørgen Larsen

Nu er der helt indiskutabelt et misforhold mellem de synspunkter som Mogens Nørgaard normalt forfægter og dette arrangement. Umiddelbart kan jeg da heller ikke forestille mig, at det arrangement er lovligt for dagpenge modtagere?

Men, men.. hvis vi lige for en kort stund glemmer hykleriet og lovligheden, så rejser det da en interessant problemstilling. Et eller andet sted er det et syg situation, at arbejdsløse tvinges til passivitet eller underbetalt tvangsarbejde. Mens et arrangement som dette, hvor arbejdsløse aktivt forsøger at finde alternative veje åbenbart er moralsk angribeligt, ja måske ligefrem ulovligt. Man kunne jo overveje om tiden ikke er inden til, at overveje alternative løsninger.

 • 0
 • 0
#13 Kim Schilling

@peter johan brun

Læs nu hvad der står:

"Nu er det bare i HK's tilfælde ikke sådan at man selv opsøgte muligheder - den lå i den it-overenskomst som HK har med Dansk erhverv " HK havde altså ingen intentioner om at udvide forretningsområdet. Men det passer åbenbart så godt ind i din virkelighedsopfattelse at du tager udgangspunkt i dette i resten af dit svar.

"CSC ønsker at tiltræde vores it-overenskomst med Dansk Erhverv. Det står dem frit for, da de er medlem af Dansk Erhverv. Nu indleder vi så forhandlinger for at tilpasse overenskomsten til virksomheden," Og så er påstanden at en fagforening skal pleje faggruppe de repræsenterer og helt galt. Hvis du taler om loyalitet og hvem en fagforening skal prioritere og pleje - så kan det da kun være sine egne medlemmer.

Du må jo så også have meget store problemer med Respekten for Mogens nørgaard som i den den grad er en vendekåbe ifht. om lovgivningen skal følges.

Se i http://www.version2.dk/artikel/miracle-direktoer-vil-koere-sin-bil-tvaer...

Hvor han i politianmeldelsen klager over Ulovligheder ifbm CSC konflikten "... Og måske endda griber ind og forhindrer ulovligheder, inkl. trafikregulering foretaget af civile på offentlig vej ..." og opfordre til at politiet griber ind og håndhæver loven. Mens han så i denne sag føler sig i sin gode ret til at sætte sig ud over loven og diktere sin egen beskæftigelsespolitik.

Måske vi har fat i et ny begreb her som du og Morgens så i den liberale ånd godt må patentere -- Selektiv Liberalisme.

 • 2
 • 2
#14 Peter Johan Bruun

Kim.

Jeg respekterer dig for at ville forsvare den organisation du er en del af. Men det ændrer ikke ved det faktum at HK efterfølgende havde forhandlinger med CSC vedrørende overenskomsten (citat fra artiklen du henviste til):

Vi har fået en henvendelse fra Dansk Erhverv om, at CSC ønsker at tiltræde vores it-overenskomst med Dansk Erhverv. Det står dem frit for, da de er medlem af Dansk Erhverv. Nu indleder vi så forhandlinger for at tilpasse overenskomsten til virksomheden, siger formand for HK/Privat Karin Retvig.

Specielt den sidste sætning tilsiger mig at HK var aktive og ikke passive som du gerne vil give indtryk af.

Nu handler artiklen til denne debattråd om hvilke muligheder vi har for at gennemføre IT aktiviteter i DK på konkurrencemæssige vilkår. Som jeg startede med at angive så er det betænkeligt at større offentlige institutioner - og åbenbart også HK - arbejder i retning af offshoring når det er langt billigere at få lavet tingene inshore; selv med højt betalte programmører. Dette er også baggrunden for at jeg perspektiverede til HK/CSC/PROSA/Miracle historien fra 2011. den arbejdskamp handlede lige præcis om det tema; offshoring vs. inshoring. Faktisk, når jeg ser det i ovenstående lys, så var det Mogens Nørgaard der repræsenterede min faggruppe bedst, i det spil der handler om hvor højt en programmør skal aflønnes.

Min liberalisme er ikke selektiv, den handler i bund og grund om at overholde menneskerettighederne, at ville mine medmennesker det godt - og om at konkurrere på lige vilkår med fri rettighed til at ytre de synspunkter man måtte have. I den sammenhæng er det uden tvivl Miracle der har klaret sig bedst, både dengang med CSC og også nu. Med disse artikler bliver der gjort opmærksomt på de konkurrenceforvridende sammenhænge der opstår ved at udenrigsministerielle organer subsidierer udenlandske udviklere (apropos artiklerne om Ciber)

Så det er ret godt gået af de folk der "gør oprør" hos Miracle. De har i den grad skabt fokus på noget der er essentielt :-)

/Peter J. Bruun

 • 3
 • 1
#15 Kim Schilling

Læs nu hvad der bliver skrevet - det står på dansk. HK indleder forhandling efter at CSC har brugt deres ret til ensidigt - gentager "ensidigt!!!" at ville tiltræde overenskomsten - dvs. på et tidspunkt hvor arbejdskampen mellem PROSA og CSC reelt er slut. Så nej HK var ikke passive ifht. at forhandle med CSC da CSC havde valgt at bryde med PROSA og gå ind på Dansk Erhvervs overenskomst.

Og lad nu værre med at udlægge mine indlæg som et forsvar for HK. Det eneste jeg bare gerne ville at der i den mindste var en smule faktuel data om konflikten ifht. de mange ideologiske påstande der ofte får lov til at stå alene.

Ja - jeg er medlem af HK og jeg har tillige være ansat i PROSA en årrække, og jeg synes ligesom rigtig mange andre HK medlemmer at det var en rigtig udheldig måde CSC konflikten blev afsluttet på, men som det også er skrevet før, så var PROSA advaret og valgte at ignorere det.

Og så synes jeg det er ærgeligt at du nægter at forholde dig til at Mogens Nørgaard med den ene hånd beder politiet om standse ulovligheder - mens han er igang med selv at begå dem med den anden hånd. Men måske hænger det sammen med at Etik og konsekven ikke indgår i din definition på Liberalisme.

 • 1
 • 2
#16 Michael Nielsen

Efter dette stunt er den smule respekt jeg havde for hr. "hvis jeg bare lade munden løbe siger jeg nok noget begavet" Nørgaard. Det er meget enkelt den metode at få folk til at arbejde gratis er simpelthen umoralsk, ulækker og et misbrug af det samme system som hr. Nørgaard har så travlt med at angribe. Hvis de "ansatte" ikke fik under støttelse - altså lader mig betale deres løn - ville de så arbejde gratis? Hvis man vil prøve potentielle ansatte af så findes der et fantastisk middel - prøvetid.

 • 4
 • 0
#18 Lars Hansen

Jeg synes det er godt, at folk kan komme ud og få noget mere relevant erhvervserfaring og ikke er overladt til de aktiveringstilbud det offentlige byder dem. Desuden er det knaldvigtigt at have forbindelser til reelle arbejdsgivere samt at udvide sit netværk, og det har de her papirposer IMO bedre muligheder for når de er på en potentiel arbejdsplads.

Desværre ser jeg det også som undergravende for det danske system som sådan, fordi jeg er af den holdning at alt arbejde skal aflønnes - medmindre der er tale om velgørenhed, og det er der ikke her. Problematikken er, som jeg ser det, at det er svært at måle på hvornår de her mennesker skaber overskud, og hvorvidt de blot bliver udnyttet. Det er kun dem selv, der kan vurdere dette, men hvilke muligheder har de for det?

Der er andre muligheder for billigt at få arbejdskraft til sin virksomhed, og det til en ganske lav pris. Hvis man ansætter folk til noget, der matcher dagpenge satsen, eller med løntilskud, er det ikke nogen kæmpe investering for en velfungerende IT virksomhed. Og, hvis ikke der er tale om en velfungerende virksomhed, er det utvivlsomt også mindre udbytterigt at deltage der - medmindre da papirposerne vender skuden.

Jeg synes det er fint, at skyde debatten igang, men jeg synes ikke det er OK, at gøre det ved at bryde reglerne på arbejdsmarkedet. Hvis ikke der er IT arbejde til arbejdsstyrken mere, så bør de omskole sig eller flytte dertil hvor der er arbejde hvis de insisterer på at IT skal være indholdet. Det andet mener jeg ikke er langtidsholdbart, og slet ikke bredt set, hvis samfundet ender op med at betale for gratis arbejdskraft generelt i erhvervet.

 • 3
 • 0
#19 Lars Andersen

Uden at gå for meget ind på de moralske og etiske sider af denne diskussion, så er der et interessant skattemæssigt aspekt.

Virksomheder er begunstiget med særlige muligheder for at trække moms fra, afskrive materiel, osv. En forudsætning er at der drives virksomhed for "egen risiko og regning". Hvis man kigger lidt på afgørelser i skattesager, så opdager man hvor centralt dette er.

Medarbejdere som ikke får løn, medmindre de bidrager til afkast, må siges at ligge i yderområdet af "egen risiko og regning".

Som selvstændig bliver det interessant at se, om Miracle slipper afsted uden en skattesag. Det kan være at vi får sat mere håndfaste rammer på nogen ret luftige begreber.

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

Jeg har lige brugt et par timer på at kommentere den anden artikel om det her, og i de svar har jeg også adresseret nogle af de synspunkter, der fremføres i denne debattråd (men bestemt ikke alle, og da slet ikke den med CSC og HK :-))) ). I kan se mine alenlange betragtninger her:

http://www.version2.dk/artikel/oproer-hos-miracle-dagpengemodtagere-udvi...

Jeg vil kommentere på indlæggene i denne debattråd senere idag eller i morgen tidlig. Gotta run :-).

I øvrigt: Hvis I skulle have spørgsmål I gerne vil stille til de brave arbejdsløse, så formidler jeg gerne spørgsmålene til dem og svarene fra dem til jer. I kan evt. skrive privat til mig på mno@MiracleAS.dk eller ringe på min mobil 53 74 71 00. Alle er også meget velkomne til at komme ud til os og tale med dem og/eller mig om det her eksperiment. Bare sig til.

Mvh Mogens.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Hej Pia,

Tak fordi du gider tage dig tid til at kommentere på denne sag midt i sommertiden. Jeg håber det kan føre til en frugtbar dialog om de muligheder, som disse modige arbejdsløse prøver at skabe for dem selv og ikke mindst andre (der er et meget stor element af uselviskhed i deres koncept, hvilket gik op for mig allerede ved det indledende møde med dem).

Jeg er før blevet kaldt socialist, kommunist, anarkist og lignende, og det har jeg ikke noget imod. I mine unge år flirtede jeg en del med anarkismens væsen og stemte endda et par gange på VS, og plejede endda lidt omgang med et par af deres MF'ere, som jeg endda interviewede og gav spalteplads i Stud.Samf.-bladet (DJØF's organisation for samfundsvidenskabeligt studerende i Danmark), som jeg var redaktør for i et par år. Min med-direktør Lasse kalder også ofte Miracle for et hippiekollektiv :-).

Nu bruger du jo ordet "tvangsudskrive", hvad jeg aldrig har gjort. Men jeg har hørt andre foreslå, at alle, der får penge af andre, skal lave ét eller andet for andre mennesker - det siger Peter Ålbæk og Hella Joof nemlig på dette debatmøde på Bornholm for nyligt, hvor vi tre skulle fortælle, hvad vi ville gøre, hvis vi blev statsminister for en dag:

http://www.miraclechannel.dk/video/6459050/tnk-nu-hvis-du-var

Jeg plejer jo at være Den Store Provokatør, f.eks. via min Diktatorblog på Amino.dk:

http://www.amino.dk/blogs/diktator/archive/2012/06/12/s-229-m-229-det-v-...

 • så jeg var SÅ meget klar til at skulle diskutere statsministerplaner med Hella og Ålen, som jo i sagens natur er kunstnere og derfor instinktivt venstresnoede.... og så skal jeg ellers love for, at jeg fik mig en overraskelse:

Peter Ålbæk lagde ud med at sige, at han ville indføre, at ALLE skulle lave ét eller andet for at få penge af os andre.

Så fortalte Hella, at man havde pligt til at tage et hvilket som helst arbejde, hvis man var arbejdsløs - også hvis det indebar, at man skulle flytte til Jylland (jvf. ham telefonmontøren i TV, der ville have Moder Stat til at lave et job, der lige netop passede ham i nærheden af lige netop hans bopæl).

Efter de to indlæg var der ikke meget tilbage for mig.... og på et tidspunkt måtte Peter Ålbæk også sige: "Hvor er det egentlig underligt, at sådan to som os (ham og Hella) kan stå her og sige den slags ting - vi burde jo være venstreorienterede og mene noget andet" eller noget i den stil.

Så jeg har personligt aldrig foreslået hverken tvangsudskrivning eller arbejdspligt for arbejdsløse, men det er der nogle højst uventede mennesker, der har (og nogle højst ventede).

Med hensyn til dine tanker om, hvorvidt dette er en sommeragurk (tak for dét billede!), et mediestunt eller lignende, så var det et lille, fantastisk firma ved navn QueueIT, der har bopæl i et af vore kontorer, der havde kontaktet Version2 for at få dem til at tilbringe to dage ude i vores kedelige bygning i De Døde Øjnes By i Ballerup. Det var så Version2-redaktionen, der foreslog, at de også lavede lidt indslag om Miracle, når de nu alligevel var der. Og på andendagen af Version2-besøget var de modige gutter og gudinde(r) tilfældigvis i bygningen, og de ville gerne have Version2 til at fortælle deres historie. Så det var hverken noget jeg havde planlagt eller stod bag, men noget som de arbejdsløse og Version2 syntes skulle ud. Jeg ville ønske at jeg kunne planlægge den slags medieomtale, men det er lidt svært, idet f.eks. journalister har det med at være kritiske :-).

Du citeres for, at der findes masser af gode ordninger, som er lovlige og kunne være brugt i stedet. Det er de arbejdsløse ikke helt enige med dig i. Men jeg synes næsten det er synd, hvis jeg hele tiden skal fortælle, hvad jeg tror de synes og ikke synes, hvad de har overvejet og forkastet undervejs, osv. Så må jeg ikke have lov at foreslå, at du tager dig tid i den travle hverdag til at bruge en time sammen med dem, så de kan tegne og fortælle? Det KUNNE jo være, at de kunne så et frø, der kunne blive til en ny idé, som Samdata kunne blive bannerfører for? Om jeg også skal deltage i mødet vil jeg lade være op til de arbejdsløse.

Hvis du har mod på det, så kan jeg kontaktes på mail (mno@MiracleAS.dk) og mobil (53 74 71 00) døgnet rundt, året rundt (25/8/370, som vi siger i Miracle), og så skal jeg nok formidle kontakten til de arbejdsløse. (Jeg prøvede faktisk igår at finde dine kontaktdata vha Google, men det kunne jeg ikke?).

Til sidst vil jeg sige, at det for mig var dejligt at se en repræsentant for en fagforening bekymre sig om arbejdsløse. Det er nemlig mit klare indtryk, bl.a. fra mine samarbejder med og foredrag hos Samdata og PROSA gennem årene, at fagforeninger aldrig gør noget som helst for deres arbejdsløse medlemmer (argumentet jeg har hørt fra forskellige fagforeningsbosser er, at det tager A-kassen sig jo af) og kun synes interesserede i hele tiden at skaffe deres arbejdende medlemmer LIDT bedre vilkår end året før. Det er ihvertfald noget jeg har hørt fra arbejdsløse IT-folk - de undrer sig ofte over, at deres fagforeninger ikke gøre mere for at få dem i arbejde - out of sight, out of mind er et udtryk, der går igen hos dem. Så stor ros til dig for dét.

Glæder mig til at høre fra dig. Det ville være dejligt, hvis du også gik i direkte dialog her på debattråden, så læserne kan følge med og deltage i en åben debat om disse ting. Det er vist ikke set før, at en fagforeningsboss(inde) har gjort det i et åbent forum :-).

Venlig hilsen,

Mogens

PS: Din bemærkning om, at man skal tage forbehold for ALT, hvad jeg og Miracle siger, synes jeg ikke var særlig sød (og det gør det jo så også ekstra mærkeligt, at Samdata og HK har kunnet bruge mig til forskellige fornøjelige ting i tidens løb i min egenskab af amatør-IT-standupper). Tænk dog, hvad jeg kunne sige til gengæld om dig, om HK og om fagforeningernes rolle i en globaliseret Verden, hvis jeg blot havde til hensigt at a) skore billige points og b) gøre dig ked og vred. Det er sådan noget tarvelige politikere benytter sig af: Et voldsomt udfald for at prøve at slå modstanderen tilbage til Start (uden at modtage 4000 kroner) så man slipper for at snakke sammen. Dissing, som det hedder på Nydansk, giver stemmer - Venstres totalt barnlige og gentagne plapren løs om løftebrud har givet dem en masse stemmer, og Enhedslisten er blevet store på at svine alle andre grundigt til, og Dansk Fjolleparti får masser af stemmer på at svine alle former for udlændinge til - men det giver ikke løsninger eller nye idéer, synes jeg.

PPS: Jeg kender udmærket - jvf. en del af indlæggene i denne tråd - den sande historie bag sagen om CSC-medarbejderne, der pludselig kunne flyttes fra jeres kolleger i PROSA over til dig. Men jeg skal nok lade være med at fortælle den, for det ville være tarveligt overfor dig, synes jeg.

 • 1
 • 0
#22 Deleted User

Kære Pia,

Du har ret i at Mogens kunne have fået arbejdskraft indenfor det gældende system, men Mogens var ikke på udkig efter arbejdskraft. Han ville ikke have ringet til en a-kasse eller et jobcenter for at få fat i den. Vi stod på hans dørtrin en dag, og han nænnede ikke at sige nej. Hvis flere gjorde som os, ville arbejdsløsheden blive meget nærværende, og det ville være sundt. Det er en syg tanke at holde virksomheder og arbejdsløse fra hinanden, uanset at der til tider sker misbrug.

I al beskedenhed tror vi heller ikke at alle medarbejdere vil være i stand til at føre vores idé ud i livet. Den vigtigste forudsætning for vores eksperiment var forskellighed, forskellige kompetencer, alder, køn, uddannelser og erfaring - og det er svært at samle i én person.

Vi havde ikke været arbejdsløse i lige lang tid - vi var ikke tilknyttet samme jobcentre, samme a-kasser. Efter at have stødt panden mod Systemet i en periode blev vi sikre på at systemet ikke var gearet til at klare et forsøg som vores indenfor rimelig tid. En aften kiggede vi på hinanden - vi arbejder nemlig også i vores fritid (men sig det ikke til nogen, det kan være det er ulovligt), og stillede spørgsmålet: “Gad vide hvad der vil ske, hvis vi bare gjorde det?”.

Det har vi fundet ud af. Der var ingen af os der kom til skade. Vi har ikke ødelagt virksomheden og måske kan noget af det vi har fundet ud af endda blive til job. Vi har fundet interessante jobopslag til hinanden. Vi har været til flere jobrelaterede ting sammen. Vi kom ud af hjemmet, og støttede hinanden når afslagene væltede ind. Vi har grint og grædt sammen. Vi har skændtes og er blevet gode venner igen. Vi har tabt nogen i svinget, og samlet nogen op. Hvis det medfører at vi mister retten til dagpenge, har det været rejsen værd. Intet samfundsbetalt kursus eller løntilskud kunne have bragt os så langt som vi er kommet sammen.

Hvis vi skulle have ventet på at få lov, havde vi stadig siddet hjemme i sofaen og ventet på svar (og bedre tider - ligesom de øvrige 120.000), og det ville da være værre, ikke?
 • 0
 • 0
#23 Deleted User

Øhm, næh. Det har du overhovedet ikke ret i. Da jeg ikke går udfra, at du så meget som kunne overveje at lytte til argumenter, der ikke bekræfter dine efne forudindtagede meninger skal jeg skåne dig for en nærmere argumentation. Men HVIS jeg tager fejl mht din tankegang giver jeg meget gerne frokost eller middag et valgfrit sted i landet, hvor vi så kan tale om tingene.

Knus & Kram,

Mogens

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere