Fagforening i champagnerus: ACTA nedsablet i EU-afstemning

Den stærkt omdiskuterede, internationale handelsaftale ACTA er død i Europa efter at være nedstemt i Europa-Parlamentet. 478 stemte imod, 39 stemte for.

Det kontroversielle handelsaftale ACTA er nu endegyldigt lagt i graven efter afstemning i Europa-Parlamentet. Det skriver it-fagforeningen Prosa i en pressemeddelelse.

ACTA er oprindeligt tænkt som en aftale, der blandt andet skal sikre, at ophavsretten bliver overholdt på tværs af landegrænser. Aftalen har dog mødt stor modstand, fordi mange mener den vil begrænse friheden på internettet og øge overvågning.

Derfor væltede en bølge af demonstrationer mod aftalen ind over Europa, hvilket har vist sig at være effektivt. For nu er aftalen blevet nedstemt med 478 stemmer imod, 39 stemmer for og 165 der stemte blankt.

»ACTA's fald er en stor sejr for de tusindvis af mennesker, der har aktioneret og demonstreret mod aftalen. Det er en sejr for det frie internet og for borgerrettigheder på nettet,« udtaler formand for Prosa, Niels Bertelsen.

Han mener, at ACTA kunne have hæmmet jobskabelsen, fordi dem med restriktioner ville lægge en dæmper på kreativitet på internettet.

Fagforeningen har budt medlemmer og aktivister til champagne for at fejre handelsaftalens død.

Illustration: Jesper Svarre

It-professionelle jubler over ACTA's fald
Den voldsomt udskældte handelsaftale ACTA er nu endelig begravet efter afstemning i Europa-Parlamentet. De it-professionelles fagforening PROSA jubler.
Et halvt års spænding blev i dag udløst, da ACTA-aftalen blev stemt ned under gulvbrædderne i Europa-Parlamentet med 478 stemmer imod aftalen, kun 39 stemmer for, mens 165 stemte blankt.

Formand i PROSA, Niels Bertelsen, ønsker de mange mennesker, der har protesteret mod ACTA, til lykke:
- ACTAs fald er en stor sejr for de tusindvis af mennesker, der har aktioneret og demonstreret mod aftalen. Det er en sejr for det frie internet og for borgerrettigheder på nettet. Derfor har vi i dag budt medlemmer og aktivister på champagne for at fejre sejren.

Problemet med ACTA er ifølge Niels Bertelsen, at aftalen ville føre til øget overvågning og usikre retstilstande:
- ACTA-aftalen ville have krænket borgernes retssikkerhed på nettet, fordi internetudbyderne, for at beskytte sig selv mod ublu retssager og andre repressalier, ville være tvunget til at overvåge og gribe ind over for brugerskabt indhold på nettet. Der skal ikke være kontrol af nettet udenom domstole og andre myndigheder.

Samtidig mener Niels Bertelsen, at ACTA ville skade it-branchen:
- ACTA ville hæmme kreativitet og innovation på internettet. Det ville have skadet både væksten og jobskabelsen, for internettet er it-branchens motor. Derfor er vi også på vagt overfor, hvis kræfter i EU prøver at smugle ACTA ind ad bagdøren. Indholdet i ACTA-aftalen er fortsat et indsatsområde for os, selv om ACTA i dag blev stemt ned i Europa-Parlamentet.

Niels Bertelsen ser ACTAs fald som den perfekte anledning til at finde nye veje for internettet:
- PROSA går ind for ophavsretten, og vi støtter løsninger, der sikrer kunstnere og andre betaling for deres arbejde i det digitale samfund, men det skal ikke ske gennem aftaler, der risikerer at lukke det åbne internet. Nu, hvor ACTA er faldet, kan vi for alvor arbejde på at finde en sund balance mellem rettighedshavernes interesser og borgernes krav på privatliv og adgang til information. Mit bud er, at vi skal fremme de lovlige alternativer. Se på musiktjenester som TDC Play, Wimp, Spotify og bibliotekernes BibZoom.dk.
- Vi skal samtidig kæmpe for minimumsrettigheder på det digitale område, som for eksempel retten til at være online, retten til at være beskyttet imod vilkårlig overvågning og retten til frit at kunne ytre sig på nettet i respekt for menneskerettighederne.

Fakta:
Lige før klokken 13.00 blev ACTA-aftalen forkastet i Europa-Parlamentet. 478 stemte imod aftalen, 39 stemte for, mens 165 stemte blankt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere