Fagblad sender webcam-klistermærker til 18.000 journalister og mediefolk
18.000 medlemmer af Dansk Journalistforbund kan i dag se frem til at modtage et ark med klistermærker sammen med fagbladet Journalisten.
Klistermærkerne er i forskellige størrelser og de er designet til at dække kameraet på telefonen, tabletten og computere til.
Og til at få modtagerne til at tænke lidt nærmere over deres digitale sikkerhed, fortæller Andreas Marckmann, der er digital redaktør på Journalisten.
»Jeg synes ikke, digital sikkerhed bliver taget alvorligt nok i medie og kommunikationsbranchen,« siger han og fortsætter:
»Jeg har undervist i digital sikkerhed forskellige steder, og når jeg taler med mine kolleger om det, så siger mange, at det er besværligt. Og rigtig mange ved ikke, hvor de skal starte.«
Deraf kom ideen til klistermærkerne, forklarer Andreas Marckmann.
Arket ledsages af teksten, 'Vi bliver overvåget som aldrig før. Det kan være svært at se, hvor man skal begynde, hvis man vil beskytte sit privatliv. Start her sammen med os'.
Facebook og FBI
Tape over webcammet er efterhånden en klassiker, når man tale lavpraktiske tips til at sikre sig mod overvågning. FBI-chef James Comey afslørede sidste år, at han havde sat tape over det indbyggede kamera i sin private computer.
Ikke lang tid efter vakte et billede af Facebook-stifter Mark Zuckerberg ligeledes opsigt, da det blev opdaget at it-milliardæren havde sat tape over både webcam og mikrofonporten på sin arbejdscomputer.
Og selvom det er de færreste, der kan bryste sig af at være så interessante hackermål som Zuckerberg og FBI-bossen, har klistermærket sin merit hos helt almindelige brugere, mener Andreas Marckmann.
Redaktøren nævner specifikt journalistpraktikanten Philip Bidstrup, der i december fortalte en personlig historie om at blive hacket i Metroexpress.
»Han oplevede at få hacket sit webcam, blev filmet nøgen og efterfølgende forsøgt afpresset. Han havde aldrig forestillet sig, at det kunne ske for ham. Og sådan er der mange, der tænker,« understreger Andreas Marckmann.
Man skal vide, hvad Tor kan
Med klistermærkerne forsøger Journalisten at lede læserne hen på en 12-trins guide udarbejdet af Filip Wallberg, der er lektor på SDU.
Listen handler om alt fra harddisk-kryptering og valg af kodeord til den simple vane at låse sin computer, når man forlader den.
Andreas Marckmann erkender, at det er forskelligt fra person til person, hvilke sikkerhedstiltag er relevante. Men de 12 trin skal heller ikke læses som en universel opskrift, forklarer han.
»Jeg forventer ikke, at alle gennemløber de 12 tips til at sikre sig, som vi fremlægger. Jeg tror ikke, jeg selv lever op til dem alle sammen. Det handler først og fremmest om at skabe en bevidsthed i medie og kommunikationsbranchen,« siger han og fortsætter:
»Man skal vide, hvad digital sikkerhed handler om. Man skal vide, hvad Tor kan, hvad Signal kan, og hvorfor det kan være vigtigt. Og så stoler jeg på, at mediefolk selv kan vurdere, hvilke værktøjer de har brug for.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.