Fætter BR's sysadmin: 1000 Linux-maskiner klarer jobbet

Når Fætter BR og Toys'r'us langer Barbie-dukker og Lego-klodser over disken, er det Linux, som står for bogføringen. 270 servere i butikkerne klarer slæbet, og går én ned, kan en klient tage over. Og der er også Linux på skrivebordet.

Når Top-Toy, som er Nordeuropas største detailhandel for legetøj, slynger varer over disken i 270 danske butikker, er det Linux der klarer bogføringen. Det er også Linux på desktoppen, som giver medarbejderne adgang til virksomhedens intranet og e-learing.

Der er ikke behov for dyr hardware, fortæller Christian E. Lysel, som er it-infrastrukturansvarlig hos Top-Toy.

»Du kan bruge samme hardware som du har i de tynde klienter. De kan bruge lige så lidt strøm. Vi bruger standard-pc'er i dag.«

Top-Toy har også kig på små indlejrede bokse, som er ganske venlige ved elregningen.

Legetøjsvirksomheden har valgt denne løsning, hvor serverne er placeret decentralt, da en centraliseret model ville kræve dyre redundante forbindelser. Bonerne fra kasseapparaterne ender i butikkens server. Resten af funktionerne klares med tynde klienter, som også er sat på serveren.

Det hele kører Linux, og i en snæver vending kan en klient endda overtales til at spille rollen som server:

»Når serveren går i stykker, udpeger vi en af klienterne til at være server. Så kører vi et server-script på den, og så bliver den til en server,« siger Christian A. Lysen og forklarer, at kommanden sendes fra hovedkontoret via netværket.

»De fleste gange er det uden de ansattes medvirken. Hvis de ansatte ikke har specielle ønsker såsom at få flyttet maskinen, så sker det hele fra centralt hold.«

Lukket software er problematisk

Top-Toy benytter tre slags Linux, og via en terminal-server også Windows, som håndterer et system til tidsstyring.

Oprindeligt var det det berygtede firma SCO, kendt for sit kuldsejlede sagsanlæg imod Linux, som lagde ryg til forretningernes systemer. Nu er det Linux-distributionerne Debian, Red Hat og Fedora, der kører løbet.

Det store ønske er at komme over på en fælles, ny platform. Men der hvor skoen gnaver er lukkede tredjepartsprogrammer.

»Det helt store problem er den 'closed source', som vi kører med. For eksempel laver Adobe ikke længere Flash-player til en gammel Red Hat 7.3.«

Flash-afspilleren benyttes blandt andet på Top-Toys intranet og de lokale intranet, som eksempelvis butikscentre benytter sig af. Det er nemt nok at smide en ny browser på en ældre Linux-box - browseren kan man nemlig selv kompilere - men det samme gør sig ikke gældende for de proprietære programmer.

»Så længe det er open source, kan jeg sagtens opgradere softwaren. Men i det øjeblik, det er closed source, så er jeg i hænderne på f.eks. Adobe, om de har lavet en Flash-afspiller til den gamle version af Red Hat. Og det har de ikke længere.«

Windows blev af sikkerhedsmæssige årsager fravalgt for mange år siden, og behovet for det ellers så populære styresystem har ikke meldt sig.

Linux i kasseapparatet

Det næste skridt for Top-Toy er at flytte selve NCR-kasseapparaterne over på Linux. I dag kører de DOS, men firmaet, som leverer softwaren til kasseapparaterne kan nu også byde på et Linux-produkt.

Det giver Top-Toy mulighed for at bruge kasseapparaterne som tynde klienter. Det kan f.eks. give mulighed for at sammenkoble e-learning i brug af kasseapparatet på intranettet, direkte med selve kasseapparatet. Tættere kobling mellem kasseapparatets boner og bogføringssystemet er en anden mulighed.

Script-automatisering holder i bogstaveligste forstand butikken kørende, fortæller Christian E. Lysel, der stort set ikke bruger tid på vedligeholdelse i det daglige, men har travlt med mange andre opgaver:

»Det kører af sig selv.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Andersen

Hvis de nu vælger at køre tynde klienter, mister de så ikke muligheden for, at en af klienterne kan overtage rollen som server?

Og så må der vel være andet software end Adobe Flash der giver problemer, da der jo er mange alternativer til Adobe Flash. Eller er de blevet bundet til det af andre veje (integration)?

Men da ganske spændende distribueret netværk :)

 • 0
 • 0
#3 Peter Favrholdt

HPs t5735 er en tynd klient med 1GHz AMD CPU med 1GB RAM og 1GB Flash disk. Den kommer fra fabrikken med Debian GNU/Linux, og kan både fungere som en tynd klient og en normal desktop PC hvor programmerne køres lokalt. Den er blæser-løs og lydløs :-) Vi bruger dem som kasse-apparat, hvor den kører både en webbrowser og en fuld LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). (Det er ikke BR/Toys'R'Us)

 • 0
 • 0
#4 Morten Jensen

En af vores kunder skiftede 25 tynde klienter ud fordi de koerte med for lav video oploesning. De koerer nu med OpenBSD som netvaerks monitoring. Nagios osv. Saa det med tynde klienter skal tages med et forbehold.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Som ITX-mand er jeg nødt til i samme forbindelse at nævne NComputing. Prismæssigt ligger de langt under både traditionelle tynde klienter og netbooks, både hvad angår anskaffelse og strømforbrug. De afvikler video i høj opløsning ganske fint, og understøtter desuden både Windows og Linux. Bare til inspiration :-)

 • 0
 • 0
#7 Daniel Udsen

De afvikler video i høj opløsning ganske fint, og understøtter desuden både Windows og Linux. Bare til inspiration :-)

Med understøtter både windows og linux mener du så at man kan instalere en fuld redhat eller windows7 på den? eller at den understøtter både X11 og RDP, eller er der tale om noget helt 3je.

I noget af deres matriale taler de om hosts assisted graphics. Det lugter lidt af at de oversælger deres buzzwords en smule. hvad ligger de realt i prismæssigt for et realistisk setup?

Ideen er rimeligt gammel sun's sunrays var f.eks. ret hyped omkring web1.0 boblen, oracle's NC 10år før det men den realle pris var altid højere end forventet når nætværks kompleksitet og backend skulle medregnes.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hej Daniel NComputing enheden er en form for virtuel desktop, og der skal ikke installeres noget på dem. De er egentlig blot adgangsenheder der benytter værtsmaskinens OS og software via sin egen protokol UXP. Om den understøtter X11 ved jeg helt ærligt ikke. Vi finder med glæde ud af det for dig, hvis du ønsker det.

Jeg har set det køre, og det afvikler rent faktisk flashvideo i 1080p helt fint. Prismæssigt koster enhederne 700-1.100 kroner afhængig af model (strømforbrug 2-5 watt).

Komplekst? nej ikke særligt. Du kan koble en NComputing enhed på en standard pc, et VMware eller Citrix setup, bare for at nævne et par eksempler.

Du er nok nødt til at prøve det, før du afskriver det på grund af gamle dages kiksere fra andre. Fakta er, at NComputing er verdens hurtigst voksende leverandør af virtuelle desktops.

 • 0
 • 0
#11 Ole Kofod

Ja, spændende artikel og vinkel. Jeg hæfter mig bl.a. ved, at NCR kasseapparaterne kører DOS. Jeg har også set adskillige skærmbilleder hos forskellige firmaer (GF-forsikring, Stark byggemarked, etc) som umiskendeligt lignede et DOS-program med 25x80 felter i max 16 farver. Lever DOS virkelig i bedste velgående endnu?

 • 0
 • 0
#12 Peter Favrholdt

Jeg bruger selv det gl. C4 bogføringsprogram - og det kører i dosemu på Linux.

Hvis man har dos-programmer men gerne vil have support for f.eks. nye USB-printere, email osv, så er det nærliggende at bruge Linux.

(Forudsætter selvfølgelig at man ikke har brug for MS Windows også).

 • 0
 • 0
#13 Daniel Udsen

@Mads

1100,- lyder billigt, men når man hverken får CPUkraft eller ram med i prisen samt at selve boksen ikke understøtter andet end sin egen protokol, er det så i realiteten billigt?

Et eller andet sted skal der placeres noget regnekraft, og hvis du har brug for 1kerne + 2 gb ram for at trække dit applikations load well så skal serveren kunne levere 1 kerne + 2GB ram pr bruger. Samt sende det hele til klienten hvilket er en mangedobling af netværks trafikken på dit nætværk.

Hvad kræves der af serveren, jeg gætter på der ikke er understøttelse for andet end x86 hardware, hvor en linux/X11 løsning f.eks. er mere fleksibel.

Derfor er det meget interesant hvordan et system som NComputing realt set virker. og det fortæller de ikke rigtigt. Hvis man f.eks. vil afspille 1024p flash hvor kører dekompileringen? Med en hybrid løsning har du selv kontrol over den slags.

effekt forbruget er interesant men det 10-15w er set før og tegra/snapdragon chipsetne er på vej i masseproduktion, så konkurenterne er dernede inden for 6-12 måneder.

Man kan grave sig så langt ind i en niche at man får nogle ekstreme vækstal uden at det numerisk representere noget nævneværdigt skift i markedet, det var tilfældet med sun sunrays der så vidt jeg ved ikke er en tabsforetning eller nogen real katastrofe, da systemerne som regel fungerede, de var bare ikke revolutionærende billigere når hele regnskabet blev gjort op, da backend kravne var for stive.

 • 0
 • 0
#14 Christian E. Lysel

Ove Andersen, 14. september 2010 07:20

Hvis de nu vælger at køre tynde klienter, mister de så ikke muligheden for, at en af klienterne kan overtage rollen som server?

En tynd klient for mig er en lille maskine, gerne driftstabil og gennemtestet, fx baseret på VIA C3, modsat de desktop PCer vi bruger idag.

Ole Kofod, 15. september 2010 19:59

Lever DOS virkelig i bedste velgående endnu?

Ja, da.

Selv når vi købe maskine der skal køre Linux, levere leverandørene tit FreeDOS, så vi ikke skal betale for en Microsoft licens.

 • 0
 • 0
#16 Deleted User

@Daniel

NComputing enhederne er jo netop ekstremt tynde klienter, og man kan selvfølgelig argumentere begge veje afhængigt af religion.

En Core i7 med 4GB kan ifølge NComputings egne oplysninger trække op til 30 samtidige brugere. Kompileringen foregår selvfølgelig i hosten, og der er ingen særlige krav til serveren. For mange er det jo netop fedt ikke at skulle tage stilling til hybridløsninger og lignende, så længe løsningen fungerer. Alt efter om det bare skal fungere.Endvidere finder du sandsynligvis ikke en løsning der udnytter det underliggende jern bedre end denne teknologi. Du kan køre det på en standard pc, eller implementere det i en full scale VDI løsning, så du bestemmer selv prisen.

NComputing er nok hverken værre eller bedre end sine konkurrenter når det gælder om at markedsføre sine produkter. Faktum er at de sidder på 15-20% af det amerikanske k12 skolemarked. Hvis man stædigt vil holde fast i de store, kendte producenter, bør man holde sig langt væk fra NComputing. Hvis ikke, er der måske en mulighed for at spare en masse penge.

Ja, de andre producenter kommer måske også med noget der effektmæssigt når ned omkring 2-5 Watt indenfor 6-12 måneder, men i IT-branchen er et sådant forspring da også ganske imponerende :-)

 • 0
 • 0
#17 Rune Ploug

Som en der snart skal skrive speciale inden for noget der helst skal være distribueret synes jeg det slående hvor enkelt men stabil og fornuftig den løsning virker med de decentrale servere som alt sammen kan køre på billig og fleksible platforme fordi man har gidet at bruge den smule tid det tager at sætte det sig ind i hvordan man får det på Linux og har haft folk der kan. Man skal ikke undervudere at mange ikke bruge Linux fordi deres folk ikke kan fordi de ikke har ekspertisen eller tiden til at lære det og det ikke mange år siden at der i mange normale situation ikke var en reel mulighed for Linux uden andre negative effekter der var for store smerter politiks som omskoling osv. Tager man det her system i forhold til f.eks. DSB der insistere på at bruge ustabile windows løsninger der gang på gang går ned med BSOD eller reboots der ikke engang går igennem og alt i alt virker alt kunde relateret meget centraliseret styret. Alt det bare fordi de f.eks. har deres custom software eller content løsninger leveret eller hjemmelavet af folk der tydeligvis ikke levere til linux og lignede der kan køre på low end eller embedded systemer eller også må de ikke fordi krav spec' har været alt for hård. Jeg kender folk der har mange år på bagen i management DSB dog ikke IT og hvad jeg hører om det togtekniske syge bureaukratiske og dårlige ledelse og topledelse/politiske nedskæring på ellers meget vel fungerende systemer kunne det ligne dem.

Nå men flere af den slags artikler. Og NComputing jeg synes at vi burde få en 1-til-1 test af strøm forbrug og indkøbs udgifter mod andre løsninger for det ser interessant ud men medmindre enkelt har brug for meget kraft lokalt kan jeg slet ikke se hvorfor man ikke kan spare på infrastrukturen, strømmen osv. lidt mere ved andre løsninger. Men også interessant.

 • 0
 • 0
#18 Baldur Norddahl

Ifølge Wikipedia artiklen om dem, så supportere de kun den forældede version Ubuntu 8.10.

Det lyder ikke særlig betryggende at man på den måde bliver begrænset af hvilket OS man ønsker.

Jeg står ikke lige og skal bruge en tynd klient, men hvis jeg gjorde, ville det blive en skip alene af den årsag.

De tynde klienter skal kunne fungere med standard open source i den anden ende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere