Færre unge svenskere deler filer

4. juni 2014 kl. 07:586
Færre unge svenskere deler i dag filer, end tilfældet var for fem år siden, men det er ikke fordi de unge er blevet mere lovlydige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Færre unge svenskere benytter fildelingstjenester som The Pirate Bay, skriver Sverige Televisions Nyheter - SVT.

I en undersøgelse, som forskere hos Lunds Universitet har gennemført med hjælp fra netop The Pirate Bay, er 4000 unge svenskere i alderen 18 til 24 blevet spurgt om deres holdninger og vaner i forhold til fildeling, og tendensen viser, at færre deler filer.

Andelen af unge, der dagligt deler filer, er faldet fra 32,8 i 2012 til 29 procent i år, mens andelen af unge, som aldrig deler filer er steget fra 21,6 til 30,2 procent i tidsrummet 2009 til 2013.

Spotify og Netflix får æren

»Det er et lille, men signifikant fald,« siger Måns Svensson, leder af forskningholdet Cybernorms at Lund University til SVT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man lytter til, hvad de unge mennesker selv siger, så er det de nye bedre lovlige tjenester, som har været skyld i faldet, mere end det er af respekt for loven. Der har været en trend, hvor alternative legale løsninger som Spotify og Netflix ændrer forbrugermønstrene blandt de unge mennesker,« fortæller Måns Svensson videre.

Mindre respekt for loven

I forbindelse med forskningen har Måns Svensson spurgt de unge, hvorvidt loven spillede ind når de ikke delte filer, og i de fleste unges tilfælde var det langt fra tilfældet.

Kun 16,9 procent delte i 2013 ikke filer af respekt for loven, hvor det var 24 procent i 2009.

»Hvad der er interessant er, at for første gang har set, at fildeling er gået ned, uden at det har forbindelse til en dom,« siger Måns Svensson.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. juni 2014 kl. 13:08

Omend jeg glæder mig over at de lovlige alternativer (som forventet) reducerer den ulovlige fildeling, så kan jeg ikke undgå at spekulere over hvor længe der mon går, før at anti-pirat-grupper kommer rendende med påstande om at det er deres fortjeneste.

5
4. juni 2014 kl. 16:48

Hvorfor downloade filer og bruge sin HDD-plads når man blot kan streame dem?

Der finde i dag masser a streaming sites som fikser problemerne med at man ikke kan det ene eller det andet afhängigt af hvilket land man bor i o.s.v.