Færre kvinder optaget på it-uddannelser

Blot 27 procent af alle optagne på it-uddannelser er kvinder. Og udviklingen går i den gale retning.

Til efteråret starter 5.520 unge på en it-uddannelse. 4.035 af dem er mænd.

Læs også: Her er optagelsestallene for it-uddannelserne i 2013

Dermed er kun 1485 eller 27 procent kvinder - noget under den ligelige kønsfordeling, stort set alle uddannelsesinstitutioner, brancheforeninger og politikere er enige om, bør være målet.

Og ikke nok med, at kvindeandelen er lav - den er også faldende. Dansk IT noterer i en pressemeddelelse, at kvinderne i år udgør 27 procent, mens andelen i 2012 var 28 procent.

Læs også: Jubel over rekordoptag: »I dag bliver man ikke stemplet som nørd, fordi man interesserer sig for it«

Dansk IT mener, det er en uheldig udvikling, da virksomhederne på den baggrund går glip af et rekrutteringsgrundlag, og kvinderne går glip af gode karrieremuligheder.

»Der er ikke tale om et voldsomt skred, men trods alt en udvikling, der er værd at holde øje med. Det skulle gerne gå den anden vej, og en af nøglerne til den udvikling vil være en styrkelse af den digitale læring og de digitale skaberfag i grundskolen – på den måde får alle tidligt en fortrolighed med det digitale arbejde, uanset køn,« udtaler Dansk IT's administrerende direktør Per Andersen.

Læs også: Dansk IT ansætter direktør fra Capgemini

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (13)

Lars Holm Jensen

Det er måske en forkert måde at skrive overskriften på når der nu er 6% flere kvinder optaget på it-uddannelserne. Dog er stigningen ikke lige så stor som stigningen hos mændene, derfor er andelen lavere.

Dennis Krøger

Den ligegyldighed igen... Flere kvinder har interesse for nogle ting, flere mænd for andre.

Hvorfor i alverden skal det gøres til et problem? Det næste bliver at der bliver ramaskrig fordi alt for få mænd har lyst til at gå i kjoler.

Daniel Udsen

IT er et af de få fag der var mindre mandsdomineret i de grumme gamle dage end i dag, hvilket giver en interesant køns debat.

Og næsten alle statistikker pejer på at der er end endnu større uligevægt i ansøger skare end bland de optagne altså er der ikke noget glasloft, pigerne søger simpelthen ikke IT stilliger eller uddannelser.

Er der egentligt kommet mindre eller mere fokus på dreng/pige foreskelle i børne literatur i den periode der modsvare de nye studerendes opvækst?. Spøgsmålet er om ikke problemet starter dybt nede i skole og børnehave system hvor børnene indoktrineres forkert?

Torben Mogensen Blogger

Man hører hele tiden, at det er et problem med skæv kønsfordeling på it-uddannelser, men der er andre uddannelser med skæv fordeling. Her er et udpluk fra Københavns Universitetsuddannelser:

  • Folkesundhedsvidenskab (8,6%)
  • Tandplejer (10,7%)
  • Husdyrvidenskab (5,7%)
  • Dansk (16,6%)
  • Engelsk (22,1%)

Fælles ved disse skæve fordelinger er, at mindretallet er af hankøn. Og så er det åbenbart ikke noget problem.

Men i stedet for at fokusere på kønnenes præferencer for forskellige fag, så bør man måske snarere se det som et problem, at mænd kun udgør 40% af de optagne på universitetet spredt over alle fag. Så man burde måske snarere glæde sig over, at der findes uddannelser, der kan trække flere af hankøn til at tage en videregående uddannelse.

Christopher Bonitz

Jeg syntes du har fat i noget af det rigtige, IT faget kan hurtigt komme til at virke som om det ikke ønsker kvinder, det er faktisk helt omvendt.
Det interessere simpelthen bare ikke lige så mange kvinder som mænd.

Dog tror jeg ikke vi kan bruge så generel en statistik til at fortælle os om kvindes interesser i IT verdenen.

I stedet kunne det være interessant at høre hvilken typer IT jobs kvinder søger ind på? er det infrastruktur, programmering, leder eller support jobbet de ønsker?

Mikkel Knudsen

De har sikkert alt for travlt med ligestilling, kvindekamp og feminisme til at sätte sig ned og lære et programmeringssprog.

Hvor passer de mandlige it-studerende feminister ind i din udregning?

IT faget kan hurtigt komme til at virke som om det ikke ønsker kvinder, det er faktisk helt omvendt.

Jeg tror Jans kommentar er et rimelig godt modeksempel på dit udsagn :)

Jonas Høgh

hvorfor Version2 har valgt at grave denne artikel op af mølposen..?

Men nu vi er her: Mere topDatamat til folket!!11

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017