Færre kvinder optaget på it-uddannelser

1. august 2013 kl. 11:3713
Blot 27 procent af alle optagne på it-uddannelser er kvinder. Og udviklingen går i den gale retning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til efteråret starter 5.520 unge på en it-uddannelse. 4.035 af dem er mænd.

Dermed er kun 1485 eller 27 procent kvinder - noget under den ligelige kønsfordeling, stort set alle uddannelsesinstitutioner, brancheforeninger og politikere er enige om, bør være målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og ikke nok med, at kvindeandelen er lav - den er også faldende. Dansk IT noterer i en pressemeddelelse, at kvinderne i år udgør 27 procent, mens andelen i 2012 var 28 procent.

Dansk IT mener, det er en uheldig udvikling, da virksomhederne på den baggrund går glip af et rekrutteringsgrundlag, og kvinderne går glip af gode karrieremuligheder.

»Der er ikke tale om et voldsomt skred, men trods alt en udvikling, der er værd at holde øje med. Det skulle gerne gå den anden vej, og en af nøglerne til den udvikling vil være en styrkelse af den digitale læring og de digitale skaberfag i grundskolen – på den måde får alle tidligt en fortrolighed med det digitale arbejde, uanset køn,« udtaler Dansk IT's administrerende direktør Per Andersen.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
27. november 2014 kl. 11:36

hvorfor Version2 har valgt at grave denne artikel op af mølposen..?

Men nu vi er her: Mere topDatamat til folket!!11

8
5. august 2013 kl. 13:38

Man hører hele tiden, at det er et problem med skæv kønsfordeling på it-uddannelser, men der er andre uddannelser med skæv fordeling. Her er et udpluk fra Københavns Universitetsuddannelser:

  • Folkesundhedsvidenskab (8,6%)
  • Tandplejer (10,7%)
  • Husdyrvidenskab (5,7%)
  • Dansk (16,6%)
  • Engelsk (22,1%)

Fælles ved disse skæve fordelinger er, at mindretallet er af hankøn. Og så er det åbenbart ikke noget problem.

Men i stedet for at fokusere på kønnenes præferencer for forskellige fag, så bør man måske snarere se det som et problem, at mænd kun udgør 40% af de optagne på universitetet spredt over alle fag. Så man burde måske snarere glæde sig over, at der findes uddannelser, der kan trække flere af hankøn til at tage en videregående uddannelse.

7
2. august 2013 kl. 14:22

IT er et af de få fag der var mindre mandsdomineret i de grumme gamle dage end i dag, hvilket giver en interesant køns debat.

Og næsten alle statistikker pejer på at der er end endnu større uligevægt i ansøger skare end bland de optagne altså er der ikke noget glasloft, pigerne søger simpelthen ikke IT stilliger eller uddannelser.

Er der egentligt kommet mindre eller mere fokus på dreng/pige foreskelle i børne literatur i den periode der modsvare de nye studerendes opvækst?. Spøgsmålet er om ikke problemet starter dybt nede i skole og børnehave system hvor børnene indoktrineres forkert?

11
27. november 2014 kl. 10:46

Jeg syntes du har fat i noget af det rigtige, IT faget kan hurtigt komme til at virke som om det ikke ønsker kvinder, det er faktisk helt omvendt. Det interessere simpelthen bare ikke lige så mange kvinder som mænd.

Dog tror jeg ikke vi kan bruge så generel en statistik til at fortælle os om kvindes interesser i IT verdenen.

I stedet kunne det være interessant at høre hvilken typer IT jobs kvinder søger ind på? er det infrastruktur, programmering, leder eller support jobbet de ønsker?

6
2. august 2013 kl. 13:55

Den ligegyldighed igen... Flere kvinder har interesse for nogle ting, flere mænd for andre.

Hvorfor i alverden skal det gøres til et problem? Det næste bliver at der bliver ramaskrig fordi alt for få mænd har lyst til at gå i kjoler.

4
1. august 2013 kl. 19:07

topDatamat

Hvad skete der egentlig med topDatamat? Stoppede i bare efter de 2 udsendelser?

2
1. august 2013 kl. 17:21

Manu må på banen - NU!

10
27. november 2014 kl. 10:27

De har sikkert alt for travlt med ligestilling, kvindekamp og feminisme til at sätte sig ned og läre et programmeringssprog.

/Jan

1
1. august 2013 kl. 13:44

Det er måske en forkert måde at skrive overskriften på når der nu er 6% flere kvinder optaget på it-uddannelserne. Dog er stigningen ikke lige så stor som stigningen hos mændene, derfor er andelen lavere.