Færre end hver 6. søger ind på studiet med digital signatur

30. juni 2010 kl. 09:4811
Det er et fåtal af de kommende studerende på de videregående uddannelser, som har søgt ind med en digital signatur. Sidste år var det blot 7.783 ud af 60.000.
Artiklen er ældre end 30 dage

De unge foretrækker stadig papir og kuglepen, når de i disse uger skal søge ind på de videregående uddannelser. Mindre end hver sjette bruger den digitale signatur. Det skriver gratisavisen Urban.

Sidste år var det blot 7.783 ud af 60.000, som brugte den digitale signatur til at søge ind på en videregående uddannelse.

I år tallet foreløbig ifølge Urban oppe på 9.000 ansøgere ved hjælp af digital signatur.

»Den digitale signatur er simpelthen for dårlig, for teknokratisk og for uigennemsigtig for almindelige mennesker,« siger lektor i datalogi Erik Frøkjær fra Københavns Universitet til Urban.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen håber, at den nye digitale signatur, NemID, som lanceres i morgen den 1. juli, vil være nemmere at bruge for de studerende, så flere vælger at sende deres ansøgning elektronisk.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. juni 2010 kl. 11:14

... men for forvaltningen.

De fleste mennesker søger ind på en videregående uddannelse én eller to gange i livet, hvis overhovedet.

At digitalisere det område er m.a.o. ikke sket for borgerens skyld men for myndigheden. I det lys synes jeg det lyder som en rigtig flot digitaliseringsgrad.

Digital Signatur er for pokker ikke et mål, men et [b]middel[/b]. Og OCES løsningen er [b]middelgod[/b], men kan nok ikke gøres meget bedre uden en bedre investering i hardwaretokens, så den ikke er knyttet til specifikke maskiner som den er nu. Måske skulle man bare have gjort det én gang for alle tilbage da OCES startede - eller nu.

Hvis man kigger på de steder hvor digital signatur har kørt i årevis (først som klasse II, sidenhen OCES) så finder man masser af tilfredse brugere p.g.a. de procesforbedringer, det har muliggjort.

Det ville klæde debatten om digital signatur hvis formål og midler ikke blev klistret sammen som det gøres her.

P.S: Og kan vi ikke holde denne debat fri for den sædvanlige for og imod NemID nøgle-på-server diskurs, den er fint dækket andetsteds!

4
30. juni 2010 kl. 12:13

Jeg er enig med Jesper i, at der ikke er nogen grund til at gentage kritikken af NemIDs løsning her.

Men denne artikel får mig til at fundere over, hvad der holder folk tilbage fra at bruge digital signatur.

Ofte lyder begrundelsen, at den nuværende udgave er for svær at bruge og forstå. Det er også det, Erik Frøkjær siger. Nu er han jo også HCI-mand.

Men er det den eneste forklaring? Det kunne være rart med en videnskabelig undersøgelse af årsagen.

Umiddelbart kan jeg se flere mulige grunde til, at folk ikke bruger digital signatur:

  • Det er for besværligt at anskaffe
  • Det er for besværligt at bruge
  • Det virker dårligt med den software, man bruger
  • Borgeren føler ingen reel fordel ved at bruge digital signatur
  • Borgeren frygter at blive gjort ansvarlig for fejl/misbrug af systemet
  • Borgeren gider ikke sætte sig ind i endnu et system og holde rede på endnu et password.
  • Borgeren har ikke tillid til, at data bliver behandlet forsvarligt.
  • Borgeren ønsker ikke yderligfere centralisering

Jeg tror selv, at man undervurderer, at folk dybest set ikke stoler på digital signatur i den nuværende og i nær fremtid kommende tilstand.

5
30. juni 2010 kl. 12:33

Min datter anskaffede en digital signatur da hun fyldte 18 (for at søge om SU). Men hun fik det aldrig til at virke, selv om hun prøvede med både Firefox og Internet Explorer (begge under WinXP). Jeg prøvede også at hjælpe, men lige lidt gavnede det.

Derfor brugte hun heller ikke digital signatur til at søge uddannelse. Hun prøvede ellers igen at få det til at virke, men igen uden held. Så ansøgningen er printet ud og postet med almindelig post.

Så jeg er helt enig med Erik: Løsningen er for dårlig. Om NemID bliver bedre vil kun tiden vise.

11
3. juli 2010 kl. 12:08

Sidste år måtte jeg opgive at søge ind via Den Koordinerede Tilmelding (på endnu en videregående uddannelse) med mit OCES-certifikat. Det lykkedes heller ikke at få adgang til studiestedets intranet med mit certifikat, selvom man tilbydes SSO med digital signatur. Jeg forsøgte mig fra både Windows XP og Linux, og med både Internet Explorer og Firefox - uden held.

OCES-certifikatet er altså ganske enkelt ikke korrekt understøttet på flere af de steder hvor det påstås at være understøttet. Hos UNI-Cs support hos itst.dk fik jeg i øvrigt at vide at jeg skulle benytte "kompatibilitets-tilstand" i Internet Explorer, for at logge på... (det virkede nu stadig ikke med OCES-certifikatet). Jeg tvivler på det er blevet ændret endnu, så svaret er nok nærmere at det er imbecile web-designere, der har tegnet og klikket sig vej til at integrere OCES-login i tilmeldingen. Er jeg den eneste der synes det er pinligt at man stadig kan lave offentlige hjemmesider som ikke følger HTML-standarden? For snart 41 år siden kunne computere landsætte et fartøj med to passagerer på en fremmed klode OG få dem sikkert tilbage igen til Jorden... Nogen burde tage sig sammen og fejlrette noget software...

Den nye NemID kræver stadig et plugin for at fungere, nemlig Java. Loven om altings råddenskab vil på et tidspunkt medføre at de dele som kræver Java på et tidspunkt vil blive indbyrdes inkompatible - foruden at alle typer plugins er potentielle malware-magneter...

  • Jeg må tilstå at jeg ikke er ovenud imponeret, men der er heller ikke meget som peger i retning af at man har ønsket NemID for borgerens skyld. Papkort etc. giver brugeren det indtryk at det er mere sikkert end OCES-certifikatet, selvom andre tråde her mere end antyder noget andet. Til gengæld er der nok nogle bureaukratiske lobbyister som har tjent mange penge til deres respektive arbejdsgivere, og administration (og overvågning) bliver mange gange lettere nu, end det har været tidligere.

Hvorfor indføre teknik for teknikkens skyld, når man kan indføre teknikken for at lette sit arbejde? NemID ligner et mønstereksempel på hvordan man kan lænse statskassen for store beløb uden at opnå nogen egentlig forbedring i det lange løb.

  • Er det bare mig, eller?
6
30. juni 2010 kl. 12:43

Når den nye nemid bliver taget i brug vil de fleste banker kun tilbyde login til private med nemid. Da der efterhånden er meget få der vil undvære netbanken vi folk få den til at virke.

Desuden kræver nemid som singel sign on ingen specialprogrammer som den nuværende løsning gør.

Så det er mere interessant at hvor mange der søger elektronisk næste år.

7
30. juni 2010 kl. 13:33

Lad dem dog bruge deres Facebook-login i stedet ;)

8
30. juni 2010 kl. 14:25

Lad dem dog bruge deres Facebook-login i stedet ;)

Måske ikke Facebook men i det mindste OpenID. Så ville løsningen også virke udenfor landets grænser!

9
30. juni 2010 kl. 15:01

Måske ikke Facebook men i det mindste OpenID

Så du foreslår at man bruger f.eks. OpenID Attribute Exchange til at udveksle et bevis fra en central "OCES signer", som sitet, der skal bruge OCES oplysningerne så kan checke imod denne.

Tjah, det skal nok kunne virke, og man kan undgå CPR numre, men jeg ved sgu' ikke om det bliver nemmere at administrere for slutbrugeren:

For at få sammenlignelig sikkerhed skulle man logge ind med OpenID (ligesom man angiver sin email idag) og bede om at tilknytte sine borgeroplysninger til den valgte OpenID konto og så modtage papirbrev på folkeregistersadressen med et engangspin i. Det skulle man så ind og godkende, så det kunne "store" beviset via OpenID.

Men man ville stadig ikke have nogen privat nøgle man kunne bruge til juridiske bindende underskrifter.

Så nej, jeg kan ikke se at det (alene) er vejen frem. Fint til offentlig login, men ikke til en fuldgod signatur.

10
30. juni 2010 kl. 16:28

Jeg har haft digital signatur siden 2003 og har ikke haft større problemer end at de nemt kunne løses. Godtnok kører jeg Linux, men alligevel.

Jeg bruger digital signatur så meget som muligt og i dagligt brug synes jeg ikke at der ikke mere bøvl end hvad en rimelig sikkerhed tilsiger. Og jeg er herre over min private nøgle.

2
30. juni 2010 kl. 11:29

Sålænge man ikke stopper en offentlig login-løsning ned i halsen på folk, så tror jeg at det er de færreste 18-årige der vil have en rent offetlig login-konto.

Jeg havde i hvert fald ikke meget personlig kontakt med det offentlige før jeg begyndte at studerer. Det får man vel først når man enten skal på bistand eller får børn? (Og jeg har endnu ikke været i nogle af de to situationer)

At lempe det igennem netbanken tror jeg klart vil øge min brug af løsningen, men indtil da er det da højst 2 gange årligt at jeg er blevet præsenteret for muligheden at bruge den digitale signatur. Så hvorfor skulle jeg have bekymret mig om at få den?

3
30. juni 2010 kl. 11:39

Så hvorfor skulle jeg have bekymret mig om at få den?

Netop. Overskriften kunne derfor lige så godt have været: "Success: Næsten hver 6. søger ind på studiet med digital signatur"

(Det er ikke kun bistand og børn: Hvis man er selvstændig er digital signatur også rigtig nyttig)