Færre datamatikere på skolebænken - uddannelsen skal sælges bedre

Optaget af studerende på datamatiker-uddannelserne faldt med otte procent i år. Uddannelseschef er ked af udviklingen og foreslår at give uddannelsen et nyt navn.

Det er en fin uddannelse - men den bliver ikke solgt godt nok.

Sådan lyder vurderingen hos uddannelseschef Per Jensen på Roskilde Handelsskole, efter at antallet af nye datamatiker-studerende faldt otte procent i år sammenlignet med sidste år.

»Det er beklageligt, at den uddannelse ikke har mere medvind, for det burde den have,« siger han.

På Roskilde Handelsskole, der hører under Erhvervsakademi Sjælland, får man i år cirka 20 nye datamatiker-spirer ind, hvilket er på niveau med sidste år. Men der er plads til og ønske om mange flere end det.

»Vi havde håbet på, at stigningen ville komme stille og roligt, men det blev samme niveau. Det er ærgerligt, for det er jo helt oplagt for Danmark samlet set, at der er flere med gode it-kompetencer,« siger Per Jensen.

Det samlede antal nye studerende på datamatikeruddannelser i Danmark bliver i år på 564 mod 604 sidste år. Men i 2008 var optaget også væsentligt bedre end i årene før, hvor mellem 350 og 400 hvert år ønskede at blive datamatikere.

Alligevel synes Per Jensen, at der skal gøres mere for at få tiltrukket flere kommende datamatikere.

»Indholdet af uddannelsen er aktuelt og giver en god ballast. Men måske er tiden løbet fra navnet på uddannelsen. Datamatik lyder nok forkert i de unges ører,« mener han.

Ikke nok ansøgere til et hold

På erhvervsskolen CELF på Lolland og Falster havde man satset på at genstarte et datamatikerhold efter nogle års pause. Men her var antallet af ansøgere så lavt, at idéen blev droppet.

Her har studieleder Jens Lautrup Nørgaard også gjort sig tanker om, hvorfor det mon er svært at få unge til at gå datamatiker-vejen.

Han er ikke fagekspert på datamatiker-uddannelsen, men hører fra andre, at uddannelsen tager sig gammel og grå ud.

»Vi skal måske se på, hvordan uddannelsen matcher de forventninger, som de studerende har. Den er tilsyneladende svær at sælge,« siger han.

Langt bedre går det for uddannelsen til multimediedesigner. Her strømmer unge til, og siden 2005 er antallet af optagne på landsplan næsten fordoblet fra 562 til 1062. Traditionelt har de færdiguddannede multimediedesignere også været til at afsætte på arbejdsmarkedet, indtil finanskrisen slog igennem bredt, fortæller Jens Lautrup Nørgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Torsten Holtse

Jeg er selv datamatiker-studernede, der skal i gang med hovedopgaven, og vi har igennem hele studiet hørt om hvor forfærdeligt få, der søger ind. Når jeg så læser jobannouncer på nettet er der stort set ingen, der vil have datamatikere. De vil stort set alle mindst have bachelor dataloger eller IT-ingeniører, eller er det også bare et udslag af et dårligt ry/navn til datamatiker-uddannelsen?

 • 0
 • 0
Daniel Madsen

600 studerende er ihvertfald ikke specielt mange og datamatiker er jo en ret bred uddannelse med mange anvendelsesmuligheder og også med mulighed for at bygge en kandidat i datalogi ovenpå.

For et par år siden blev datamatikere nævnt i rigtig mange jobannoncer, specielt i forbindelse med webudviklingsprojekter og .NET/Java udvikling, så et eller andet er der da sket hvis det er rigtigt som du siger at uddannelsen stortset ikke nævnes længere.

Selve datamatikeruddannelsen er faktisk helt OK efter min mening (har selv taget uddannelsen), men mit umiddelbare indtryk er at uddannelsen har fået et halvdårligt ry fordi det har været for nemt at opnå et eksamensbevis uden egentlig at have sat sig godt nok ind i stoffet på uddannelsen og uden at man reelt var klar til arbejdsmarkedet. Jeg er bange for det har givet et negativt indtryk af uddannelsen, når de er kommet ud i erhvervslivet og ikke har kunnet leve op til forventningerne. Det problem vil jeg mene man skal have løst ellers tror jeg ikke et navneskifte har andet end en kortvarig effekt.

 • 0
 • 0
Andreas Ryge

Indholdet af uddannelsen er aktuelt og giver en god ballast. Men måske er tiden løbet fra navnet på uddannelsen

Jeg tror ikke at man kan sælge noget på indpakningen. Det vigtige spørgsmål er, om uddannelsen rent faktisk har det rigtige indhold, eller om tiden er løbet fra uddannelsen.

Datamatikere er rigtig dygtige til det de laver - datamatik. Det skal der ikke herske tvivl om, men er det dette håndværk som virksomhederne efterspørger? Har de studerende set et fald i efterspørgslen, og har uddannelseschefen misset dette?

I stedet for at forsøge at redde en uddannelse for uddannelsen skyld, skulle man måske hellere prøve at se langsigtet og se hvilken retning branchen og danmark bevæger sig i, og så prøve at satse på uddannelser der kan dække det behov, der opstår om 5-10 år. Måske er der ikke brug for datamatikere til den tid.

Det er den debat jeg gerne ville se.

 • 0
 • 0
Torsten Holtse

Det var også lidt min pointe, Andreas. Indeholder datamatikeren ikke det virksomhederne efterspørger eller er det virksomhederne der har galt fat i hvad datamatikeren indeholder.

Hvad mener du egentlig når du siger "datamatik"? Når du snakker om fremtidigt behov for danmark og branchen for det mig til at tro du ser datamatikere som code-monkeys. Bevars, man lærer da at kode some datamatiker, men det er jo ikke det eneste :-)

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Jeg blev uddannet som Datamatiker i April 2007, og nu er jeg for nyligt blevet IT ingeniør.

Både nu og i 2007 ser jeg at der foretrækkes IT ingeniører og dataloger til stillinger, hvor jeg synes at datamatiker også ville passe fint eller meget godt til kravene i en jobannonce.

Så for mig ser det ud til at der mangler noget information til virksomhederne om hvad en datamatiker rent faktisk kan, men det kan være den er blevet gammel - og at de unge hopper direkte på IT Bachelor uddannelsen (f.eks. http://it.au.dk/).
Jeg tror at de skriver IT ingeniør og datalog, fordi at virksomhederne har en ret god ide om hvad personer med en sådan uddannelse kan og ikke kan.

 • 0
 • 0
Olav K. Poulsen

Jeg mener ikke at det alene er navnet Datamatiker den er gal med. Tendensen går mere og mere imod bachelor, særligt efter alle professionsbachelor mulighederne kom frem. Arbejdsgiverne søger efter titler, og her nævnes Datamatiker yderst sjældent. Det er altid enten bachelor, master, ingeniør eller kandidat de søger, uanset om det de rent faktisk har brug for er en alsidig datamatiker.

Der er ikke noget galt med uddannelsen. Og behovet for alsidige folk der nemt kan læres op til specialister af forskellig slags er også eksisterende. Men den fine titel mangler.

Så jeg mener at uddannelsen bør omstruktureres således at man kommer ud med en bachelorgrad, eller får hurtigere adgang til en bachelorgrad efterfølgende. Måske en uddannelse der følger den nuværende datamatikeruddannelse de første 2 år, og så en specialisering på 1-1½ år, som kan ende med en bachelorgrad.

Hvorfor skal man så ikke heller søge direkte på IT universitetet eller datalogi studiet?

Fordi datamatikeruddannelsen er et helt anderledes alternativ til universitets studierne, som der bør være plads til i uddannelsessystemet. Jeg har prøvet begge dele, og den traditionelle klasseundervisning på datamatikeruddannelsen er guld værd for mange der ellers ville føle sig udenfor i de fleste universitets bachelor uddannelser.

 • 0
 • 0
Død Profil

Så jeg mener at uddannelsen bør omstruktureres således at man kommer ud med en bachelorgrad, eller får hurtigere adgang til en bachelorgrad efterfølgende.

Af ren nysgerrighed gik jeg til et informationsmøde om de nye professionsbachelorer. Mit indtryk er, at de på skolerne tilrettelægger datamatiker uddannelsen, så man på 3.5 år kan få sig en datamatiker+professionsbachelor i et hug.

Jeg var dog overrasket over indholdet i de professionsbachelor uddannelser. De virker meget fjerne fra hvad jeg havde som bachelor i datalogi. Der er fokus på "bløde" fag som projektledelse, systemintegration og test/QA.

En anden detalje jeg blev overrasket over er, at det lader til at underviserne på professionsbacheloren er de samme som på datamatiker uddannelsen. Det lyder lidt som om det bare bliver "mere af det samme" end reelt at hæve niveauet.

 • 0
 • 0
Olav K. Poulsen

Hvis du først skal tage en datamatiker uddannelse, og dernæst en professionsbachelor på 1½ år. Så bliver det nok snarere 4 år, og ikke 3,5 år.

De "bløde" fag du omtaler, kan jeg godt forestille mig ligger fjernt fra datalogi uddannelsen. Men de er måske ikke så forskellige fra mange af fagene på ITU?

 • 0
 • 0
Rasmus Nielsen

Datamatiker er "erhversfaglig" og datalogi studiet er en videnskabelig uddannelse.
Derfor giver det rigtig god mening at professionsbachelor fortsætter i det samme spor, ellers kunne man jo bare læse datalogi....

Det har aldrig været meningen at datamatiker uddannelsen skulle være videnskabelig i den forstand som datalogi studiet er.
Datamatiker handler om praktisk anvendelse af programmering, systemudvikling, projektarbejde osv.

Grunden til at datalogi tidligere var den naturlige vej hvis man ville læse videre, var nok pga. manglende alternativer....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere