Færøske betjente drømmer om Dansk Politis it-system fra 1997: »Så kan du forestille dig, hvor dårligt vores er«

Færøsk Politi arbejder i et sagsbehandlingssystem, som ikke taler sammen med nogle andre systemer, og hvor næsten alt skal indtastes manuelt. Systemet er ifølge formand for Færøernes Politiforening Absalon Áargard, lysår efter det danske, som stammer fra 1997.

»Vi er lysår bagefter,« siger Absalon Áargard, der er formand for Færøernes Politiforening, til Version2 om Færøsk Politis sagsbehandlingssystem sammenlignet med det danske.

Det danske sagsbehandlingssystem Polsas er fra 1997 og har ellers lidt under kritik af at være utilstrækkeligt og noget af en oldsag, blandt andet fordi Polsas ikke snakker på tværs af politikredse, så sager skal sendes manuelt, hvis en anden politikreds skal involveres, og fordi Polsas har problemer med at gemme sager automatisk. Til den kritik kommenterer Absalon Áargard:

»Så kan du forestille dig, hvor dårligt vores er.«

Arbejder i midlertidig 'overbygning på en skrivemaskine'

Det færøske politi har ligesom det grønlandske arbejdet i systemet, der var forgænger til Polsas ved navn Polsys helt ind til for tre år siden. Her stoppede systemet med at fungere, hvorfor det på Færøerne blev erstattet af det midlertidige system Niflheimr, som Politiets Koncern IT (KIT) står bag. På Grønland fik man et lignende system.

Absalon Áargard beskriver Niflheimr som 'en overbygning på skrivemaskine'.

»Vi vil have et system på lige fod med det i Danmark,« siger han og forklarer:

»Polsas er forbundet med andre systemer og henter oplysninger fra andre systemer, og det i sig selv er en kæmpe forbedring.«

Taster og taster

Når Absalon Áargard opretter en sag i Niflheimr, skal han manuelt indtaste persondata såsom adresse, navn osv. og data om køretøjer.

Når sagen er oprettet, skal Absalon Áargard og andre færøske betjente indberette sigtelsen manuelt til Kriminalregistret, og hvis der er tale om en bøde, skal sagen manuelt sendes til bødesystemet.

Skriver en betjent senere en rapport på sagen, skal al persondata tastes ind på ny, ligesom oplysninger der ændrer sig, manuelt også skal tastes ind.

Absalon Áargard og opsummerer:

»Det skaber en hulens masse ekstraarbejde,« og ifølge ham er konsekvensen:

»Vi bruger tre, fire, fem gange så meget energi på en sag, så vi kan ikke nå lige så mange sager. Det betyder også, at vi bruger mere tid på sagsbehandling i stedet for at være ude og holde øje med færdslen osv.«

Udsigt til Polsas i 2017

Nu har færøsk politi dog land i sigte. De er blevet lovet af KIT, at komme med på Polsas vognen i løbet af 2017 - altså tyve år efter Dansk Politi. Det er dog et løfte, som de har hørt før, og som tidligere ikke er blevet til noget.

»Først når vi har systemet, tror vi rigtigt på det,« kommenterer Absalon Áargard.

Det har ikke været muligt for Version2 at få et interview med Dansk Politis Koncern IT: KIT, da de rette medarbejdere er på ferie. KIT bestemmer ellers hvilke systemer, politikredsene har, og hvilke opdateringer, der skal laves.

Tidligere har Poul Erik Høj Weidick, der er specialkonsulent i KIT med ansvar for Færøerne og Grøndland udtalt til magasinet Dansk Politi:

»Rigspolitiet har lovet, at der ikke bliver flere lappeløsninger. Nu skal de (red. Færøernes- og Grønlandsk politi) have et system, der opfylder deres behov.«

Kan måske få opdateringer

Hvis det sker, vil det vække glæde, for selvom Polsas som sagt har haft problemer, er det løbene blevet forbedret, forklarer Absalon Áargard:

»Der er hele tiden justeringer i det danske system, og får vi samme system som i det i Danmark, får vi del i de forbedringer,« siger han og tilføjer, at Polsys aldrig i den tid, Færøsk Politi havde det, blev opdateret og Niflheimr kun har fået de absolut nødvendige justeringer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere