I sommer besluttede Den Europæiske Centralbank, ECB, at udrulle en ny online- og mobilbetalingsløsning til november næste år, som kan benyttes på tværs af lande i EU. Det skriver finans.dk.
Løsningen kommer til at hedde Target Instant Payment Settlement, forkortet til TIPS. Her vil købere og sælgere kunne udveksle penge på tværs af landegrænser og på sigt også valuta.
I dag ligger risikoen ved de mange online-betalingsservices hos bankerne. Hvis en virksomhed taber penge på en kunde, som går konkurs, inden pengene er blevet trukket fra vedkommendes konto, er det banken, der mister. Den risiko bliver elimineret ved straksbetalinger, fordi betalingerne foregår i realtid.
Samtidig skal den nye betalingsservice være billig at bruge. Lige nu ser det ud til, at prisen pr. transaktion kommer til at ligge på 0,2 eurocent, svarende til 15 øre.
»Med et fælleseuropæisk system kan vi få betalingsløsninger som Mobilepay til at fungere mellem borgere og virksomheder i alle EU-lande,« siger Johannes Luef, bestyrelsesmedlem i Market Infrastructure Board, der står bag TIPS og er under ECB, samt tidligere direktør i Værdipapircentralen i Danmark til Finans.
Potentielt kan denne løsning presse markedet for betalingsservices i Europa, men det er Stig Korsgaard, salgschef i Clearing Services hos Nets, ikke bekymret for.
»TIPS, som ECB vil levere i slutningen af 2018, er indtil videre blot et simpelt system til overførsel af enkelttransaktioner i euro. TIPS er ikke funktionelt på højde med den løsning, som vi har udviklet, og som vil understøtte betalinger i Danmark såvel som i Italien over de kommende år. Endvidere er den, ud over at være begrænset til euro, også langsommere end de krav, der stilles til gennemførselstider både i Norden og visse andre lande. Så vi ser først og fremmest TIPS som et supplement, frem for direkte konkurrent, der måske vil blive en løftestang til at fremme interoperabilitet på tværs af landegrænser inden for EU,« siger han til Finans.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.