Facebook kickstartede falsk nyhed om eksplosion i Bangkok med sikkerheds-funktion

Illustration: Facebook
Facebook var tirsdag skyld i, at en falsk historie om eksplosioner i Bangkok blev delt på det sociale medie.

Mens Facebook arbejder på at blive bedre til at forhindre falske nyheder i at sprede sig, gik det sociale medie selv igang med at sprede falske oplysninger om en ikke-eksisterende eksplosion i Bangkok.

Facebooks såkaldte Safety Check-funktion er bygget til at spørge personer i kriseområder, om de er i sikkerhed - for hurtigst muligt at sende en besked til pårørende og omverdenen.

Tirsdag gik funktionen imidlertid i gang med at spørge mennesker i Thailand om de var i sikkerhed fra eksplosioner i hovedstaden Bangkok - og linkede tilmed til sitet Bangkokinformer, der angiveligt refererede en BBC-reportage om begivenheden.

Det beretter BBC selv.

Læs også: Google og Facebook vil falske nyheder til livs

Heldigvis følte mange Facebook-brugere sig ganske sikre, eftersom der ikke var forekommet de eksplosioner, som it-selskabet advarede imod.

I stedet var der demonstranter, der havde kastet fyrværkeri mod en regeringsbygning.

BBC artiklen viste sig samtidig at være fra august 2015.

Læs også: Tyskland vil give Facebook millionbøder for at sprede falske nyheder

Alt det blev dog ikke undersøgt af de mange personer, der delte nyheden på Facebook.

Ifølge tech-selskabet var Safety Check-funktionen originalt bygget til at blive startet manuelt. I dag kan den aktiveres af tredjeparter som Facebook stoler på, lyder forklaringen.

Herefter undersøger Facebook, om personer i området taler om begivenheden. Hvis nok personer omtaler begivenheden, sætter Safety Check i gang.

Læs også: Ny Facebook-funktion beroliger dine bekendte under naturkatastrofer

Facebook er for nyligt blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at bremse bølgen af falske nyheder, som blandt andet er blevet beskyldt for at have påvirket det amerikanske præsidentvalg.

Facebook opdaterede i november selskabets annoncepolitik for at præcisere, at der er et reelt forbud mod at dele indhold med falske nyheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere