Facebooks AI-boss: Moderne AI er ikke nær en rottes intelligens

Illustration: Facebook
AI-forskningslederen hos Facebook mener, der er et forvrænget billede af, hvor kloge vi har gjort maskiner.

Det kan godt være, computere kan slå verdensmestre i GO-brætspillet og identificere kræft med en vis træfsikkerhed. Vi er dog langt fra, at kunstige intelligenser når bare den samme intelligens som en rotte, hvis man spørger Yann LeCun, der har arbejdet med AI i 30 år og leder Facebooks AI afdeling FAIR.

»Jeg vil ikke tale ingeniørbedriften og forskningen bag AlphaGo ned, men når folk fortolker fremskridtene der som signifikante mod general kunstig intelligens, så er det en fejl,« siger LeCun omkring AlphaGo projektet – den AI, der slog verdensmesteren i GO-spillet – til amerikanske The Verge.

Læs også: Computer blev verdens bedste Go-spiller på tre dage – uden historiske spildata

Han mener at intelligensniveauet af moderne kunstige intelligenser ikke engang når en baby eller en rottes, og at medierne taler de fremskridt, der bliver gjort, ud af proportioner.

»Alt det vi ser nu, fra selvkørende biler til analyse af medicinske billeder, er meget smalle intelligenser og trænet til et specifikt formål. Det er formål, hvor vi kan samle en masse data,« siger han.

Mangel på basale værktøjer

Han mener, der er behov for mere grundlæggende AI-forskning og nye modeller. Han siger, at de modeller for AI, der fanger medieoverskrifter, er baseret på reinforcement learning, der groft sagt betyder, at maskinen lærer ved at begå tusindvis af fejl og rette ind.

»Jeg plejer at bruge eksemplet med en person, som skal lære at køre bil. Første gang vi sætter os ind i en bil, forstår vi på grund af vores forståelse for verden, at vi skal holde os på vejen og ikke køre ind i træer. Men hvis vi bruger en ren reinforcement learning teknik og træner et system til at køre bil uden en simulator, skal den køre ind i et træ 40.000 gange, før den finder ud af, at det er en dårlig idé,« siger LeCun.

Læs også: Forskere og tech-giganter: 10 nødvendige regler før verden er klar til kunstig intelligens

Han mener de næste gennembrud hos AI i stedet vil være at finde hos personlige assistenter, som hans eget arbejde hos Facebook handler om.

»Og skridtet efter det bliver sundt fornuft, altså når maskiner får samme baggrundsviden som en person. Det får vi ikke, medmindre vi kan få maskiner til at lære, hvordan verden fungerer gennem observation(...) og det bliver den kritiske videnskabelige og teknologiske udfordring de næste par år,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lasse Mølgaard

Jeg syntes ellers vi lærte på første semester i datalogi at en computer kan aldrig formulere en selvstændig tanke.

En masse forklaringer omkring non-deterministisk automater springer i øjnene, samt Allan Turing.

En bil er lidt mere enkelt. I bund og grund skal den blot køre, sørge for at køreturen er behagelig for passageren, lade være med at køre ind i ting (såsom træer og modkørende trafik), følge vejen og ikke overskride fartgrænsen.

Alle disse ting er sager som vi kan måle og veje, hvilket er også grunden til at vi kan lave et beslutningstræ for hvad bilen skal gøre i en given situation.

Spillet Go er også bundet i regler, så her kan en computer forudse mange flere træk på et givent sekundt end et menneske kan og derfor vil computeren have fordelen i Go (eller skak, eller poker, eller).

Jeg ved godt der er forskere der har fået en computer til at komponere musik, men jeg tvivler stærkt på at vi nogensinde ser en AI skrive en bestseller.

 • 5
 • 5
#2 Ditlev Petersen

for nogle år siden sagde en anden AI-forsker, at AI nok havde intelligens og bevidsthed som en regnorm. Man kan godt komponere musik, der kan bruges som baggrund for noget. Man kan godt have en computer, der maler billeder ud fra en eller anden form for skabeloner og andre regler (de kan være tillært, de behøver ikke være møjsommeligt lagt ind af en "vidensingeniør"). Man kunne såmænd også have en computer til at skitsere plottet i en af de ringere hollywood-film. Det ville så knibe gevaldigt med persontegningen og repplikkerne. Faktisk kunne man lave sådan en maskine med sejlgarn og trisser.

Men hvis man antager, at kunst er kommunikation, så fejler maskinen i alle tilfælde, fordi den ikke har noget begavet at kommunikere. For der er ingen bevidsthed, ingen reelle ideer, intet der ligger den på sinde at sige til andre. Den er ikke forelsket og vil besnære en anden. Den vil ikke udtrykke sin angst for krigen. Den vil ikke gøre nar af pyntesyge mennesker. Eller af deltagerne i Den store Klagedyst. Den VIL intet, den FØLER intet. Den gør bare.

Det kan godt være, at det ændres en dag. Men det er ikke noget, jeg ser frem til.

 • 6
 • 0
#3 Leif Neland
 • kan dog vise en imponerende tilpasningsevne og kan køse komplekse opgaver.

Er der tilstrækkelig mange kan de sagtens udkonkurrere mennesket, eller gøre tilværelsen ret uudholdelig.

Så sammenligningen med AI er ikke hen i vejret.

 • 0
 • 0
#4 Mikael Wendt

Det er svært at fastslå intelligensen for en maskine uden og ha en konkret definition på hvad intelligens er. begreber vi normalt definerer som intelligens er: evne til at løse matematike- og logiske problemer såsom færdighedsregning og skak, rubiksterninger, pi-decimal-udenadslære, og faktuel viden. Disse discipliner er noget som "AI" har kunnet løse de sidste 70 år. Men når vi derimod kommer til menneskelig målestok: "simple opgaver" som at fortælle hvad indholdet er af et tilfældigt billede, så er "AI" langt mindre "intelligent". Her vil selv simple objekter kræve tussinde træningseksempler for at få en nogenlunde lav fejlrate, hvor imod en baby kan lære at en hund er en hund blot den har set et par stykket.

 • 4
 • 0
#5 Jakob Hemicke Greve

Jeg tror du misforstod hvad Yann sagde. Han sagde: "Vi er dog langt fra, at kunstige intelligenser når bare den samme intelligens som en rotte". Så det kan da godt være at rotter er gode til at løse problemer, det har bare ikke noget med AI at gøre ;)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere