Facebook-whistleblower vidner i EU: »Åbenhed om tech-giganter skal være uden undtagelser«

9. november 2021 kl. 09:464
Facebook-whistleblower vidner i EU: »Åbenhed om tech-giganter skal være uden undtagelser«
Illustration: Europa-parlamentet.
Åbenheden om tech-giganterne skal være uden undtagelser, mener tidligere data scientist i Facebook Frances Haugen, der mandag var i høring i Europa-parlamentet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Frances Haugen, der sidste måned stod frem som whistlebloweren bag The Facebook Files, var mandag i høring i Europa-parlamentet. Her skulle hun i lyset afsløringerne, der viste, at Facebook prioriterer trafik, engagement og profit højere end at adressere had og vold på platformen, udlægge sine perspektiver på sagen: Hvordan skal EU adressere de problemer, der følger af big tech-virksomhedernes produkter og forretningsmodeller.

Djævlen ligger i detaljen, som hun ifølge Politiken formulerer det. Hvis forretningshemmeligheder i den kommende EU-lovgivning om regulering af tech-giganter bliver undtaget åbenhed, så vil det fortsætte som hidtil, konkluderer hun.

»Det er helt afgørende, at åbenheden er uden undtagelser,« siger Frances Haugen.

Morten Løkkegaard, der er Europa-parlamentsmedlem for Venstre i den liberale gruppe Renew Europe, er enig i større åbenhed om big tech. Men at virksomhederne skal straffes for algoritmernes konsekvenser – som parlamentets chefforhandler Christel Schaldemose (S) mener – er at gå for vidt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Algoritmerne er kernen i tech-selskabernes forretningsmodel. Det er hjertet i innovationen, og her skal man være varsom. Ingen ønsker at ødelægge innovationen i Europa,« siger Morten Løkkegaard til Politiken.

Europa-Parlamentet har spillet ud med The Digital Services Act (DSA), der er et initiativ, som skal beskytte brugerne af de store tech-virksomheder. Det forventes, at der snart kommer en dato for afstemning i Europa-Parlamentet om DSA.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. november 2021 kl. 08:11

Som Ole siger, så er der noget uldent ved Frances...

Ifølge Glenn Greenwald, så fortæller hun ikke noget vi ikke vidste og hendes formål er formentlig at få flyttet Facebook's "magt" ind under den amerikanske regerings kontrol.

Hun er forøvrigt sponsoreret af Pierre Omidyar, som også sponsorer Greenwalds The Intercept (som Greenwald forlod sidste år), så Greenwald har noget at have det i.

Se f.eks her: https://www.mediaite.com/tv/glenn-greenwald-says-frances-haugen-isnt-a-brave-whistleblower-like-snowden-or-assange/

3
9. november 2021 kl. 13:50

Når en whistleblower bliver båret frem af mainstream-medierne og får foretræde for alle magtinstitutioner. Det er vist kun noget der sker, når det passer med agendaen.

Dem der bringer relle magt-truende informationer til torvs, bliver normalt smidt langt ind under bussen af myndighederne, og svinet til og defameret af mainstream medierne.

Hun har jo fsv. ret i at SoMe er weaponized manipulations-maskiner, hvis udstødningrør udspyr schoolshootings, bulimi og selvskade. Og det er jo ikke fordi det er ny viden overhovedet.. Så mon ikke "Frances" bare er en salvo i magtkampen om kontroltorn og sigtekorn på maskinerne...

2
9. november 2021 kl. 12:06

... som i givet fald ikke er ansvarlige, hvis en selvkørende bil træffer fejlagtige beslutninger og braser ind i alt og alle.

Det må da være konsekvensen af dette afsnit i artiklen:

"Morten Løkkegaard, der er Europa-parlamentsmedlem for Venstre i den liberale gruppe Renew Europe, er enig i større åbenhed om big tech. Men at virksomhederne skal straffes for algoritmernes konsekvenser – som parlamentets chefforhandler Christel Schaldemose (S) mener – er at gå for vidt, siger han."

1
9. november 2021 kl. 11:30

Er det en generel liberal holdning at innovation der skader samfund og enkeltpersoner er en god ting?