Facebook vil forhindre dig i at poste pinlige selfies fra julefrokosten

12. december 2014 kl. 14:473
Ved hjælp af deep learning-algoritmer vil Facebook forsøge at hjælpe brugerne til at undgå for mange pinlige posts.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Måske virker det som en god idé i øjeblikket, men en selfie med nissehue, cigar og en flaske snaps er måske ikke så spændende at have liggende på Facebook dagen efter julefrokosten. Ved samme tid næste år er der måske hjælp at hente til at undgå den slags situationer fra den digitale assistent, som Yann LeCun har i tankerne. Han er leder af Facebooks Artificial Intelligence Research lab. Det fortæller Wired nærmere om.

LeCun forklarer til teknologi-mediet, at den digitale assistent vil give brugeren et virtuelt prik på skulderen, når han eller hun er ved at lægge et billede op af sig selv i festligt lag, og spørge noget i retning af: »Æh, det her bliver posted offentligt. Er du sikker på, du ønsker, at din chef eller din mor skal se det?«

Det skal kort sagt muliggøres ved at lære den digitale assistent at skelne mellem, hvorvidt selfie-fotografen er påvirket af alkohol eller ej. Teknikken bag den digitale assistent skal bygge på deep learning-algoritmer.

Med algoritmerne forsøger forskere verden over at efterligne neuronforbindelser i den menneskelige hjerne. Deep learning bliver i dag brugt af LeCun og hans hold til at analysere brugernes generelle færden på Facebook og på den baggrund finde indhold til brugerens nyhedsfeed, som han eller hun er tilbøjelig til at klikke på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og i forlængelse af den udvikling rækker LeCuns ambitioner for den digitale assistent da også udover at være en hjælpende hånd til at undgå pinlige posts.

»Forestil dig, at du havde en intelligent digital assistent som kunne udgøre et forbindelsesled for din interaktion med dine venner og også med indhold på Facebook,« siger LeCun.

Som Wired påpeger, er tanken om en maskinstyret Digital Assistent der på eget initiativ blander sig alt for meget, måske ikke videre tiltalende for mange mennesker. Men ifølge LeCun handler det faktisk om at give brugeren mere kontrol over deres online-identitet, ikke mindre.

Og snart skal deep learning også bruges til at analysere den tekst, brugeren indtaster i statusopdateringer og i den forbindelse automatisk foreslå relevante hashtags. Han forestiller sig således, hvordan Facebook via algoritmerne omgående giver brugerne besked, hvis nogen eksempelvis lægger et billede op med brugeren på uden brugerens godkendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Du vil få et enkelt forbindelsesled til at interaktion, men også i forhold til at beskytte dine private informationer,« siger han.

Læs resten af historien hos Wired, der også beskriver Microsofts, Googles og Facebooks igangværende kamp om at være på forkant med deep learning.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. december 2014 kl. 20:11

Hvad med om man lavede en "Jeg skal til fest hvor jeg regner med at drikke mig i hegnet" knap.

Så kunne man i ædru tilstand trykke på knappen og alt der blev postet indenfor X timer efter man havde trykket på knappen ville automatisk blive sat i "karantæne" og så skulle man ind og autorisere at det kom på og denne autorisering kunne man først foretage efter 12 timer.

Man ville både undgå eventuelle pinlige billeder, men omvendt ville ens venner også slippe for en helt masse druk-støj på deres feed.

Kender flere, lidt ældre personer som er begyndt at sige nej til diverse julefrokoster fordi de ikke gider at gæsterne i fuldskab tager billeder, lægger den på facebook og tagger dem.

Det er jo ikke sikkert at man altid er interesseret i at alle ved at man er til en fest. (*)

(*) Ja jeg ved at man kan sætte facebook op så man skal acceptere venner's tagninger og så videre, men de fleste har det nok ikke lige slået til.

1
12. december 2014 kl. 17:35

I min fantasi er der meget vide grænser for, hvad en sådan teknologi kan bruges til. "er du nu sikker på, at du vil udtrykke dig sådan om statsministeren? Husk på at både din sagsbehandler, politiet og din fagforening kan læse med!"

3
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den tir, 12/16/2014 - 07:41

Og for den rigtige pris / serviceaftale kan info sendes videre til en sikkerhedstjeneste, så brugeren kan få en flytur til det solrige Guantanamo..