Max Schrems stod sidste år bag en af de største omvæltninger inden for data-lovgivning, da EU-domstolen skrinlagde den såkaldte Safe Harbour-aftale på foranledning af den østrigske jurastuderendes sagsanlæg mod Facebook.
Schrems er imidlertid ikke færdig med sit retsopgør med verdens største sociale medie. Sammen med over 25.000 andre er han i færd med at massesagsøge Facebook for at målrette reklamer på baggrund af personlig data, der ifølge aktivisten håndteres ulovligt.
Sagen er indtil nu kastet frem og tilbage mellem forskellige juridiske instanser i Østrig - konstant efterfulgt af Facebooks argumenter for at afvise sagen.
Nu er selve Østrigs højesteret blevet i tvivl om, hvorvidt Schrems overhovedet er berettiget til at gå rettens vej.
Det skriver CIO.
Retten mener nemlig, at søgsmålet falder ind under en type sager, som er beskrevet i en EU-afgørelse fra 2000. Her fremgår det, at Max Schrem skal kunne opfattes som forbruger af Facebook for at hive selskabet i retten for dets service.
Domstolen fastslår desuden, at en forbruger er en person, der har indgået en aftale om et formål, der kan siges at være uden for hans profession eller levevej.
Her mener Facebook - ikke overraskende - at Max Schrems falder på den forkerte side.
Siden EU-dommen, der betød enden på Safe Harbour og derfor krævede etableringen af den nye Privacy Shield-aftale, har Max Schrems nemlig modtaget betaling for både at skrive bøger og holde oplæg om sagen, lyder protesten fra it-giganten.
Aktivisten er dermed blevet en professionel sagsøger, konkluderer Facebook.
Retten i Østrig har nu bedt EU-domstolen om hjælp til at afgøre, om Facebook har ret i sin klage. Hvis ikke it-selskabet får medhold, kan den egentlige sag fortsætte i de østrigske retssale.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.