Facebook vil bremse massesøgsmål: Sagsøger er professionel problemmager

14. september 2016 kl. 11:529
It-giganten sår tvivl om privacyaktivisten Max Schrems ret til at sagsøge Facebook.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Max Schrems stod sidste år bag en af de største omvæltninger inden for data-lovgivning, da EU-domstolen skrinlagde den såkaldte Safe Harbour-aftale på foranledning af den østrigske jurastuderendes sagsanlæg mod Facebook.

Schrems er imidlertid ikke færdig med sit retsopgør med verdens største sociale medie. Sammen med over 25.000 andre er han i færd med at massesagsøge Facebook for at målrette reklamer på baggrund af personlig data, der ifølge aktivisten håndteres ulovligt.

Sagen er indtil nu kastet frem og tilbage mellem forskellige juridiske instanser i Østrig - konstant efterfulgt af Facebooks argumenter for at afvise sagen.

Nu er selve Østrigs højesteret blevet i tvivl om, hvorvidt Schrems overhovedet er berettiget til at gå rettens vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver CIO.

Retten mener nemlig, at søgsmålet falder ind under en type sager, som er beskrevet i en EU-afgørelse fra 2000. Her fremgår det, at Max Schrem skal kunne opfattes som forbruger af Facebook for at hive selskabet i retten for dets service.

Domstolen fastslår desuden, at en forbruger er en person, der har indgået en aftale om et formål, der kan siges at være uden for hans profession eller levevej.

Her mener Facebook - ikke overraskende - at Max Schrems falder på den forkerte side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden EU-dommen, der betød enden på Safe Harbour og derfor krævede etableringen af den nye Privacy Shield-aftale, har Max Schrems nemlig modtaget betaling for både at skrive bøger og holde oplæg om sagen, lyder protesten fra it-giganten.

Aktivisten er dermed blevet en professionel sagsøger, konkluderer Facebook.

Retten i Østrig har nu bedt EU-domstolen om hjælp til at afgøre, om Facebook har ret i sin klage. Hvis ikke it-selskabet får medhold, kan den egentlige sag fortsætte i de østrigske retssale.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. november 2016 kl. 02:10

På mig virker dette som et desperat slag i luften fra Facebooks side.

Det er jo præcis hvad store virksomheder gør, udmatter sagsøgere med meningsløse ligegyldigheder, eller også sætter de deres fulde jura stab og milliarder ind mod enkelt individer, for at skræmme til tavshed ! Se på Apple sagen mod en enkelt dansker, om hvorvidt en refurbed Iphone på brugte dele, kan betragtes som en ny tlf i en reklamations sag, det ser for mig ud til at amerikanske virksomheder forlanger at reglerne i EU skal være mindst lige så elendige som i USA !

8
14. september 2016 kl. 21:26

Tror heller ikke at de europæiske advokater er mere "hellige" end de amerikanske.

Hvis hyren blot er høj nok, så bliver de fine fornemmelser også færre.

7
14. september 2016 kl. 20:50

Men tankegangen og adfærden har de da taget med ?

6
14. september 2016 kl. 19:08

Det ville være både sært og dumt hvis Facebook hyrede amerikanske advokater til en sag i Europa, så det skal du nok ikke regne med at de gjorde.

5
14. september 2016 kl. 15:47

Som tror at man kan stoppe sager på juridiske spidsfindigheder. Sådan metoder virker ikke i de flest europpiske lande. Hvis der findes nogen sådanne, så vil loven typisk bliver ændret så de er væk. Og sagen om INDHOLDET i klagen består. Som brug af ulovlig ransagning. I USA vil det føre til afvisning af sagen, I Danmark til til et fy, også vil man fortsætte med sagen

4
14. september 2016 kl. 14:48

Nu er den kommentar jo et indlæg fra en part (altså fra Facebook) og det er ikke Facebook som bestemmer om Max Schrem er en "professionel problemmager". Og jeg tror heller ikke på at facebooks advokater selv tror at det lykkedes at stoppe sagen med det anbringende.

EU har jo ikke nogen interesse i at skulle behandle 25.000 sager som en enkeltsager

Alt ville jo sande til i retssystemet hvis hver borger i EU skulle anlægge sag imod facebook og desuden har EU jo en gang tidligere givet Max Schrem ret i sagen om privacy shield, så inddirekte har EU domstolen allerede taget stilling til spørgsmålet.

3
14. september 2016 kl. 13:30

... han i værste fald kan få en af de andre privatpersoner til at overtage søgsmålet? En som ikke har skrevet bøger og den slags?

På mig virker dette som et desperat slag i luften fra Facebooks side.

1
14. september 2016 kl. 12:13

Sagen handler om behandlingen af hans personlige data som privatperson, og da han anlagde sagen var han ikke andet - og han er som privatperson fortsat bruger af "fjæsbogen" med dertil hørende personlige oplysninger. Præmissen for sagsanlægget er således ikke ændret. Hvorfor skulle man i juridisk forstand gå efter manden og ikke efter bolden?