Facebook: Vi vil ikke faktatjekke politiske annoncer

11. oktober 2019 kl. 09:023
Facebook: Vi vil ikke faktatjekke politiske annoncer
Illustration: Dean Drobot / Bigstockphoto.com.
Påstande fra politikere er fritaget fra faktatjek, da det kvalificeres som direkte tale, selv når påstandene stammer fra betalte annoncer og valgkampagner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook vil ikke faktatjekke eller regulere politikeres påstande og udtalelser på det sociale medie, selv ikke hvis udmeldingerne er misvisende eller på anden vis usande.

Facebook har ellers tidligere lanceret tiltag til at bekæmpe fake news på medieplatformen, hvor man også har understreget at betalte annoncer for politiske budskaber og kampagner kan faktatjekkes og derefter reguleres.

Det skriver Arstechnica.com på baggrund af diskussioner om den amerikanske præsident, der i skrivende stund fører valgkampagne frem mod præsidentvalget i 2020.

Her har præsident Donald Trump fremført flere påstande om den mulige modkandidat Joe Biden, der gerne vil være præsidentkandidat for det demokratiske parti, i forhold til Joe Bidens aktivitet og interesse i Ukraine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Donald Trumps påstande er blevet fremført i flere kampagnevideoer, men er af både medier og politikere blevet kategoriseret som misvisende, og tv-stationen CNN nægtede at vise kampagnevideoerne på grund af for mange falske påstande.

Politikere er i forvejen udsat for kontrol og kritik i stor grad ifølge Facebook, hvilket er en af årsagerne til, at politikere har friere rammer på det sociale medie.

Derfor har man også valgt at tillade annoncerne med de misvisende påstande trods opfordringer fra Joe Bidens kampagnehold. Det skriver Cnet.com.

»I et modent demokrati med en fri presse er politiske budskaber allerede en af de mest udsatte og kritiserede former for kommunikation, der findes. Hvis en påstand kommer direkte fra en politiker på deres Facebook-side, i en annonce eller på deres hjemmeside, betragter vi det som direkte tale, og derfor undtages det fra vores faktatjek-programmer,« udtaler Facebook ifølge Cnet.com

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. oktober 2019 kl. 17:35

Ovenstående er heldigvis ikke et problem........ ..eller noget..agtigt...

Og imedens vi har mundvigene opad, lukker Facebook gruppen "Donald Trump is Our President" der havde 3276000 følgere.

Det klinger hult, hvis man lader politikere tale frit, men forhindrer ligesindede at kommunikere, hvis de ikke er tilhængere af den rette ideologi.

K

2
12. oktober 2019 kl. 12:43

Indlæg fra Donald Trump med faktatjek. Alt misvisende eller på anden vis usandde påstande er slettet.

tak

1
12. oktober 2019 kl. 08:08

Og så er muligheden blevet udnyttet af Elizabeth Warren til at lyve om Zuckerberg og Facebook i en reklame på Facebook.

https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/11/elizabeth-warren-facebook-zuckerberg-trump-troll

Reklamen korrigerer godt nok sig selv, og bliver dermed til et debatindlæg - og en åbenlys kommentar til lækket, hvor Zuckerberg lovede ikke mindst Warren kamp. Challenge accepted, virker det til.

Ja, Zuck, måske skulle du overveje endnu engang, om det er en god ide at give netop politikere fripas til at lyve på din platform? Måske er der mange ting, som du skulle genoverveje? Nemme løsninger har ofte komplicerede effekter, og kan nemt give bagslag.